Annons
Fyra fackförbund ryter ifrån. I ett gemensamt brev skriver dem till barn- och utbildningsnämnden att ”förtroendet för arbetsgivaren har allvarligt skadats”.

Facken kritiserar kommunens varsel: ”Måste tänka på konsekvenserna”

Publicerad 25 september 2020

Relaterat

Fyra fackförbund kritiserar Ystad kommuns agerande där tre anställda inom en grundskola skulle varslas om avsked och varning.
– Istället för att hitta syndabockar borde man lagt energin på att rätta till bristerna, säger Martin Robertsson, biträdande kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Ystad. 

I somras valde kultur- och utbildningsförvaltningen att polisanmäla en kurator och en lärare på en grundskola i Ystad kommun. Anledningen var att de hade dröjt för länge med att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Man hade även för avsikt att varsla rektorn och kuratorn om avsked och att ge läraren en skriftlig varning. 

Nu ryter fyra fackförbund, SSR, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Kommunal ifrån. I ett gemensamt brev skriver de till barn- och utbildningsnämnden att ”förtroendet för arbetsgivaren har allvarligt skadats”.

Martin Robertsson, biträdande kommunombud för Lärarnas Riksförbund, menar att problematiken med skolans orosanmälan startade då en anhörig till det berörda barnet arbetar på socialtjänsten. 

– Då hade rektorn ringt en chef på socialen och frågat hur man skulle gå vidare. Rektorn blev uppmanad att skicka in en skriftlig anmälan utöver den muntliga, men det drog ut på tiden. När rektorn upptäckte att den skriftliga anmälan inte gått in i systemet anmälde hon sig själv, säger Martin Robertsson. 

De fyra facken beskriver i brevet att kommunen hade för bråttom med att hota med disciplinära åtgärder. Utredningen visade senare att rektorn gjort en muntlig anmälan. Men vid det tillfället hade hon redan sagt upp sig. 

– Hon stöttade sina anställda, tog på sig att det inte gått till på rätt sätt och valde att säga upp sig själv på stående fot. All heder åt henne, säger Martin Robertsson.

Rektorn hade enligt Martin Robertsson en ohållbar och pressad arbetssituation. 

– Hon var rektorn med mest erfarenhet i kommunen och var väldigt uppskattad, med tanke på att det ska byggas en helt ny skola, krävande elever och otillräckligt stöd från sin chef hade hon en omänsklig arbetsbelastning, säger han.

Jag anser att de är skyldiga de inblandade en ursäkt.

Fackförbunden konstaterar att det cirkulerat olika praxis och rutiner kring anmälningsskyldigheten på kommunens intranät. 

– Man måste se till så att rutinerna är klara och tydliga så man vet vad man ska göra. Det vet inte folk nu. De ändrade rutiner under processens gång utan att samverka, säger Martin Robertsson.

De fyra facken menar att man hade kunnat undvika varsel, oro hos personal och ett dåligt rykte om kommunen inte haft så bråttom och först utrett vad som hänt.

– Man måste tänka på konsekvenserna. Det här får folk att röra på sig och tveka att ta ett jobb i kommunen, något som visade sig tydligt när skolan sen sökte efter en ny rektor och ingen ville ta jobbet. De borde vara oroliga för sitt rykte som arbetsgivare, säger han.

Även fast kommunen inte brutit mot några formella regler menar Martin Robertsson att kommunens sätt att hantera fallet var ogenomtänkt och bygger på skrämseltaktik.

– De på förvaltningen vill inte ta in att de gjort fel och be om ursäkt, utan har istället skapat en otrevlig kultur där folk nu är livrädda att råka ut för detta. Vi har alla gjort ungefär såna här fel nån gång. När ska de plocka in mig?, säger han.

I brevet skriver fackförbunden att de vill förbättra läget genom att erbjuda samverkan. Martin Robertsson berättar att rektorn inte ville ha hjälp från sin fackliga organisation, däremot har kuratorn och läraren fått hjälp. 

– Kuratorn har varit sjukskriven sen början av utredningen. SSR vill att arbetsgivaren ska betala ersättning för förlorad arbetsinkomst som hen förlorat pga sjukskrivningen och få sin semester då semestern blev förstörd. Läraren, som var väldigt grön och inte arbetat så länge, är kvar men tycker det är olustigt och ifrågasätter om hen ska jobba kvar i kommunen, säger Martin Robertsson.

– Det här är en väldigt olustig historia och jag anser att de är skyldiga de inblandade en ursäkt. Vi har en jättevacker värdegrund – tillit, mod och delaktighet. Men den är inte värd pappret den är skriven på när man ser hur de agerar. Det är inte ett agerande i den andan direkt, säger Martin Robertsson. 

Stefan Ahlbäck, tillförordnad förvaltningschef för kultur- och utbildningsförvaltningen i Ystad vill inte ställa upp på en telefonintervju utan istället svara på frågor via mejl. 

Varför ansåg ni att det var bråttom med disciplinära åtgärder? 

– Det vi gjorde var att kartlägga händelseförloppet utifrån intervjuer med de inblandade. Det fanns en samstämmighet kring att det inte gjorts en orosanmälan och det låg till grund för arbetsgivarens besked om övervägande och varsel, säger Stefan Ahlbäck. 

Varför ändrades era rutiner mitt i processen utan samverkan?

– Det som i första hand ska styra oss är lag och lagens intentioner. I detta fallet är lagens intention tydlig, att värna barnet. Rutiner tas fram för att hjälpa tjänstepersoner i att utföra sitt arbete i syfte att nå lagens intentioner på bästa sätt, säger Stefan Ahlbäck.

– När vi fick information om att man kan tolka rutinen på ett sätt som kan missgynna barnet gjorde vi ett omtag. En rutin är en färskvara och behöver ständigt utvärderas och omprövas. Vi välkomnar samverkan i alla sammanhang och även i detta, säger Stefan Ahlbäck.

Hur reagerar ni på att en person sa upp sig till följd av det här?

– När en uppskattad medarbetare säger upp sig är det såklart alltid tråkigt.  Processen är uppbyggd för att det ska finnas tid och möjlighet för fackliga organisationer och andra att inkomma med nya synpunkter eller ny information. I detta fallet valde medarbetaren att säga upp sig och processen avslutades direkt, säger Stefan Ahlbäck. 

Förstår ni varför fackförbunden reagerar?

– De fackliga organisationerna har i uppdrag att värna sina medlemmar och har det perspektivet. Arbetsgivaren måsta ha alla perspektiv och när man jobbar med och för barn är det barnperspektivet som är det viktigaste. Så har det varit i det här ärendet och så kommer det att vara framöver också, barnperspektivet går före, säger Stefan Ahlbäck.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Debatt

”Förnyad LAS är inget hot mot legitimerade lärare”

Debatt

"Är det någonting vi lärare behöver så är det en rörligare arbetsmarknad. Endast så kan sämre arbetsgivare straffas ut", skriver debattören. 

Kommentera

”Vilket värde har vår värdegrund?”

Debatt

”Att undervisa i enlighet med den värdegrund som gäller enligt svensk läroplan har blivit problematiskt.”

Kommentera
Annons
Annons
Annons

Elev begär ut gamla prov – lärare beordras leta fram dem

Sekretesslagstiftning

Åtta lärare i Göteborg har beordrats lämna ut alla prov de använt de senaste fem åren.
– Problematiskt att det räknas som offentlig uppgift, säger LR-ombudet Gabriella Bengtsberg.

Debatt

”Satsning på lärlingsutbildning kan minska gängkriminaliteten”

Debatt

”Med hjälp av yrkesutbildning kan vi pressa ner ungdomsarbetslösheten och underlätta integrationen”, skriver Susanne Christenson och Paula Hammerskog på AcadeMedia.

Kommentera
Annons
Annons
Vuxenutbildning

LR kräver bättre arbetsvillkor för vuxenlärare

Komvux

"Sverige är beroende av en befolkning med höga kunskaper."

Annons

Skyddsombudens dag: ”Är det nästan varje dag”

Skyddsombudens dag

Örebros huvudskyddsombud Carin Arnesson upplever att skyddsombuden varit extra uppskattade just nu.

Studie: ”Vad får lärare och elever ut av ämnesintegrering?”

Forskning

”Vinsterna är många med ämnesintegrering.”

Blogg

Skytte: ”Skickliga lärare ska inte till förorterna – de är redan där”

Blogg

”En skicklig lärare i innerstan blir inte skicklig per automatik i orten.”

Hot och våld mot lärare

Facket om ökade skolvåldet: ”Behövs mer stöd”

Våld mot lärare

Ombuden är överens – krävs ytterligare resurser. 

Anställningstrygghet

LR: Därför säger vi nej till las-förslaget

Las

Båda lärarfacken gör som LO och säger nej till las-förslaget.

Lärarstudent

Allvarlig trend på Gotland – bara två lärarstudenter går kvar

Student

Lärarstudenterna på Gotland blir färre och färre. 

Läraren: ”Det går inte alls att hålla avstånd”

Corona

”Rekommendationerna efterlevs definitivt inte.”

 

Lärarmordet i Frankrike

Efter lärarmordet i Frankrike: Kommer förena kåren

Utrikes

I fredags mördades läraren Samuel Paty.

Svensk skola dålig på att kompensera för socioekonomisk bakgrund

Likvärdighet

Elevers socioekonomiska bakgrund påverkar skolresultaten mer i Sverige än EU-genomsnittet, visar ny rapport.

skolverkets lägesbedömning

Skolverkets varning i bedömning av skolan

Arbetsmiljö

"Äntligen har man förstått att det kommunala självstyret har gått alldeles för långt."

Anna Ekström: ”Viktigt att bryta negativ utveckling”

Arbetsmiljö

Utbildningsministern välkomnar Skolverkets förslag om ökad statlig närvaro.

Därför är jag besviken på Skolverkets lägesbedömning

Blogg

Så här skulle Per Kornhall vilja att Skolverket skrev i stället.

coronaviruset

Forskare: Hälften hade undvikit smitta om högstadiet stängt

Corona

Hälften så många högstadielärare skulle ha smittats och blivit allvarligt sjuka om även högstadiet hade stängt i våras, enligt en ny studie.

Debatt

”Skolkoncerner får för stor skolpeng”

Debatt

”Vi vill att alla elever ska få utvecklas och lyckas oavsett förutsättningar, men privata vinstdrivande företag kommer alltid ha som främsta mål att öka sin vinst”, skriver debattörerna.

Kommentera

”Öka kunskapen om språkstörning i skolan”

Debatt

Språkstörningen påverkar inlärning och förståelse i alla skolämnen och kan även ge negativa effekter på socialt samspel, skriver debattörerna. 

Kommentera
Hot och våld mot lärare

Förälder tog stryptag på lärare – döms för våld mot tjänsteman

Våld mot lärare

Tidigiare friad pappa döms efter betygsdispyt: ”Allt annat hade varit en katastrof.”

Lärarna: Personalbrist grunden till våldsdåden på våra skolor

Hot och våld

Efter flera våldsamma händelser på högstadieskolor i Östersund pekar lärarna ut nedskärningar i personal som grundproblemet.

Läraren: ”Metoden är underordnad vår roll”

Undervisningsmetod

Hur man som lärare hanterar en undervisningsmetod är betydligt viktigare än valet av metod enligt läraren Svante Holmberg.

”Varför får inte de äldre barnen del av regeringens läsmiljoner?”

Debatt

Regeringens årliga satsning på läsning är bra men lämnar också en del frågetecken. Och varför sitter inga lärare med i läsrådet? Det skriver läraren Karin Herlitz.

Kommentera

Överskott på 27 miljoner – men skolan förlorar 40 lärartjänster

Nedskärningar

Sparåtgärderna i Lund grundskolor har gått så långt att det nu finns ett överskott på 27 miljoner kronor. Samtidigt har lärarna, lärar- och elevassistenterna blivit färre, och eleverna fler.

Kartläggning ska ge fler behöriga lärare

Legitimation 

En av tre grundskollärare i Norrköping saknar behörighet: ”Det är katastrof. Gör man inget radikalt kommer det att bli sämre”

Ny studie: Talängsliga elever skuldbelägger sig själva

Forskning

”Många elever tycker det känns läskigt och motigt att delta muntligt i engelskundervisningen”

Läraren om talängslan: ”Okej att vara rädd”

Talrädsla

”Det är många elever som är talängsliga och i all den här ängslan så är det främmande språket värst”, säger läraren Daniel Sandin

dokumentation

Lärarprotest mot övernitiska dokumentationskrav i Malmö

Arbetsmiljö

Digitala matriser leder till dubbelarbete och krockar med Skolverkets allmänna råd, enligt LR Malmö.
– Det rör sig om tusentals klick, säger biträdande kommunombud Andreas Lindahl.

Debatt

”Det är inte det fria skolvalet som leder unga in i kriminalitet”

Replik

”Vi måste vara beredda att införa många åtgärder för att alla elever ska lyckas”, skriver företrädare för Moderaterna i en replik.

Kommentera

”Ett segregerat skolsystem kan leda till att unga mister sina liv”

Debatt

"Det är dags att göra upp med ett skolsystem som möjliggör segregation och förstärker ojämlikheten", skriver Gunilla Svantorp (S) och Fredrik Lundh Sammeli (S).

Kommentera
friskolekoncernernas ekonomi

De största friskolornas överskott motsvarar årslön för 8000 lärare

Friskolekoncerner

Sammanlagt rörelseresultat: Över fem miljarder kronor de senaste fem åren.

Debatt

”KD:s förslag är inget annat än ett självmål”

Debatt

”Att fler behärskar sina modersmål stärker Sverige”, skriver företrädare för Liberalerna med anledning av KD:s förslag att skrota modersmålsundervisningen i alla skolor.

Kommentera

”KD sätter politiskt spel före elevernas lärande”

Debatt

”Förslag som rymmer den här typen av kunskapsförakt handlar snarare om politiskt spel”, skriver riksdagsledamoten Linus Sköld (S) om KD:s utspel att avskaffa modersmålsundervisningen.

Kommentera
Studie- och yrkesvägledning

Över 1000 vägledare saknas: ”Man känner sig otillräcklig”

Syv

Bristen på vägledare leder till enorma kostnader, enligt LR.

Skolverket hemligstämplar uppgifter

Skolstatistiken tillgänglig igen – men bara gamla uppgifter

Sekretess 

Äldre statistik om såväl fristående som kommunala skolor blir åter tillgänglig via Skolverkets webb, efter nytt rättsligt ställningstagande.

BETYG OCH BEDÖMNING

”Särskilt beakta” – en lagstiftning som inte fungerar

Bedömning

”Detta PM har aldrig publicerats av Skolverket men innehåller mycket som förtjänar att komma fram i ljuset”, skriver Nicklas Mörk.

Lärare beordras till mer undervisningstid: ”Väldigt olyckligt”

Arbetsmiljö

Skolledning och lärarfack oeniga om arbetstiden. 

Utsatta områden

Ny studie: Det här saknar lärare i utsatta områden

Rapport

"Varken lärarstudenter eller lärare känner att de har beredskap att möta den verklighet som är". 

Lärarlöner

Svenska lärarlöner långt efter grannländerna

Lönestatistik

Svenska lärare tjänar långt mindre än kollegor i många europeiska länder, visar en ny EU-rapport.

Saco: Två av tre lärarutbildningar lönar sig inte

Löner

SACO:s nya rapport om livslöner visar att två av tre lärarutbildningar innebär en ekonomisk förlust.

Kommuncheferna: ”Vårt förtroende för kommundirektören är förbrukat”

Arbetsmiljö

Kommunchefer i Hörby anklagar högsta ledningen för att skapa rädsla och en tystnadskultur.

Internationella lärardagen

Turkiska lärare kämpar för demokrati och barns rätt till utbildning

Fackligt

Engelskläraren Özgur Bozdogan berättar om sin fackliga kamp i Turkiet för demokratiska rättigheter och barns rätt till utbildning.

Derya förlorade allt men vägrar ge upp kampen

Internationellt

Derya Yulcu hade jobbat 20 år som lärare i lågstadiet när hon plötsligt blev uppsagd utan att få veta varför. 

I Argentina är lärarna krisens hjältar

Skolvärlden i Argentina

Skolvärlden åkte till Buenos Aires för att ta reda på vad som driver lärarna.

”Jag lär dem att IS religion är farlig”

Reportage

Hon undervisar i en barack och bor mitt bland Islamiska statens rekryterare. Läraren, som vi kan kalla Hanadi, vägrar se sina elever strida för extremistgruppen i Syrien.

Friades för strypgrepp på lärare – nu tas fallet upp i hovrätten

Hot och våld

Enligt vittnen misshandlade pappan sonens lärare för att han inte satt ett A i betyg.

Debatt

”Lagstadga resursskolan som den sista skolformen”

Debatt

”Den här målgruppen är inte osynlig för att den inte finns. Utan för att begreppet omfattande behov är tvetydigt”, skriver grundskolechefen Aiman Jihar.

Kommentera

Alexander Skytte: ”Läraren ska inte sära på vänner”

Blogg

”Jag som lärare ska inte sära på vänner. För vänskap är något fint.”

”Att återkoppla är viktigt i ett demokratiskt samhälle”

Feedback

För att väcka tankar som leder till kunnande ska man enligt författaren och specialpedagogen Helena Wallberg ställa frågor, vara specifik och undvika påståenden. 

 

”Tillsynsansvaret – visst kan jag strunta i det?”

Blogg

”Hur ofta pratas det om det här på våra arbetsplatser?”

Coronaviruset

FHM: Familjeisolering gäller inte elever i grundskolan

Corona

Lärarnas Riksförbund: "Viktigt att lärarnas som känner oro tas på allvar."

Dyster rapport: Så kan pandemin slå mot lärarnas pension

Pension

Pandemin riskerar att minska lärarnas pension kraftigt.    

LR efter kraschade förhandlingar: Dra tillbaka las-förslaget

Arbetsrätt

LR:s ordförande Åsa Falhén befarar drastiska konsekvenser för lärarna om las-utredningen drivs igenom.

Pisa 2018

OECD godkänner Sveriges Pisa-resultat

Pisa

Men det finns reservationer.

Kornhall: Vi behöver en analys av vad som händer med Pisa-testerna

Pisa

”Pisa-undersökningarna är för viktiga för att korrumperas på olika sätt”.

Här har eleverna lunch under lektionstid

Skolmat

”Det är en lugnare matro.”

Skolans klädkod skapar debatt: ”Kan kopplas till kriminalitet"

Klädkod

Inga mjukisbyxor eller magväskor. 

Skolinspektionen kartlägger lovskolan under pandemin

Lovskola

Skolinspektionen har kartlagt skolhuvudmännens arbete då pandemin befarats medföra högre tryck på lovskolan.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons