Fackligt

En ny era väntar – nu kämpar hon för Sveriges Lärare

NY Helena Linge

Helena Linge är en av dem som leder arbetet med det som den 1 januari 2023 blir Sveriges Lärare. Så ser hon på framtiden för LR:s nuvarande medlemmar.

| Foto: Felix Lidéri
Stadgar för Sveriges Lärare
  • Normalstadgarna för Sveriges Lärare beskriver organisationens uppdrag och är ett stöd för de lokalföreningar, riksföreningar och andra föreningar/organ som kommer att finnas i den nya organisationen.
  • Läs mer om Sveriges Lärare och normalstadgorna här.
  • I listan finns även beslutade stadgar samt övergångsregler för Sveriges Lärare.

1989 röstade Sveriges riksdag igenom förslaget om att kommunalisera skolan.
Samtidigt bestämde sig den då 18-åriga Helena Linge för att hon ville engagera sig fackligt.
I dag är hon en av dem som leder arbetet med det som den 1 januari 2023 blir Sveriges Lärare.

33 år senare, efter den där dagen då kommunaliseringen klubbades igenom, sitter Helena Linge på fjärde våningen på Lärarnas Riksförbunds kansli på Sveavägen 50 i Stockholm. Hon är tillförordnad kanslichef, förbundssekreterare och verksamhetschef för verksamhetsområdet Facklig styrka. Hon är också en av dem som tillsammans med Lärarförbundet leder arbetet med att nyorganisera förbundet som Sveriges Lärare från och med 1 januari.

I stöveln ligger en medlemsansökan hopvikt, ifall hon råkar stöta på någon som ännu inte är medlem. Hemma i Trelleborg, varifrån hon veckopendlar, börjar ett mindre LR-museum ta form. Hennes fackliga engagemang för Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare går inte missa.

– Mina föräldrar var båda lärare och fackliga ombud och hemma diskuterades det en hel del om kommunaliseringen 1989. Jag gick då sista året på gymnasiet och visste att jag skulle söka till lärarutbildningen och blev oerhört engagerad i frågan. Jag insåg vilken likvärdighetsskillnad det riskerade att bli om kommunerna tog över. Därför ville jag vara med och göra skillnad, säger Helena Linge.

Efter 22 år som lärare och 25 som förtroendevald i Lärarnas Riksförbund fick hon ett erbjudande om en kommunikationschefstjänst på kansliet i Stockholm.

”Jag är otroligt stolt”

Efter sju år på kansliet är Helena Linge i dag tillförordnad kanslichef och en av dem som arbetar med bildande av det nya fackförbundet Sveriges Lärare.

– Jag ser fram emot arbetet som Sveriges Lärare kommer att bedriva. Det blir ett stort, starkt och samlat förbund med spets genom skolformsföreningar. Lärarnas Riksförbund har alltid legat mig väldigt, väldigt varmt om hjärtat, jag är otroligt stolt över att ha fått vara en del av förbundet och jag känner också oerhört starkt för att fortsätta driva viktiga frågor för medlemmarna i en ny stark kontext i Sveriges Lärare.

Helena Linge bär alltid med sig en tom medlemsansökan, ifall hon stöter på någon som inte är medlem. Foto: Felix Lidéri

Frågan om ett samgående har varit uppe några gånger genom historien i förbundet, bland annat 1990, säger Helena Linge, men då var situationen annorlunda och tiden inte redo när man genomförde en medlemsomröstning. Sedan dess har omvärldsfaktorerna förändrats.

– Att Lärarförbundet gick med i Saco, att vi närmat oss varandra politiskt, att man inte delade förbundet med skolledare och att man nu kan ha den här spetsen med skolformsföreningarna tror jag bidrog till att förbundet ändrade attityd kring en nyorganisering.

Ger en styrka framåt

Nu ser Helena Linge fram mot förbundet Sveriges Lärare och det man kommer att kunna göra när man förenar båda förbundens styrkor.

– Vi kommer ju att ta med oss de viktiga erfarenheterna vi samlat på oss under åren, samma sak med Lärarförbundet. Vi kommer att kunna samla en enorm kraft och rikta den dit det behövs. Att kunna driva frågor utan att man blir uppdelade, både nationellt och lokalt, kommer att ge en styrka framåt.

Helena Linge tror också att samgåendet kommer att bidra till en ökad tydlighet i det fackliga arbetet på lokal nivå, vilket kommer att stärka engagemanget och påverkansarbetet ute på arbetsplatserna i landet.

– Vi kommer äntligen att kunna fokusera på villkorsfrågor tillsammans och inte diskutera kring dessa inbördes, eller ha olika tolkningar av samma begrepp.

Bättre stöd för medlemmarna

Det nya förbundet kommer att bestå av runt 300 000 medlemmar, vilket blir Sveriges största förbund för en yrkeskår, men Helena Linge hoppas att den nya organisationen ska kunna ge ytterligare uppsving, både vad gäller antalet nya engagerade och antalet medlemmar.

– Det är otroligt viktigt att vi kan nå våra kollegor som ännu inte har gått med. Det innebär ju ett starkare förbund och bättre stöd för medlemmarna, dels på en individuell nivå där du kan få stöd och om något skulle inträffa, dels på en kollektiv nivå där man tillsammans kan driva frågor, både lokalt och nationellt.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm