Annons
Liselotte Fries är studievägledare på Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm och ansvarar för 1 150 elever från årskurs fyra till nio. Foto: Magnus Glans

Den ensamma vägvisaren: ”Vi har för många elever”

Publicerad 9 juni 2020

Relaterat

Behovet av vägledning i ett komplext skolsystem är stort. Ändå är studie- och yrkesvägledarna sällan prioriterade.
– I tio års tid har jag hört föreläsningar om hur viktiga vi är, men inget händer. Det är provocerande, säger Liselotte Fries, vägledare i Stockholm.

Liselotte Fries befinner sig i bostaden aprildagen när Skolvärlden intervjuar henne. Barn blir sjuka även när det är mycket på jobbet för föräldrarna. 

– Just nu är det omvalsperiod för gymnasiet, det är ett fönster för elever som vill ändra sig eller som kanske inte haft realistiska förväntningar på sitt gymnasieval, säger Liselotte Fries.  

Hon är studievägledare på grundskolan Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm och även under en hektisk period är det ingen som täcker upp för henne när hon är borta. 

– Om jag är sjuk eller borta är det ingen som gör mitt jobb, jag har ingen vikarie. Har jag ställt in sex samtal
i dag måste jag hitta utrymme en annan dag, säger Liselotte Fries. 

Så är det för större delen av landets studie- och yrkesvägledare. I en enkätundersökning som Lärarnas Riksförbund genomfört svarar 85 procent att de själva måste ta igen allt eller i stort sett allt när de varit borta från arbetet. 

Liselotte Fries, studie- och yrkesvägledare på Adolf Fredriks musikklasser.Undersökningen, där 731 studie- och yrkesvägledare deltagit, ger bilden av en yrkesgrupp som får trolla med knäna för att göra sitt jobb. Mer än hälften anser att de har för många elever, att antalet är för stort för att kunna ge en kvalitativ vägledning. 

Samtidigt uppger sju av tio att de klarar att ge sina elever vägledning, åtminstone till viss del.

Liselotte Fries känner igen sig i den paradoxen. Hon hinner göra sitt jobb och känner samtidigt att det skulle gå att göra så mycket mer. 

– Sverige har valt ett system där man ska välja och välja tidigt. Det är mycket begärt att barn och ungdomar ska ta in information, tänka strategiskt och göra val. Det behövs mycket stöd och stöttning, säger hon. 

På Adolf Fredriks musikklasser ansvarar Liselotte Fries för 1 150 elever från årskurs fyra till nio. Föga förvånande tar gymnasievalet en betydande del av arbetstiden i anspråk. Det här läsåret är det 192 elever i nian, men det är för sent att börja prata om gymnasiet i årskurs nio, menar Liselotte Fries. 

– Det första riktiga mötet med mig om framtidsval sker i åttan. Kommer jag in först i nian är ungdomarna redan stressade, då är det redan så många som sagt åt dem att det är sista chansen att satsa om de vill komma in på ett bra gymnasium. 

– Egentligen skulle jag vilja komma in redan i sjuan, då gymnasiet är lite mer avlägset. 

Liselotte Fries ser sig själv som en blandning av pedagog och informationsbärare. Massor av information räcker inte, menar hon, beslutet måste landa hos varje person. Och det måste få ta tid. 

Redan på högstadiet är ungdomar väldigt präglade av hemförhållanden och socioekonomisk bakgrund. Det är inte alltid lätt att veta vad man själv vill och vad som är förväntningar som kanske kommer från familj eller kompisar.

– Mitt uppdrag handlar om att visa på en karta över hur framtiden kan te sig. Det kan vara att vidga perspektiven och visa på alternativa vägar. Jag ska erbjuda ett samtal där eleven får pröva sina tankar utan att någon annan vet bättre.

Många kollegor har flera arbetsplatser och det kan göra att man är pressad från flera håll.

För att nå fram till eleverna föredrar Liselotte Fries att arbeta med många, men korta, träffar. Ett system där all information ges samtidigt är sårbart eftersom alla elever inte ”vaknar till” samtidigt. 

I den skola där Liselotte Fries arbetar har en stor majoritet av eleverna föräldrar med akademisk utbildning. Många har pratat om gymnasiet hemma långt innan det är dags att välja.

– Här är det en utmaning att få elever och föräldrar att välja något annat än högskoleförberedande program. Man kan ha en elev som kämpat som fasen och som egentligen vill gå ett yrkesförberedande program, men föräldrarna säger nej. De vågar inte, berättar hon.

Till skillnad från de flesta av sina kollegor arbetar Liselotte Fries på endast en skola. Många studie- och yrkesvägledare får ihop en heltid genom att kombinera deltidstjänster på olika skolor.

– Många kollegor har flera arbetsplatser och det kan göra att man är pressad från flera håll. Den arbetssituationen är problematisk, säger Carina Levander från Lärarnas Riksförbunds forum för studie- och yrkesvägledning. 

De splittrade tjänsterna är, menar hon, en orsak till att hälften av de som deltagit i LR:s enkätundersökning uppger att de inte får tillräcklig fortbildning. 

– För den som jobbar på flera skolor ryms inte fortbildning, säger Carina Levander. 

”När eleverna vill prata eller behöver stöd måste man vara redo”, säger Liselotte Fries.

Liselotte Fries har arbetat som studie- och yrkesvägledare sedan 1998. Det är ett jobb som ofta är ensamt. Den som väljer yrket måste vara sin egen projektledare och vara beredd att påminna rektorer, kollegor och kommunchefer om sin existens. 

Men det är ett arbete där man ser tydliga resultat av sina ansträngningar. 

– Jobbet som studievägledare känns ofta otroligt meningsfullt. När du ser den där glimten i ögat hos eleven, när den där inre drivkraften kickar i gång. Det är så häftigt att se, säger Liselotte Fries. 

Under det här läsåret jobbar hon på halvtid med att testa arbetssätt och metoder för att möta elever som av olika anledningar har svårt med motivationen och kanske har hög frånvaro. 

– Vi försöker utvärdera vilka effekter det får att vara mer tillgänglig, mer flexibel. När de eleverna vill prata eller behöver stöd måste man vara redo. I relation till de eleverna är det en fördel att jag är studievägledare och inte lärare, säger Liselotte Fries. 

Vi skulle behöva komma in mer redan på mellanstadiet som bollplank till lärarna.

Hon hoppas att rektorer och andra chefer inom skolan kommer att använda ”syvare” mer på det sättet i framtiden. Om kommunerna låter studievägledarna arbeta närmare skolhälsan skulle måhända en del av hennes kollegor kunna få fler procent på sina tjänster. 

I ett komplext skolsystem där val som görs redan på mellanstadiet har betydelse när man söker högskoleutbildningar är behoven av guidning och vägledning stort. 

– Vi skulle behöva komma in mer redan på mellanstadiet som bollplank till lärarna, säger Carina Levander.

Att jobba aktivt med elever så tidigt är det dock få studievägledare som har möjlighet till i dag.

– Från statligt håll pratar man ofta om vägledning i alla utbildningsfaser. Men det stannar där. I tio års tid har jag hört föreläsningar om hur viktiga vi är som yrkesgrupp, men inget händer. Det är provocerande, säger Liselotte Fries. 

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Delvis distansundervisning i Stockholm i höst

Corona

På måndag väntas Stockholms stad fatta ett beslut om distansundervisning till hösten.

Annons
Annons

Åsa Fahlén: ”Var är höstplanen för lärarna?”

Terminsstart

Lärare som återvänder till jobbet vittnar om arbetsgivare utan plan för att skydda personal och elever från smitta och överbelastning. Lärarnas Riksförbund är kraftigt kritiska.

Annons

Facket räknar med besvärlig skolstart

Corona

Pandemin och ett lapptäcke av åtgärder runt om i landet bäddar för en orolig skolstart.

Därför ska lärare använda normkritik

Stockholm Pride

Normkritik i klassrummet är en konsekvens av skolans styrdokument och kan dessutom öka ämnesförståelsen, menar läraren Annika Sjödahl.

Annons
Annons

Lund vill ha kameraövervakning på alla skolor

Bevakning

Efter ett stort antal skolbränder planerar Lunds kommun för kamerabevakning på samtliga skolor och förskolor.

Annons

5 tips: Här är lärarnas favoritappar

Digitalt

Här är fem utvalda appar som lärare använder i sin undervisning.

Lärares befogenheter

Högsta domstolen friar i BEO-fallet: Inte kränkande behandling

Dom

Högsta domstolen friar i BEO-fallet.

LR: ”Lärare måste ha vissa befogenheter”

Dom

”Domen pekar på att det finns situationer där fysiskt ingripande är adekvat”, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Betyg från årskurs fyra skjuts upp

Betyg

Möjligheten för fler skolor att införa betyg från årskurs fyra skjuts upp till nästa läsår.

Inget treterminssystem i Malmö

Treterminssystem

Malmö stads försök att testa tre terminer får ett nej från Utbildningsdepartementet.

Lämplighetstest

Regeringen föreslår lämplighetstest till lärarutbildningen

Lärarutbildning

Blivande lärare kan få göra lämplighetsprov på lärarutbildningen i framtiden. 

Debatt

Debatt: Bättre om lärare fick göra prov i stället för elever

Debatt

”För att säkerställa likvärdighet och rättssäkerhet i svensk skola behövs en annan lösning, något nytt. Varför inte testa Sveriges lärare?”

Kommentera
Skolverket hemligstämplar uppgifter

Uppmaningen till friskolorna: Publicera statistik om betyg

Beslut

Friskolornas Riksförbund rekommenderar friskolor att själva lägga ut betygsstatistik för allmänheten. 

Starka reaktioner på beslut att hemligstämpla uppgifter

Beslut

Beslutet skapar stor debatt i sociala medier.

Skolprofilerna: ”Dödsstöt för en demokratisk och öppen skola”

Beslut

”Det är ett helt förkastligt beslut som leder till en dödsstöt för en öppen demokratisk skola”, skriver Skolvärldens bloggare och profiler Sara Bruun, Michael Bruér och Nicklas Mörk.

Skolverket hemligstämplar uppgifter om alla skolor

Statistik

Från och med i höst kommer Skolverket inte längre att publicera statistik om enskilda skolor.

Anna Ekström kritisk: ”Information som behöver göras tillgänglig”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är kritisk till att Skolverket från och med i höst inte lämnar ut statistik om enskilda skolor.

Lärarutbildning

Efter coronakrisen – miljardsatsning på fler utbildningsplatser

Lärarutbildning

Fler studenter ska få chansen att plugga till lärare i höst. 

Alisa: Därför är jag lärare

Läraryrket

”Jag älskar klassrummet där olikheter och likheter möts.”

Anni: Därför är jag lärare

Läraryrket

Här berättar Anni varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Coronaviruset

Lägre risk att lärare smittas än andra yrkesgrupper

Corona

I en färsk undersökning framgår det att lärare löper lägre risk att smittas av covid-19 än många andra yrkesgrupper. 

Debatt

Skolverket raderar ”guldpartner” till Ung företagsamhet: ”Missvisande”

Replik

Skolverket tar bort formuleringen att man skulle vara ”guldpartner” till Ung företagsamhet.

Kommentera

”Varför är Skolverket ’guldpartner’ till organisationen UF?”

Debatt

Enligt grundlagen måste alla statliga myndigheter "iaktta saklighet och opartiskhet" i sin verksamhet. Hur kan Skolverket få ihop detta med att vara ”guldpartner” till föreningen Ung företagsamhet? undrar debattörerna.

Kommentera
Lärarlegitimation

Fackets varning – undantagsregler för obehöriga riskerar slå fel

Legitimation

”Det finns en uppenbar risk att arbetsgivare använder de här reglerna på ett sätt som faktiskt drar undan mattan för legitimationsreformen”, säger Åsa Fahlén.

”Har inte skolan behövt prioritera tillräckligt?”

Debatt

Coronapandemins fortsatta konsekvenser för landets skolor är något som oroar läraren Tilde Jansson.

Kommentera
Politik

Så vill partierna lösa skolans största problem

Politik

Ny enkät med riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner.

Skolvärlden ökar i räckvidd – nya rekordhöga siffror

Media

Skolvärlden ökar i räckvidd och når rekordmånga läsare. Det visar Kantar Sifos senaste mätning.

Rehabilitering

Carolines väg tillbaka efter stroken: ”Jag kunde varken gå eller prata”

Rehabilitering

Det som började som en vanlig arbetsdag för läraren Caroline Pagmert Nilsson slutade på akuten. Hon hade fått en stroke, och var delvis förlamad. I dag har hon tagit sig tillbaka till sitt gamla liv, men vägen dit var lång. 

Experten svarar: Så kan du få hjälp under rehabiliteringen

Arbetsmiljö

Om du blir sjukskriven eller på annat sätt får nedsatt arbetsförmåga kan du få stöd under din rehabilitering. Ingrid Lindholm på Lärarnas Riksförbund berättar hur det fungerar.

Forskning

Hans forskning ska hjälpa elever med dyskalkyli

Forskning

Kenny Skagerlund forskar om dyskalkyli och har nyligen tagit emot ett forskningsanslag på 1,7 miljoner kronor.

rektorer väljer bort elever

Forskning visar: Barn med diagnos välkomnas inte av skolor

Jämlikhet

Forskning visar att skolor väljer bort elever med funktionsnedsättning.

Anna Ekström: ”Skolor ska inte välja barn – barn ska välja skola”

Elevurval

Såväl utbildningsminister Anna Ekström som Liberalernas Roger Haddad reagerar kraftigt på Skolvärldens rapportering om rektorer som ”tar referenser” på barn innan de erbjuds plats.

Rektorer ”tar referenser” på barn – elever med behov nekas plats

Urvalsfusk

Skolledare letar fakta om elever som sökt plats på deras skola innan de erbjuder en plats.

Nya lagar och regler

Här är skolans nya lagar och regler

Lagar

Under sommaren träder ett antal nya lagar och regler för skolan i kraft.

Längre grundskoleterminer ger resultat senare i livet

Forskning

Nationalekonomer har analyserat effekterna av utökad undervisningstid.  

Blogg

Alexander Skytte: ”Därför slopar vi omklädning på idrotten i höst”

Blogg

Läraren Alexander Skytte skriver om varför han vill slopa omklädning på idrotten.

Specialpedagogik

Satsning för elever i behov av särskilt stöd

Specialpedagogik

Efter flera turer inför Stockholms stad en ny modell för att säkerställa att elever som är i behov av särskilt stöd får den stöttning de behöver för att klara skolan.

Ny mätning: Så ser förtroendet ut för Lärarnas Riksförbund

Fackligt

LR ökar i ny mätning – men ligger strax under genomsnittet.

Debatt

”I Tyskland är friskolor en självklarhet – utan att vara aktiebolag”

Debatt

”Utifrån ett kontinentalt perspektiv ter sig den svenska friskoledebatten som närmast obegriplig”, skriver Arne Engström, biträdande professor vid Strömstad Akademi.

Kommentera

”Varför laga något som inte är trasigt?”

Debatt

Linköpings kommun har rustat upp grundskolornas bibliotek genom att satsa på modellen med fokusbibliotek, något som har givit frukt. Men nu vill utbildnings- och arbetsmarknadsenheten göra förändringar som debattörerna menar kommer leda till försämringar för Linköpings skolelever. 

Kommentera
Förkortningar

Knepigt hänga med i skolans förkortningsdjungel

Arbetsmiljö

Läraryrket är fullproppat av förkortningar av olika slag.
– Det kan vara omöjligt att koda vad det är frågan om, säger erfarne läraren Karin Boberg.

Testa dig själv: Kan du de här skolförkortningarna?

Test

Skolans värld kryllar av förkortningar. Här listar Skolvärlden 52 stycken – har du koll på dem?

Lovskola

Sommarskola – utan behöriga lärare: ”Dåligt för eleverna”

Lovskola

”Det bör vara behöriga lärare som undervisar på sommarskolan.”

Trygghet i skolan

Flickor otryggare än pojkar i skolan

Undersökning

När skolor kartlägger trygghetsproblem saknas jämställdhetsperspektiv, enligt Skolinspektionen. "Inte förvånande men tragiskt".

Terminsslut

Pandemisk vårtermin: Du vet att du är lärare när…

Lista

Känner du igen dig i någon av de här situationerna?

Debatt: ”Öka volymerna och sänk priserna på läromedel”

Debatt

Efterfrågan på läromedel bland lärare och elever är stor men medel för inköp minskar – vilket leder till höjda priser från förlagen. En paradox – och en kräftgång som måste brytas, skriver Rolf Ekelund.

Kommentera

SFI-elever påverkas extra negativt av coronakrisen

Corona

76 procent av lärare inom SFI anser att elever med ett annat modersmål än svenska påverkats negativt av coronapandemin, visar en ny undersökning.

Studie- och yrkesvägledning

Den ensamma vägvisaren: ”Vi har för många elever”

Vägledning

Behovet av vägledning i ett komplext skolsystem är stort. Ändå är studie- och yrkesvägledarna sällan prioriterade.

Så drabbas landets syvare under coronakrisen

Corona

Sju av tio studie- och yrkesvägledare menar att distansvägledningen gjort att eleverna fått sämre förutsättningar när det gäller val av framtida studier och jobb. 

Gymnasieutredningen

Kornhall: Vi börjar se konturerna av ett skolsystem värt namnet

Analys

Per Kornhall analyserar utredningen om gymnasieskolan: ”Utredaren ska ha en eloge för detta konkreta förslag”.

Utredning: Staten ska styra gymnasieutbudet

Utredning

Staten ska sätta ramarna för vilka gymnasieutbildningar som ges var i landet, föreslår ny utredning.

Estetlärare

Här kombineras slöjd med kemi och svenska

Undervisningsmetoder

”Jag ser bara fördelar med att jobba på det här sättet”, säger slöjdläraren Karolin Wagner.

Debatt

”Ju mer kommunerna sparar – desto mer tjänar friskolorna”

Debatt

”Min förhoppning är att lärare och rektorer kräver av de partier som vill ha deras röster i nästa val att de ska prioritera elever och anställdas behov före koncernskolornas aktieägares behov”, skriver Marcus Larsson från tankesmedjan Balans.

Kommentera
Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons