Annons
Liselotte Fries är studievägledare på Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm och ansvarar för 1 150 elever från årskurs fyra till nio. Foto: Magnus Glans

Den ensamma vägvisaren: ”Vi har för många elever”

Publicerad 9 juni 2020

Relaterat

Behovet av vägledning i ett komplext skolsystem är stort. Ändå är studie- och yrkesvägledarna sällan prioriterade.
– I tio års tid har jag hört föreläsningar om hur viktiga vi är, men inget händer. Det är provocerande, säger Liselotte Fries, vägledare i Stockholm.

Liselotte Fries befinner sig i bostaden aprildagen när Skolvärlden intervjuar henne. Barn blir sjuka även när det är mycket på jobbet för föräldrarna. 

– Just nu är det omvalsperiod för gymnasiet, det är ett fönster för elever som vill ändra sig eller som kanske inte haft realistiska förväntningar på sitt gymnasieval, säger Liselotte Fries.  

Hon är studievägledare på grundskolan Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm och även under en hektisk period är det ingen som täcker upp för henne när hon är borta. 

– Om jag är sjuk eller borta är det ingen som gör mitt jobb, jag har ingen vikarie. Har jag ställt in sex samtal
i dag måste jag hitta utrymme en annan dag, säger Liselotte Fries. 

Så är det för större delen av landets studie- och yrkesvägledare. I en enkätundersökning som Lärarnas Riksförbund genomfört svarar 85 procent att de själva måste ta igen allt eller i stort sett allt när de varit borta från arbetet. 

Liselotte Fries, studie- och yrkesvägledare på Adolf Fredriks musikklasser.Undersökningen, där 731 studie- och yrkesvägledare deltagit, ger bilden av en yrkesgrupp som får trolla med knäna för att göra sitt jobb. Mer än hälften anser att de har för många elever, att antalet är för stort för att kunna ge en kvalitativ vägledning. 

Samtidigt uppger sju av tio att de klarar att ge sina elever vägledning, åtminstone till viss del.

Liselotte Fries känner igen sig i den paradoxen. Hon hinner göra sitt jobb och känner samtidigt att det skulle gå att göra så mycket mer. 

– Sverige har valt ett system där man ska välja och välja tidigt. Det är mycket begärt att barn och ungdomar ska ta in information, tänka strategiskt och göra val. Det behövs mycket stöd och stöttning, säger hon. 

På Adolf Fredriks musikklasser ansvarar Liselotte Fries för 1 150 elever från årskurs fyra till nio. Föga förvånande tar gymnasievalet en betydande del av arbetstiden i anspråk. Det här läsåret är det 192 elever i nian, men det är för sent att börja prata om gymnasiet i årskurs nio, menar Liselotte Fries. 

– Det första riktiga mötet med mig om framtidsval sker i åttan. Kommer jag in först i nian är ungdomarna redan stressade, då är det redan så många som sagt åt dem att det är sista chansen att satsa om de vill komma in på ett bra gymnasium. 

– Egentligen skulle jag vilja komma in redan i sjuan, då gymnasiet är lite mer avlägset. 

Liselotte Fries ser sig själv som en blandning av pedagog och informationsbärare. Massor av information räcker inte, menar hon, beslutet måste landa hos varje person. Och det måste få ta tid. 

Redan på högstadiet är ungdomar väldigt präglade av hemförhållanden och socioekonomisk bakgrund. Det är inte alltid lätt att veta vad man själv vill och vad som är förväntningar som kanske kommer från familj eller kompisar.

– Mitt uppdrag handlar om att visa på en karta över hur framtiden kan te sig. Det kan vara att vidga perspektiven och visa på alternativa vägar. Jag ska erbjuda ett samtal där eleven får pröva sina tankar utan att någon annan vet bättre.

Många kollegor har flera arbetsplatser och det kan göra att man är pressad från flera håll.

För att nå fram till eleverna föredrar Liselotte Fries att arbeta med många, men korta, träffar. Ett system där all information ges samtidigt är sårbart eftersom alla elever inte ”vaknar till” samtidigt. 

I den skola där Liselotte Fries arbetar har en stor majoritet av eleverna föräldrar med akademisk utbildning. Många har pratat om gymnasiet hemma långt innan det är dags att välja.

– Här är det en utmaning att få elever och föräldrar att välja något annat än högskoleförberedande program. Man kan ha en elev som kämpat som fasen och som egentligen vill gå ett yrkesförberedande program, men föräldrarna säger nej. De vågar inte, berättar hon.

Till skillnad från de flesta av sina kollegor arbetar Liselotte Fries på endast en skola. Många studie- och yrkesvägledare får ihop en heltid genom att kombinera deltidstjänster på olika skolor.

– Många kollegor har flera arbetsplatser och det kan göra att man är pressad från flera håll. Den arbetssituationen är problematisk, säger Carina Levander från Lärarnas Riksförbunds forum för studie- och yrkesvägledning. 

De splittrade tjänsterna är, menar hon, en orsak till att hälften av de som deltagit i LR:s enkätundersökning uppger att de inte får tillräcklig fortbildning. 

– För den som jobbar på flera skolor ryms inte fortbildning, säger Carina Levander. 

”När eleverna vill prata eller behöver stöd måste man vara redo”, säger Liselotte Fries.

Liselotte Fries har arbetat som studie- och yrkesvägledare sedan 1998. Det är ett jobb som ofta är ensamt. Den som väljer yrket måste vara sin egen projektledare och vara beredd att påminna rektorer, kollegor och kommunchefer om sin existens. 

Men det är ett arbete där man ser tydliga resultat av sina ansträngningar. 

– Jobbet som studievägledare känns ofta otroligt meningsfullt. När du ser den där glimten i ögat hos eleven, när den där inre drivkraften kickar i gång. Det är så häftigt att se, säger Liselotte Fries. 

Under det här läsåret jobbar hon på halvtid med att testa arbetssätt och metoder för att möta elever som av olika anledningar har svårt med motivationen och kanske har hög frånvaro. 

– Vi försöker utvärdera vilka effekter det får att vara mer tillgänglig, mer flexibel. När de eleverna vill prata eller behöver stöd måste man vara redo. I relation till de eleverna är det en fördel att jag är studievägledare och inte lärare, säger Liselotte Fries. 

Vi skulle behöva komma in mer redan på mellanstadiet som bollplank till lärarna.

Hon hoppas att rektorer och andra chefer inom skolan kommer att använda ”syvare” mer på det sättet i framtiden. Om kommunerna låter studievägledarna arbeta närmare skolhälsan skulle måhända en del av hennes kollegor kunna få fler procent på sina tjänster. 

I ett komplext skolsystem där val som görs redan på mellanstadiet har betydelse när man söker högskoleutbildningar är behoven av guidning och vägledning stort. 

– Vi skulle behöva komma in mer redan på mellanstadiet som bollplank till lärarna, säger Carina Levander.

Att jobba aktivt med elever så tidigt är det dock få studievägledare som har möjlighet till i dag.

– Från statligt håll pratar man ofta om vägledning i alla utbildningsfaser. Men det stannar där. I tio års tid har jag hört föreläsningar om hur viktiga vi är som yrkesgrupp, men inget händer. Det är provocerande, säger Liselotte Fries. 

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Granskning: lärarbristen

”Obehöriga lärare är billigare att anställa”

Lärarbrist

Många skolor söker inte aktivt efter legitimerade och behöriga lärare till tjänster som innehas av obehöriga, framför allt inte under terminerna.

Annons
Annons

Granskning: Klasskillnader hamnar i skymundan

Studie

Trots skillnader i betyg och tillgång till utbildade lärare – klassernas samlade resultat inte i fokus. 

Annons

Minskad lärarstress efter treårigt forskningsprojekt

Arbetsmiljö

Lokalombudet: ”Nu slipper vi uppfinna hjulet flera gånger”.

Satsningen ska få fler att bli lärare: ”Inte ett så stort steg”

Lärarutbildning

Omställningsorganisationen TRR och Beredskapslyftet inleder samarbete för att locka fler att omskola sig till lärare.

Annons
Annons

Lärare fick fel lön – i tre år

Lön

Får 60 000 kronor efter registreringsmiss.

Annons

Sara Bruun: Tvinga eller locka – vi måste se till att unga läser mer

Blogg

”Om vi inte lyckas inspirera, motivera eller locka unga till frivillig läsning, ja, då måste vi sätta ner foten och faktiskt tvinga dom”, skriver Sara Bruun.

Bokmässan 2020

Följ Skolvärlden live på Bokmässan

Webb-tv

I fyra direktsända studioprogram bevakar Skolvärlden de viktigaste skolfrågorna och vägleder lärare bland intressanta seminarier på Bokmässans bildningshubb.

Forskare: Unga skriver inte sämre

Svenska

Elevers bristande skrivförmåga har väckt het debatt. Men Karin Forsling tror inte att unga skriver mindre, eller sämre. 

Kritiken mot FHM: Lärare kan vara ett riskyrke

Corona

"Läraren förtjänar att veta det mest troliga". 

Studie- och yrkesvägledning

”Vi vill öka samarbetet mellan skola och arbetsliv”

SYV

På Dalängskolan i Lidköping får eleverna sin lunch serverad med en framtidstanke.

Debatt: ”Kunskap och bildning – nej tyvärr!”

Debatt

”Fokus på kunskap och bildning” är en god ambition men tyvärr, den fullföljdes inte. Nu får vi väl dras med dessa kursplaner i tio år”, skriver professorn Hans Albin Larsson.

Kommentera
Arbetsmiljö

Ökad risk för utbrändhet bland socialt engagerade lärare

Forskning

Lärare som engagerar sig mer med elever och kollegor utöver själva undervisningen riskerar att bli utbrända i större utsträckning än lärare som är mindre engagerade. 

Rekordstor vikariebrist tär på lärarna i grundskolan

Arbetsmiljö

Kommunombudet: ”Det blir nödlösning på nödlösning”.

Debatt

”Ingen vinner på att lärare arbetar för mycket”

Debatt

"Vi måste lita på vår förmåga att värdera elevernas kunskaper utan att vi samlar in så mycket material att vi går under", skriver läraren Karin Herlitz.

Kommentera
Lön

Skolorna nobbar lärarpengar – för att undvika orättvisa

Stadsbidrag

Ulricehamn tackar nej till lönetillägg på 10 000 kronor i månaden åt fyra lärare.

”Skolans besparingskrav får förödande konsekvenser”

Debatt

"Så länge besparingskraven sitter i kommunens väggar, likt fossiler i berggrunden, kommer utbildning inte ses som viktigt", skriver läraren Elsa Jensen.

Kommentera

1,6 skolmiljarder i budgeten – ”Viktigt att de går till rätt saker”

Budget

Regeringen lägger 1,6 miljarder kronor på skolan i budgeten för 2021.

Skolinspektionen

LR om förslaget: ”Ett plåster på en öppen fraktur”

Förslag

Lärarnas Riksförbund välkomnar hårdare tag mot oseriösa aktörer, men menar att grundproblemet är ett annat.

Förslag: Gör det lättare att stänga skolor

Nya regeländringar ska stoppa oseriösa skolaktörer, menar utbildningsminister Anna Ekström. 

Debatt

Astrid: ”Jag är inte som de andra”

Debatt

”Jag är annorlunda. Jag är inte som de andra. Men jag är väl fortfarande lika mycket värd som de andra eleverna i klassrummet?”, skriver Astrid som har adhd och går andra året på gymnasiet.

Kommentera
Skolverket hemligstämplar uppgifter

Efter kritikstormen: Regeringen släpper på hemligstämplingen

Sekretess

Nytt förslag ska öppna Skolverkets register.

Skolverkets register hemligt i Sverige – men offentligt i EU

Sekretess

Skolverkets hemligstämplade register kan enkelt laddas hem via EU-kommissionens hemsida.

Idéburna friskolor: ”Uppgifterna ska självklart vara offentliga”

Offentlighetsprincip

Offentlighetsprincipen bör även omfatta friskolor. Det menar Håkan Wiclander som är ordförande i Sveriges idéburna friskolor (ISR).
 

Skyddsombudens larm: Elev till sjukhus och avbrutna lektioner

Arbetsmiljö

Den dåliga luften på en skola i Gällivare kräver snabba åtgärder, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Debatt

”Tidsbudgetera för bättre arbetsmiljö”

Debatt

”Ett första steg för att hjälpa våra medlemmar vore att driva frågan om tydliga, tidsbudgeterade tjänstefördelningar”, skriver Anne-Catherine Ernehall, gymnasielärare och biträdande kommunombud och lokalombud för LR i Göteborg.

Kommentera
Fackligt

LR inleder nytt samarbete med Skolledarförbundet

Lärarfacken

Men att samverkan skulle ske istället för den omtalade organiseringen med Lärarförbundet, tillbakavisas av LR:s ordförande.

Debatt

Skolverket: Nationella proven ska genomföras som planerat

Replik

I en replik skriver Skolverket att planen är att genomföra de nationella proven som planerat.

Kommentera

”Det finns igen logik i att ställa in proven”

Debatt

"Att Skolverket skulle sakna adresser till Sveriges skolor är inte ett rimligt skäl att ställa in nationella proven", skriver debattörerna.

Kommentera
Läromedel

Lärare kan inte köpa läromedel: ”Dramatiskt olikvärdigt”

Rapport

Var femte lärare saknar nödvändiga läromedel.

Lärarförbundet röstar ja: ”Hoppas LR kommer tillbaka”

Lärarfacken

På onsdagen beslutade Lärarförbundets kongress att utreda nya sätt att organisera lärarkåren fackligt.

LR-kongressen 2020

LR: Ingen annan ska tala om för oss hur vi ska utreda

Lärarfacken

Lärarnas Riksförbund tillsätter en alternativ utredning av lärarnas organisering – Eva Dekany-Ström: "Jätteviktigt att vi gör det här på vårt eget sätt."

Beslut: LR utreder lärarnas organisering

Lärarfacken

Lärarnas Riksförbunds kongress röstade på måndagen ja till att utreda en ny organisering av lärarkåren.

Per Kornhall: ”Rätt hanterat kan det bli en nystart för lärarkollektivet”

Kongress

Per Kornhall om LR:s beslut att utreda en eventuell ny organisering av Sveriges lärare.

”Trappsystem ska ge lärare lön efter beprövad erfarenhet”

Kongress

Förslag på en ny lönemodell för att säkra lärares kompetensutveckling. Det blev resultatet av LR-kongressens beslut.

Så ska LR bli mer demokratiskt

Kongress

Tätare förbundsmöten, en ny mandatfördelning och en ny avtalsdelegation ska bidra till att ge fler medlemmar mer inflytande i förbundet.

Här är LR:s nya styrelse

Kongress

Fem nya ledamöter valdes in i Lärarnas Riksförbunds styrelse på söndagen.

Årets språkliga eldsjäl

Prisade modersmålsläraren: ”Inget jag förväntat mig”

Utmärkelse

Dina Geraki har blivit utsedd till Årets språkliga eldsjäl.

NPF

NPF-krav på lärarutbildningen: Alla ska lära sig mer om adhd

NPF

Regeringen inför nya examensmål för lärarutbildningen.

Skyttes fem råd: Så ska lärare bättre förstå elever med NPF

NPF

Alexander Skytte vill hjälpa andra lärare att förstå NPF-elever bättre. 

Debatt

"Mindre undervisning och mer bedömning är en ekvation som inte går ihop"

Debatt

Elever undviker att ställa frågor i klassrummet på grund av rädslan att bli bedömd, skriver läraren Sophie Zail.

Kommentera
Lärarlegitimation

Kämpade för krav på legitimation – nu förlorar han själv jobbet

Behörighet

Sebüktay Kaan har kämpat för legitimationskrav på modersmålslärare. Nu förlorar han själv jobbet – medan icke-legitimerade lärare får ha kvar sina tjänster.

Sex och samlevnad

Läraren: ”Vi måste våga problematisera vad som händer”

Sexualundervisningen

Beslutet om att alla blivande lärare ska utbildas i sexualkunskap kan leda till en mer jämlik skola, menar Annika Sjödahl. 

Utsatta områden

Läraren om gängkriminaliteten: Saknas resurser att hjälpa elever

Brott

"Det börjar redan i lågstadiet."

Nedskärningar i skolan

Läraren om skolans sparkrav: ”Vi bryter mot lagen och barnen far illa”

Nedskärningar

När Borlänge kommun sparar på skolan står elever utan särskilt stöd och stöd på modersmål – i strid med skollagen.

Lärare smittade: Så är corona-läget i skolorna

Corona

Sex anställda på en grundskola i Lund har smittats av corona.

Så ser svensklärarna på bristande skrivkunskaper

Svenska

Unga vuxna skriver för dåligt. Konsekvenserna är att de väljs bort i arbetslivet eller får svårt att klara högre studier, enligt en ny dokumentär från UR.

Ny bok: Tvålärarsystem behöver inte kosta mer

Tvålärarsystem

I tider av nedskärningar kan ett tvålärarsystem kännas som en utopi. Men Lotta Elmbro menar att metoden inte behöver kosta mer.
 

corona i undervisningen

Han låter eleverna skriva nya kapitel i corona-historien

Corona i undervisningen

Läraren Karl Liljas valde att ägna sista tiden av vårterminen till att samla in elevernas upplevelser av pandemin.

”Det är berättelser om corona som måste samlas in”

Corona

Eleverna Verina Attalla och Julia Isaksson är två av alla som har skrivit berättelser till Stadsmuseets insamling.

Debatt

”Den tidiga läsinlärningen – samhällets livlina?”

Debatt

”Lärarna är idag i en situation där målen är otydliga och vägen dit kantad av ’hjälpmedel’ som snarare stjälper än hjälper”, skriver Martin Ingvar, professor på Karolinska Institutet.

Kommentera
Arbetsmiljö

De har hittat en nyckel till bättre arbetsmiljö

Arbetsmiljö

”Arbetsmiljöarbete är så komplext – det är en färskvara”

Skolstart

SPSM: Så blir skolstarten bättre för elever med NPF

Skolstart 

SPSM:s Lennart Hansson vet vad som krävs för att elever med NPF ska få en lyckad terminsstart.

lärarexamen

Allt färre grundskolelärare har examen

Lärarexamen

”Tragiskt att ett av Sveriges viktigaste yrken inte är tillräckligt attraktivt”

Ledarskap

Expertens kroppsknep: Så rör du dig som en ledare

Ledarskap

John Steinberg ger sina bästa tips på hur du som lärare kan bli en bättre ledare genom kroppsspråket.

Coronaviruset

Stora skillnader i hur skolor har rustat vid skolstarten

Arbetsmiljö

”Jag vet flera kollegor som känner samma oro som jag gör”

Lönegranskning

Lärarnas skilda löner – så mycket tjänar de

Lön

Skolvärldens granskning av Sveriges lärarlöner visar stora skillnader i hur kommuner satsar på lärare och studie- och yrkesvägledare.

Friskolor

Skolvärldens siffror visar: Födelseland styr val av skolform

Friskolor

Barn födda i länder med hög utbildningsnivå som har invandrat till Sverige går i friskola i betydligt större utsträckning än barn från fattiga länder, visar Skolvärldens granskning.

Debatt

Bättre psykisk hälsa i skolan med mental träning

Debatt

Författaren och föreläsaren Maria Braula vädjar till lärarna: Ge eleverna metoder att hantera sin stress.

Kommentera
Terminsstart

Riskgruppsläraren: ”Jag vill jobba i klassrummet”

Corona

Läraren Eva Dahlberg Cramér slits mellan kärleken till att undervisa och rädslan för att drabbas av det virus som riskerar ta hennes liv.

vuxenutbildning

Lärare om nedläggningen: ”Det känns som ett hån”

Vuxenutbildning

Växjö väljer att lägga ner all vuxenutbildning i kommunal regi.

Skolverket hemligstämplar uppgifter

Skolverket hemligstämplar vilka skolor som finns i Sverige

Beslut

Registret över vilka skolor som finns i Sverige – kommunala såväl som privata – hemligstämplas av Skolverket.

Skolverket om sekretessen: ”Hade inget alternativ”

Beslut

Skolverket uppger att man inte hade något annat val än att sluta publicera uppgifter om enskilda skolor.

Åsa Fahlén: ”Lagen behöver ändras”

Beslut

Offentlighetsprincipen bör även omfatta skattefinansierade friskolor. Det menar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Så vill riksdagspartierna hantera skolstatistik i framtiden

Enkät

Politikerna i riksdagens utbildningsutskott vill göra det möjligt för Skolverket att även i framtiden publicera statistik om enskilda skolor.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons