protest_larare_frankrike

Tusentals människor samlades runt om i Frankrike för att manifestera och hedra den mördade läraren Samuel Paty, bland annat i Lyon. Foto: Shutterstock/ventdusud

Utrikes

Efter lärarmordet i Frankrike: Kommer förena kåren

I fredags mördades läraren Samuel Paty brutalt i Frankrike. Nu sörjs han av världens lärarkollegor. 
Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén hoppas att dådet ska ingjuta mod och skapa en enad kraft bland Sveriges lärare.

Fredag den 16 oktober mördades läraren Samuel Paty, 47, brutalt nära sin arbetsplats i Conflans Saint-Honorine. Bara några dagar innan attacken hade historieläraren hållit en lektion om yttrandefrihet med sina elever.

Samuel Paty hade visat omstridda karikatyrer av profeten Muhammed, för att förklara terrordådet mot den franska tidningen Charlie Hebdo 2015. Läraren förvarnade innan han visade bilden – där elever som ville fick lämna lektionen, rapporterar Franceinfo.

Samuel Paty halshöggs i vad som rubricerats som ett terrordåd. På fredagen sköts den misstänkte gärningsmannen till döds under en polisinsats när han hotade polis med luftgevär.

Nu sörjs Samuel Paty av kollegor över hela världen. Samtidigt manifesterar lärare runtom i Frankrike under parollen ”Je suis enseignant” – vilket på svenska betyder ”Jag är lärare”.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén betraktar händelsen med Samuel Paty som fruktansvärd och svårt att ta in. 

– Den här läraren gjorde sitt jobb. Vi lärare kan inte undvika det här ämnet som han belyste, utan det är vår skyldighet att undervisa om de här sakerna. Att det ska leda till någons död är helt fruktansvärt. 

Under helgen har Åsa Fahlén delat ett Facebook-inlägg där hon belyste nyheten med den franske läraren och direkt efter publicerandet strömmade lärarnas beskrivningar in. 

– Jag fick direkt en kommentar och även mejl där lärare beskriver att man upplever en liknande situation. Att när man har gått in och diskuterat olika religioner så har det uppstått en hotfull stämning. Så det finns även i Sverige också, säger hon och fortsätter: 

– Det är en minskad tolerans kring att prata om de här frågorna. Ska man begränsa lärares möjligheter att undervisa kring detta då begränsar man hela skolans uppdrag. Det fungerar inte. 

Detta skapar en tuff roll för landets lärare, menar Åsa Fahlén. 

– Vi har en skyldighet att stå upp för alla människors lika värde och demokratiska värderingar– vi kan inte låta bli att belysa dessa frågor. För då gör inte vi vårt jobb. 

Vad kan mordet få för konsekvenser i Sverige tror du? Kan det leda till mer försiktiga lärare?  

– Redan i dag finns det tendenser till att man blir försiktig. Men jag hoppas att det här – precis som protesterna i Frankrike visar – ingjuter lite jävlaranamma i lärare. Vi kan inte vika ner oss utan vi måste motverka den här samhällsutvecklingen med all kraft. 

Åsa Fahlén hoppas att den tragiska händelsen i Frankrike kan leda till ännu rakare ryggar i lärarkåren, men även en ökad förståelse från skolledning, huvudmän och övriga i samhället kring hur läraruppdraget faktiskt ser ut och att alla måste vi se till att lärare får möjlighet att utföra sitt uppdrag under trygga förhållanden. 

– Det måste finnas en klar strategi och plan på skolnivå kring vad som händer om någon uppfattar en hotfull situation. De här diskussionerna behöver man nog väcka liv i.

Är det här en fråga som LR kommer att belysa lite extra framöver? 

– Det är absolut en fråga för facket. Det handlar om en trygg arbetsmiljö och möjligheten att utföra sitt arbete. För några dagar skrev LR under Demokratideklarationen som handlade om vikten av lärares demokratiska uppdrag. 

En punkt som LR hade med i Demokratideklarationen handlar om att man ska fortsätta arbeta för att alla elever ska mötas av legitimerade lärare varje daga för att kunna få en god undervisning. 

– Tanken är att stötta demokratiska värderingar och ett öppet och tolerant samhälle. Så det här kommer vi att jobba vidare med framöver. Det här är en fråga som förenar lärare över hela världen. Vi vet vilket viktigt uppdrag vi har. 

Kommentera