Annons

En julsaga

Publicerad 12 december 2018

Debatt ”Det lackar mot jul i Fabriken på Ågatan”. Bana 4 i Kungsbacka önskar alla montörer en god jul.

Det lackar mot jul i Fabriken på Ågatan. Den kommunala ägaren har ännu inte beställt någon julklapp till de anställda. HR har givetvis haft åsikter, och mellanchefen SaKraLius lyssnar noga på HR. Hon som funderat på antingen en storföreläsning i Hall 3 om tillverkningsprocess enligt Hatti, eller varsin tekopp med texten ”tänk nytt...” i silver på blå botten. Med Fabrikens logotyp! Svårt val, men HR tyckte ändå det blev för dyrt. ”Vadå dyrt?”, tänkte hon dystert... ”Det finns ju rehab-budget att ta ur.” Utbildningskontot var redan tömt för inköpet av nya adventsljusstakar.

Om detta visste ingen i personalen som på golvet monterade, packade och målade det som spottades ut ur Fabriken för vidare leverans ut i landet. De försökte hålla jämna steg i en allt snabbare process där beställningarna var från samhällets alla sektorer, maskinerna var fabriksägarens men kravspecifikationen var statlig. Det stora samtalsämnet var i stället det nya avtal som på sikt skulle locka fler att börja i Fabriken och att de skulle få renare luft vid bandet. Men den behöriga delen av personalen var redan nere på ett minimum, vikarier svåra att hitta och andelen sjukskrivna ökade. Orden ”Rekrytera mera” i blå plast sattes upp i cafeterian, ovanför kaffe och kakor. Var detta verkligen lösningen?

En annan sak som diskuterades flitigt var kvalitén på råvaran. ”Bättre? Sämre? Annorlunda?” Av detta blev det ett ämne på arbetsplatsträffarna under hösten. Kunde råvaran hanteras annorlunda? Kunde IT användas? föreslog någon som varit på kurs. Eller AI? sa någon utbildad nyanställd. De som varit med om flera konjunkturer visste att om bara man sänkte farten på bandet, anpassade kravspecifikationen och anställde fler med specialkompetenser skulle slutprodukten bli konkurrenskraftig, åtminstone lokalt.

Ordet erfaren nämndes som något som kan påverka.

Avtalet som fabriksägarna skrev på, ihop med Behörigas Förbund (BF) och Övrigas Förening (ÖF) sa väldigt litet om lön. Ordet erfaren nämndes som något som kan påverka, i övrigt var det upp till Fabrikens ekonomi och chefens godtycke. På den södra delen, vid bana 4 var det än mer upprört. Här hade nyanställda fått höga löner och några utvalda hade tilldelats stora bonusar! Det kändes som en djup orättvisa och det tidigare gemytet vid denna bana, ersattes av misstro och sjukskrivningar.

Det som fick droppen att rinna över även på andra banor var när styrelsen tilldelade sig själva höga lönelyft, medan de som slutmonterade bara erbjöds några procent. 

Då hördes till och med ordet ”strejk” i lunchrummet, när mellanchefen lämnat för att gå på toaletten. 

Men kan inte det nya avtalet påverka resultaten i Fabriken? Finns det lösningar där? En arbetsgrupp bildades och sent på våren presenterades ett gemensamt dokument med ett antal meningar som innehöll ordet ”ska”. 

Några exempel var att Fabriken ska ta in hjälp för att skriva alla exportpapper för enskilda och färdiga produkter. Hjälpen ska också avlasta de behöriga montörerna vid arbetstoppar genom att utföra vissa enklare moment. Fabriken ska arbeta förebyggande mot buller, stress och andra arbetsmiljöproblem Dessa ska vara åtgärdade inom de två år som återstår av avtalet. Fabriksägarnas förbund, BF och ÖF ska sedan åka runt till alla Fabriker och se om saker och ting förbättrats. Ordföranden för BF vädrade tidigt i en intervju att arbetet var så viktigt att det till och med ”annars kunde bli nya ägare till Fabriken.”

Men så här i juletid... Vem tror fortfarande på tomten? 

God jul till alla behöriga montörer från oss på bana 4 i Kungsbacka!

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

Annons
Annons

Nya lagar och regler för skolan träder i kraft i sommar

Lagar

Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

Annons

"Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen"

Debatt

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Kommentera
NPF

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

NPF

Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

Annons
Annons
Nedskärningar i skolan

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Nedskärningar

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Nedskärningar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

Annons
Studie- och yrkesvägledning

Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Syv

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

Avtal

Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

Nedskärningar

Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

Arbetsmiljö

Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Debatt

”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Kommentera
Betyg

Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

Betyg

Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
– Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

”SFI behöver fackliga stödinsatser”

Debatt

Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

Kommentera

Jesper: Därför är jag lärare

Läraryrket

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

Lista

Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

TIMPLAN

Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

Timplan

Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

Moderna språk

Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

Forskning

Forskaren: Så gör du undervisningen meningsfull

Undervisning

Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

Fackligt

Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

OECD

Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
– Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

Så reste sig skolorna – mot alla odds

Reportage

Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Granskning: Lärarassistenter

Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

Granskning

En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
– Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

Lärarassistenter

Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
– Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons