bosse_1
Kommentar

Behörighet är arbetsgivarnas ansvar

Efter skolverkets rapport om den låga behörigheten i lärarkåren på torsdagen hörs nu röster som vill skjuta på legitimationskravet några år. LRs ordförande Bo Jansson är starkt kritisk till den idén.
– Att minska trycket på arbetsgivarna i det här läget vore helt fel väg att gå, säger han till Skolvärlden.

Skollagen har även tidigare angett att lärare ska vara behöriga i de ämnen de undervisar och sätter betyg i. I praktiken har det varit lite si och så med den saken och det är först i och med lärarlegitimationsreformen som kommuner och andra huvudmän verkligen tvingast att agera.

– Utan det kravet så skulle situationen vara ännu värre idag. Ska vi då minska trycket igen bara för att arbetsgivarna inte tagit sitt ansvar? Jag kan inte se att eleverna vinner på det, säger Bo Jansson.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén säger till Svenska Dagbladet att man bör vänta till 2018 med att införa kravet, för att alla lärare ska hinna med att fortbilda sig. Men Bo Jansson menar att det vore ett misstag.

– Det här problemet får inte hamna i knät på den enskilde läraren, det är arbetsgivarens ansvar. Idag fylls inte platserna till lärarlyftet eftersom arbetsgivarna inte ger tillräckligt schyssta villkor. Det är som vanligt: schyssta villkor och bra löner är det som krävs.

Lärarnas Riksförbund vill att det ska inrättas särskilda kompetensutvecklingskonton för lärare, som ska göra det möjligt att efter ett antal år i yrket fördjupa eller bredda sin kompetens genom akademiska studier med bibehållen lön.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm