beppematik2

Beppe Singer visar på Youtube hur man kan använda sig av godis för att lösa matteproblem.

Undervisning

Beppe ska göra matematik roligare

Beppe Singer slår ett slag för matematiken i skolan. Med Youtube-serien ”Beppematik” ska fler elever upptäcka allt det roliga som matematiken har att erbjuda.

Här finns Beppematik

 Beppe Singer är läraren som valde sitt yrke för att stärka sitt eget mattesjälvförtroende. Han har varit programledare för ”Hjärnkontoret”. Han verkar som föreläsare där han pratar om hur det känns att som elev känna sig ”dum i huvudet” och i vinter kommer vi att se honom i Viaplays julkalender ”Det stora experimentet”. Hans senaste projekt är ”Beppematik”, som är ett samarbete tillsammans med Mattecentrum. Serien, som finns på Youtube, ska hjälpa elever i årskurs 3–6 att tycka att matte är roligt.

– Tanken från början var att lyfta fram en väldigt bortglömd arbetsgrupp, nämligen fritidspedagogerna. Jag har därför använt sånt som man hittar på alla fritids. Typ kortlekar, linjaler, pennor och tärningar när jag satt ihop uppgifterna, säger Beppe Singer.

Många barn upplever att det inte är lika roligt med matematik när man går över från visualisering till att räkna i en mattebok, då blir det svårt och jobbigt. I ”Beppematik” möts tittaren av Beppe Singer som utan pekpinnar förklarar och visar upp matematiken på ett sätt som barn ska tycka är intressant och roligt. ”Beppematik” går, enligt Beppe Singer, även att använda hemma eller i klassrummet.

– Drivkraften i allt jag gör är att ge barn möjligheter att på ett roligt och lustfyllt sätt upptäcka i sin egen hemmiljö. Tanken med ”Beppematik” är att man ska kunna leka med matten och göra det roligt. Eftersom alla avsnitt har tydliga förankringar i läroplanen fungerar de även att använda i klassrummet och hemma som läxläsning. I och med att det finns på nätet och är gratis är det även tillgängligt för alla som har internet, säger Beppe Singer.

Den som vill kan själv spela in när man använder sig av ”Beppematik” och lägga ut det på sociala medier under #beppematik.

Kommentera