arbetsformedlingen_0
Arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingens råd: ta gymnasieexamen

Bristen på lärar- och vårdpersonal bekräftas återigen – nu i en rapport från Arbetsförmedlingen. Rapporten lyfter dessutom vikten av gymnasieexamen.

Yrkeskompassen

Med Arbetsförmedlingens funktion Yrkeskompassen kan man söka information om arbetsläget i olika yrkesgrupper. 

Skolvärlden skrev nyligen om regeringens högskoleutredning, som visade att lärarutbildningen på högskolan inte lyckas möta arbetsmarknadens behov av lärare.

Nu presenterar Arbetsförmedlingen sin rapport om framtidsutsikterna för omkring 200 jobb.

Den visar föga förvånande, i enlighet med högskoleutredningen, att det råder stor brist på lärar- och vårdpersonal på arbetsmarknaden. Bristen på personal i de yrkesgrupperna är så stor att den riskerar hindra arbetsgivarnas rekryteringsmöjligheter, enligt rapporten.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, menar i en kommentar om högskoleutredningen, att en ökad nationell styrning kan bli aktuellt som åtgärd på problemet att högskolan inte tillgodoser arbetslivets behov av lärare.

– När det gäller just vård- och lärarutbildningar rekommenderar utredningen att något mer nationellt ansvar behöver tas för att komma till rätta med frågan. Och det vill vi titta närmare på nu, säger hon.

Rapporten från Arbetsförmedlingen visar i stora drag att jobben växer inom tjänstesektorn – både hos privata och offentliga arbetsgivare. Flest jobb finns för lärare, ingenjörer, IT-specialister samt inom hotell, restaurang och försäljning.

– Det är mycket glädjande att vi ser en så pass bred jobbtillväxt i år. Det blir fler jobb inom nästan alla tjänsteinriktade yrkesområden på arbetsmarknaden. Det gynnar yrken på både gymnasial och eftergymnasial nivå, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

De som söker jobb som lärare har därmed mycket goda chanser till arbete.

Men sysselsättningen inom industriell tillverkning fortsätter att falla.

Enligt arbetsförmedlingens rapport är en fullgjord gymnasieutbildning det enskilt viktigaste rådet man kan ge.

– Fullständiga gymnasiebetyg är helt enkelt en förutsättning för goda jobbmöjligheter, säger Håkan Gustavsson i ett pressmeddelande.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm