Annons
Foto: Shutterstock

Ordlistan – en julsaga för den som vill lära sig det nya skolspråket

Publicerad 21 december 2020

Relaterat

”Utmaning”, ”lösningsfokuserad” och ”förberedelsetid” – en julsaga om de två ombuden som skulle gå igenom nya ord och betydelser på chefsutbildningen.

De två ombuden på Bana 4 lämnade det senaste fackmötet med en klump i magen och gick hemåt i decembernatten. Behovet att byta inriktning i livet blev allt starkare. När det efter semestern anslogs en plansch i personalrummet förstod de två att detta var det ögonblick som de väntat på. De lusläste den och gick sedan till den enda fungerande personaldatorn och mejlade till den uppgivna svarsadressen.

Vad var det då som gjorde att de fick denna impuls om att genast träda till verket och ansöka? Vilket säljande budskap på affischen påverkade dem så mycket att de där och då tog detta livsavgörande beslut? Utan att rådfråga familj eller HR? Jo, längst upp de lockande orden:

”Bli chef – nu! Ansök om att få gå en kurs i chefsutbildning och hitta din inre kraft. Bekostad till viss del av Fabriken.
Svar till: ess-k-err@fabriken.com”

Tiden gick, men en dag i oktober kom det en bekräftelse på att de antagits. De lämnade tacksamma in ansökan om tjänstledighet utan lön, bokade hotellrum, tog ut sina sparpengar och åkte på kurs.

Fyllda av förväntningar kom de i god tid till den första samlingen men döm om deras förvåning när de såg hur många tomma stolar det stod i aulan på kursgården. En handfull personer spridda i lokalen som nervöst tittade på varandra. De var ju trots allt blivande konkurrenter!

Första föreläsningen skulle ta upp ”Det gemensamma språket – hur vi kommunicerar på en ny nivå”.

”Det skulle nog gå att ta sig igenom”, tänkte våra två ombud. Och genomgången av det nya språket och innebörden av orden började.

Nedan kommer ett utdrag från de anteckningar som hittades på ombudens rum efter kursdag ett, tyvärr i oordning då lapparna låg slängda i en papperskorg huller om buller.

Anteckningar, dag 1

 • Jag tänker att /Jag känner att… är allt vanligare att börja meningar med och gärna då i kontroversiella ämnen. Sällan hörs någon stå framför en kaktus och säga ”Jag tänker att den är taggig”, eller att ”jag känner att den är grön” men däremot när det gäller budgetnedskärningar så kan man mycket väl börja en mening med att säga:
 • ”Jag känner att vi nästa år kan få det lite tufft ...” för vem kan argumentera mot känslor eller oskyldiga tankar? Rekommenderas alltså starkt vid tillfällen då du som ledare ska kommunicera obekväma beslut.
 • Utmaning är det nya ordet för problem. Alla vill väl vara med och anta en utmaning, eller hur? De som ser problem är bakåtsträvare och värre skällsord finns inte i Fabrikens chefsmatrikel.
 • I pipeline betyder att förslaget som borde tagits fram för länge sedan är på väg… nån gång, kanske snart och helst hinner t ex fackombudet glömma av det helt, så det kan smygas fram i en mindre grupp utan insyn och verkställas utan samverkan.
 • Skriva fram innebär att du som utredande ledare trycker på något extra i sammanfattningen och därmed hoppas på att ingen läser hela texten, där det står t ex att tre ur personalen ska bort.
 • Du skriver i stället fram att ”fler vanliga anställda kommer nästa läsår bli mer involverade i det viktiga produktvårdsarbetet för att öka måluppfyllelsen.”
 • Rambudget är den peng du får för din verksamhet och där du inte får tillräcklig kompensation för ökade produktgrupper, högre inköpskostnader och löneglidning. Häri ligger redan från början alltid en officiell beslutad besparing på t ex 1,5 procent medan den i verkligheten är mycket högre då ingen uppräkning sker för allt som tillkommer. En ekvation du bara ska lösa, men utan att tumma på kvaliteten!
 • Digital lösning är de magiska orden. Orden som löser alla dina problem vad gäller t ex fortbildning de närmaste 50 åren. Det behövs alltid fortbildning i digital kunskap eller hur digitala lösningar ökar måluppfyllelsen. Billigt är det också om man då kombinerar det med ordet dela, se nedan.  Det är också digitala lösningar som gör att din personal är ständigt förbannad på någon annan än dig som chef. På IT-support, inköparen av plattformen som inte fungerar eller bredbandet. Men inte dig…
 • Framförallt om du också gärna lite diskret låter din personal förstå att du håller med dem.
 • Lösningsfokuserad är ett mycket viktigt lönekriterium… för din personal, alltså. Det innebär att de som hjälper dig i dina uppgifter som chef är de mest lösningsfokuserade och ska ju därmed ha en hundralapp extra jämfört med de som bara ägnar sig åt kärnuppdraget. Under den förra kursen togs begreppet delegera upp och det är då chefens sätt att utse de mest lösningsfokuserade medarbetarna.

Likvärdighet är ett politiskt begrepp, som du inte behöver bry dig så mycket om.

 • Leverera innebär att du absolut måste vränga din personal ut och in för att tillfredsställa allas önskningar. Ordet kan kombineras med t ex lösningsfokuserad, men innebär inte med automatik högre lön. För alla i din personal ska ju alltid leverera?
 • Dela innebär att du låter dina anställda sköta fortbildningen istället för att hyra in någon dyr extern föreläsare. De som delar förespeglas att det är ett viktigt kriterium i löneförhandlingen, men du som chef vet ju redan vem som ska få del av den lilla kaka som Fabriken avsatt, se lösningsfokuserad.
 • Välkomna innebär kort och gott att jag som ledare förväntar mig att du så snart som möjligt, d v s genast, förväntas svara på alla typer av mejl eller telefonsamtal från kunder eller mig som arbetsledare. Oavsett hur de är formulerade eller tid på dygnet.
 • I framkant är ett mycket relativt begrepp, men att vara i framkant innebär att du som ledare kan lyfta projekt i lokalpressen eller på möten i chefsgruppen. Att bli inbjuden och beskriva dessa projekt av externa aktörer är särskilt eftersträvansvärt, då detta påverkar Fabrikens image på ett positivt sätt. Kan vara mycket lönsamt! Motsatsen är att ligga i bakvatten, och vem vill det?
 • Likvärdighet är ett politiskt begrepp, som du inte behöver bry dig så mycket om. Om din produktionsbana på Fabriken anses ha en lägre likvärdighet kan du alltid lyfta socioekonomiska orsaker, omoderna lokaler eller anställda som inte förstår digitala lösningar. Det är absolut inte ditt fel utan du hänvisar bara till strukturer i det omgivande samhället.
 • Förberedelsetid är den tid där du som arbetsgivare kan få in så mycket, om du bara är ekonomiskt kreativ och tänker utanför boxen. Här kan du använda personalen till vakt, klottersanerare, att hänga gardiner, vattna, dokumentera, produktkontrollera, café-värdskap, rätta defekta artiklar och/eller konfliktlösning. För att få ut maximal tid, så är det viktigt att du tidigt på ett APT förklarar att det finns inget som heter förberedelsetid eller att det är avtalat på något sätt.
 • Den goda arbetsgivaren bjuder på t ex semlor på semmeldagen, arrangerar så att personalen i ett rullande schema bakar fredagskaka eller att det finns en chokladkartong dagen innan semestern börjar. Det handlar alltså inte om en bra rehab (HR:s ansvar!), bra arbetsscheman (finns dataprogram!) eller bra samverkan (du leder och fördelar arbetet), utan mer om det där lilla som knappt kostar och som piffar upp tillvaron för din personal. Tänk bara på att godiset bör ha pappersomslag, så det inte sprids någon sjukdom. Vikariekostnaden är hög.
 • Ställa om är mantrat för framtiden…din personal måste möta framtida utmaningar genom att snabbt kunna ställa om…men samtidigt göra allt det där andra. Inget får plockas bort! Det är viktigt, för då kanske du missar något i produktionsled?
 • APT= arbetsgivaren pratar/tillkännager, alltså ett strålande informationstillfälle. Ett slags ensidigt samkväm, helt enkelt. Ju senare du lägger det, desto bättre. Mindre diskussion, bättre beslut, men se till att det inte blir övertid för någon!

Konstigt nog saknade aldrig de två före detta ombuden sina anteckningar. De hade ju hört och mött just denna vokabulär ända sedan de först stötte på begreppet New Public Management för många år sedan. Men då i en facklig utbildning, och med andra tolkningar…

En trevlig jul tillönskas alla från oss på Bana 4 i Kungsbacka

 • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Annons
Annons
Betyg

Riksdagsbeslut: Skolor får ge betyg i årskurs 4

Betyg

”Det är olyckligt att man behandlar skolan på det sättet.”

Forskaren om tidiga betyg: ”Politikerna har inte lyssnat på oss”

Betyg

”Betyg i årskurs 4 används som en bricka i det politiska spelet.”

Annons
Lärarnas arbetsmarknad

Här är läraregenskaperna arbetsgivare rankar högst

Lista

Vilka egenskaper vill arbetsgivarna se hos sina lärare? Här är de 15 mest efterfrågade kompetenserna.

Annons
Annons
SFI

Otydliga riktlinjer slår hårt mot SFI-elever

SFI

”Som lärare känner jag en samvetsstress över att inte räcka till.”

Annons
Fackligt

Vab, vobb eller välgörenhet – detta gäller när lärare är hemma

Expertråd

LR:s ombudsman Fredrik Alm reder ut vem som ansvarar för undervisning och bedömning när du är borta från jobbet

Forskning

Forskare: Musiklyssning till läxorna skadar studierna

Forskning

"Musiken gör det svårare att förstå innebörden i en text".

Coronaviruset

Nya munskyddsråd får facklig kritik: ”Frustrationen stiger”

Corona

”Det finns ingen logisk förklaring till varför försiktighetsprincipen inte ska gälla även i klassrummen.”

Lärarpris

Frigjord från räkneboken – lärare prisas för kreativ undervisning

Prisad

”I matematik glöms det ofta bort att alla inte har samma utgångsläge.”

Nationella prov

Skolverkets besked: Digitala nationella prov försenas

Nationella prov

EU-dom försenar införandet av digitala nationella prov. 

Fackligt

Kravet på brottsmisstänkt lärare slopas efter fackliga protester

Fackligt

"Det känns bra eftersom kravet saknar laglig grund"

Lärare tvingas berätta om brottsmisstankar

Fackligt

"Det strider mot grundlagen."

Särskilt stöd

Nytt lagförslag: Krav på specialpedagog eller speciallärare i elevhälsan

Utredning klar

Bristen på utbildade lärare, speciallärare och -pedagoger försvårar lagförslag i ny utredning.
– Det är huvudmännens ansvar, säger utbildningsminister Anna Ekström.

2 av 3 lärare: Elever får inte särskilt stöd

Särskilt stöd

Samtidigt har lärarnas dokumentation ökat – trots att den skulle minska.

Saknas: 5 000 speciallärare för att täcka behovet

Speciallärare

Kravet: Att staten tar ansvar för finansieringen av skolan.

”Lärarna har väldigt svårt att möta behovet”

Speciallärare

Tidsbrist vanligaste orsaken till att alla elever inte kan få stöd.

Arbetsmiljö

Fackets larm: Lärare drabbas av näsblod och andningsproblem

Arbetsmiljö

Eskalerade hälsoproblem gör att lärarfacken vill stoppa arbetet på grundskolan. 

Fackligt

Förhandlingarna kring HÖK21: ”Måste leda till leverans”

Fackligt

Uppgifter till Skolvärlden: Parterna står långt ifrån varandra.

Trots tidigare böter: Kommunen kringgår facken igen

Ny facklig tvist om felaktig rekrytering – tre månader efter att kommunen betalade vite för ett liknande brott.

Coronaviruset

Regeringen: Håll skolorna öppna så länge det går

Corona

Risken för en tredje våg är stor, men skolorna är det sista vi ska stänga, meddelar stats-, utbildnings- och socialministern.

Så olika ser bedömningarna av smittskyddet i skolan ut

Corona

Flera regioner inför skarpare restriktioner men det ser olika ut över landet.

Efter ökad smitta – gymnasielärare uppmanas ha munskydd

Corona

Regionen skärper de lokala rekommendationerna.

Det räcker nu – sänk kraven på lärare

Debatt

Lärare som sliter, men samtidigt får höra att de ska göra mer kommer inte kunna göra ett bra jobb, skriver Daniel Henriksson.

Kommentera
Betyg

Forskaren om tidiga betyg: ”Politikerna har inte lyssnat på oss”

Betyg

”Betyg i årskurs 4 används som en bricka i det politiska spelet.”

Nedskärningar i skolan

Kommunen går 1,7 miljarder plus – men sparar ändå miljoner på skolan

Nedskärningar

Samtidigt som kommunen tjänar hundratals miljoner varje år varnar LR för galopperande arbetsbelastning när man fortsätter skära ner på skolan.

Coronaviruset

Rasar mot sent beslut om distans: ”Lärare känner sig uppgivna”

Corona

Med en kvälls varsel fick kommunerna information om nya rekomendationerna. 

Läs- och skrivundervisning

Anna skapar läslust – med hjälp av bilderböcker

Läsning

Svenskläraren: ”Jag visar eleverna att jag älskar bilderböckerna”.

Elevhälsa

Psykologen: Så hanterar du oroliga och blyga elever

Elevhälsa

Att närma sig eleverna som inte tycks må bra i skolan.

Idrott och hälsa

Idrottslärarna ryter ifrån: ”Vi kräver förändring”

Idrott och hälsa

Ny idrottsreform: Vill ge yrkeskåren möjlighet att utvecklas.

Anna Ekström om kritiken: ”Idrott och hälsa är prioriterat”

Idrott och hälsa

Utbildningsministern om idrottslärarnas förslag på ny reform.

Fackligt

Nya ordföranden: Det här blir vårt fokus för studenterna

Fackligt

Lina Hading är vald till ny ordförande för LR Stud.

Sociala medier

Elever avlyssnade lärarrum i hemlighet: ”Väldigt allvarligt”

Appar

På Tiktok ska eleverna ha fått idéen om att spela in lärare i smyg.  

Fackligt

I pandemins spår: Tre av fyra fackförbund växer

Utbildningssektorn

Lärarnas Riksförbund har aldrig varit större när det gäller antalet yrkesverksamma medlemmar – men tappar bland studenter.

Pensionerade läraren Kaj ger läxhjälp via nätet: ”Hoppas avlasta”

Efter pensionering

Såg ett behov: ”Jag hoppas ge avlastning till lärarna”.

Arbetsmiljö

Ny undersökning: Därför ökar stressen bland lärare

Undersökning

Nya krav ska sätta stopp för den ohållbara stressen.

Coronaviruset

Nytt beslut: Lärare får munskydd – elever blir utan

Corona

Malmö stad backar – bara lärare kommer att få gratis munskydd i skolan. 

Trots lärarbrist – LR ser gärna höjda krav på studenter

Rapport

"Om behörighetskraven inte skärps är risken att det på sikt att det blir ännu mindre attraktivt att bli lärare."

Coronaviruset

Rapport: Mer närundervisning i många skolor

Corona

Många högstadie- och gymnasieskolor har mindre distansundervisning.

”Polariseringen kring samtalet om pandemin bekymrar mig”

Kommentar

”Det finns minst två problem med den här rapporteringen”, skriver Per Kornhall.

Elever håller inte avstånd – då hotas skolan med böter

Corona

"Skollagen har en trappa med ett antal disciplinära åtgärder, från tillsägelse till skriftlig varning och avstängning."

Lärare vädjar om förlängd fjärrundervisning efter sportlovet

Corona

"Det finns absolut inte utrymme för att ta in fler elever"

Skolchefen erkänner: Facken hölls utanför beslut om nedskärningar

Tvist

Skolchefen bekräftar förvaltningens brott mot kollektivavtalet – men beslutet ligger fast.

Åsa Fahlén: Nu tar vi makten över lärarprofessionens framtid

Debatt

”Lärarnas Riksförbund inrättar ett professionsråd för att bidra till att lärarkåren tar makten över sin egen verksamhet och sin egen utveckling med elevernas bästa för ögonen”, skriver Åsa Fahlén.

Kommentera

Alexander Skytte: Den gränslösa läraren

Blogg

”Linjen mellan rätt och fel är sällan rak, utan går som vågor. Jag kan bli gränslös åt bägge håll”, skriver han.

LR om miljardöverskottet: Bör användas för att stärka skolan

Corona

"Lärarna kan inte ta på sig ytterligare undervisning för att kompensera underskottet".

Munskyddsfrågan splittrar lärarkåren: ”Ska inte vara tvingade”

Corona

"Många elever behöver kunna se lärarens mimik och munrörelser för att på bästa sätt kunna delta".

Forskning

Forskaren: Därför kan serier lyfta undervisningen

Serier 

”Serier är ett utmärkt sätt att ta undervisningen till nya nivåer.”

Debatt

Replik: ”Åsa Plesner förenklar frågan om friskolor”

Debatt

”Oavsett var man står politiskt i frågan så är vi många som arbetar i fristående verksamheter”, skriver företrädare för Drottning Blanka gymnasiet.

Kommentera

”Håll er till ämnet i debatten om friskolor”

Replik

Åsa Plesner på Tankedsmedjan Balans i replik till Academediaskolans debattartikel.

Kommentera

Svaga bevis för att tre terminer är bättre än två

Forskning

"Att förkorta sommarlovet skulle kunna leda till försämrade resultat".

GRANSKNING: LÄRARLÖNER

Lärarnas skilda löner – så mycket tjänar de

Lön

Skolvärldens granskning av Sveriges lärarlöner visar stora skillnader i hur kommuner satsar på lärare och studie- och yrkesvägledare.

L-kommunalrådet: Därför ser jag elever som kunder

Kritik

”För mig är ”kund" det bästa som finns”, säger hon till Skolvärlden.

Debatt

”SD lyssnar hellre på friskolelobbyn än på kritiken från lärare”

Slutreplik

”Istället för att begrunda fakta prioriterar SD friskolelobbyns ekonomiska egenintressen”, skriver Gunilla Svantorp, (S) ordförande i utbildningsutskottet.

Kommentera

SD: När det kommer till kritan vägrar S diskutera skolförslag med oss

Replik

”När det kommer till kritan vägrar Socialdemokraterna att ens sätta sig ner vid bordet och diskutera förslag med oss.”

Kommentera
Lärarbristen

Skolor söker inte aktivt efter legitimerade lärare: ”Obehöriga är billigare”

Lärarbrist

Många skolor söker inte aktivt efter legitimerade och behöriga lärare till tjänster som innehas av obehöriga, framför allt inte under terminerna.

Forskning

Studie om kamrateffekt prisas: ”Viktig för lärarkåren”

Forskning

LR:s Pontus Bäckström belönas med Best Paper Award 2020.

BETYG OCH BEDÖMNING

IES vill införa betyg från årskurs 4 – facket: ”Vi fick inte veta”

Tidiga betyg

Internationella engelska skolan vill införa betyg från årskurs fyra. Vad lärarna tycker har ingen frågat.

Coronaviruset

Ledarskap på distans: ”Utmaning att fånga elevens intresse”

Corona

”Det är extra viktigt och utmanande att fånga elevernas intresse.”

Skola sätter in väktare – anhöriga följer inte coronareglerna

Corona

”Vårdnadshavare har struntat i reglerna.”

Kurs- och ämnesplaner

Kritik mot uppskjutna kursplaner: ”Sänder ut helt fel signaler”

Kursplaner

På grund av pandemin har regeringen beslutat att skjuta upp förändringen av grundskolans kursplaner. 

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons