digitalsyv

Skolvärldens SYV-bloggare David Spak vill prioritera tidig vägledning före digital.

SYV

Digital plattform ska stärka SYV

Digitala verktyg ska göra studie- och yrkesvägledningen mer tillgänglig, enligt ett beslut i riksdagen. Skolvärldens bloggare David Spak tycker att tidigare insatser är viktigare.

Risken för avhopp från gymnasiet minskar med välfungerande studie- och yrkesvägledning. Så resonerar riksdagen när de klubbar beslutet om nya digitala hjälpmedel som kan ge stöd i att till exempel utreda behörighetsfrågor – och ge mer studie- och yrkesvägledarna mer tid för eleverna.

David Spak är bloggare på Skolvärlden och studie- och yrkesvägledare. Han välkomnar förslaget, men vill prioritera annat.

– Första steget är en stabil studie- och yrkesvägledartjänst på varje skola. Vi behöver komma in mycket, mycket tidigare i grundskolan. Det vanligaste är att vi kommer in först i nian. Men studie- och yrkesvägledning måste komma in redan i årskurs ett. Vi måste förklara vad det innebär att jobba och studera samt lära eleverna att göra val. Det kommer det att göra hela livet, säger David Spak, studie- och yrkesvägledare och bloggare på Skolvärlden.

Camilla Walterson Grönvall, Moderaternas skolpolitiska talesperson, är en av dem som står bakom ursprungsförslaget som nu får stöd av samtliga partier i riksdagen.

– Det handlar om tillgänglighet och att använda moderna verktyg. Det finns ett stort behov av att förenkla informationen inför elevernas gymnasieval och vår ambition är att vägledarna ska kunna lägga ner mer tid på kvalitativa samtal, säger hon.

Men ute på skolorna upplever David Spak att studie- och yrkesvägledningen inte är så integrerad i undervisningen som den borde vara.

– Det är viktigt att rektorn tar taktpinnen, att det finns en plan och att rektorn är tydlig med att studie- och yrkesutbildning är hela skolans ansvar. För att förhindra avhopp från gymnasiet tror jag inte att det är ett digitalt verktyg som behövs i första hand, även om jag ser positivt på digitala verktyg som komplement till den fysiska vägledningen. Snarare riktade informationsinsatser som också vänder sig till vårdnadshavare, säger han.

Kommentera