It-strategi

Björklund vänder – vill ha it-strategi

Nu gör utbildningsministern ännu en kovändning och säger ja till en nationell it-strategi för skolan. Skolverket ska få uppdraget att ta fram en före valet.

Många är de som har ropat efter en it-strategi för skolan, inte minst för att minska de stora skillnader som i dag finns i it-användning mellan skolor.

En av dem är Katarina Lycken Rüter, förstelärare i svenska vid Östra Real i Stockholm. I februari skrev hon på sin blogg hos Skolvärlden: ”It i skolan handlar inte om skojsigheter och muntrationer. Det handlar inte om flashiga presentationer och färgglada tillägg. It i skolan handlar om demokratiska rättigheter, förutsättningar att kunna förhålla sig till informationsflöden, sätt att påverka och sätt att uttrycka sig i en digitaliserad samtid.”

Då och flera gånger tidigare har Jan Björklund inte visat något intresse för en it-strategi för skolan, men nu har han alltså ändrat sig.

– Jag tycker att det är bra med en nationell it-strategi och vi kommer att ta fram en sådan, säger han till Computer Sweden.

Vad it-strategin kommer att omfatta återstår att se när utbildningsdepartementet har formulerat uppdraget. Men det som lärare och forskare efterfrågar är att pedagogik och didaktik finns med, och att strategin tar ett större grepp och ser på skolans hela uppdrag.

– Det får inte bara handla om datakörkort – vi måste uppdatera skolans sätt att arbeta. Det är oerhört viktigt att de lärare som aktivt utforskar relationen mellan pedagogik, lärande och it är med och leder utredningen och att den tar sikte på att lyfta våra barn till det samhälle de ska in i, kommenterar pedagogikforskare Patrik Hernwall till Computer Sweden.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm