Läsande och skrivande är nära relaterat till engagemang, motivation och intresse, säger forskarna.
Hur kan läs- och skrivundervisningen bedrivas för att stödja och stimulera elevers läsande och skrivande?
Forskarna Diana von Börtzell-Szuch och Sari Vuorenpää delar med sig av ett 20-tal forskares och lärarutbildares samlade kunskap.
Båda är verksamma vid Stockholms universitet, har lärarbakgrund och är specialiserade på läs- och skrivutveckling. I samverkan med experter inom fältet har Diana von Börtzell-Szuch och Sari Vuorenpää arbetat fram en bok som besvarar frågor många lärare ställer om läs- och skrivutveckling.
I boken visas hur man exempelvis kan möta språkstörning, NPF-diagnoser i samband med läs-och skrivsvårigheter, språklig sårbarhet, dyslexi och intellektuell funktionsnedsättning i läs- och skrivundervisningen. Författarna tar även upp hur undervisningen kan möta läsmotstånd och kämpande skribenter.
– Allt började med att vi hade svårt att hitta kurslitteratur till våra lärarstudenter med en bred ingång om läs- och skrivutveckling utifrån olika perspektiv. Då valde vi att skriva boken vi inte hittade, tillsammans med experter inom området, säger Diana von Börtzell-Szuch.
Båda konstaterar att frågan om vad som är själva grunden för en framgångsrik läs- och skrivundervisning är svår att sammanfatta med några få ord, men landar till slut i att det viktigaste är att se vilka elever man har framför sig, att identifiera elevernas olika förutsättningar och behov. För att kunna göra det krävs att läraren har en gedigen kunskapsbas att stå på.
När det gäller att utforma läs- och skrivundervisningen för att stödja och stimulera elever rekommenderas en inledande kartläggning för att se vad eleven kan, om eleven möter någon typ av utmaning och vad nästa steg kan vara.
Utifrån den kunskapen kan läraren sedan göra medvetna didaktiska val vid planering och genomförande av en balanserad läs- och skrivundervisning som riktas mot språkets form, funktion och innehåll.
– Att arbeta med språklig medvetenhet – fonemisk, fonologisk, morfologisk, semantisk, syntaktisk och pragmatisk – är viktigt. Det stärker exempelvis förmågor som avkodning, stavning och läsförståelse, säger Diana von Börtzell-Szuch.
Sari Vuorenpää betonar också rikliga möjligheter till gemensamma läs- och skrivupplevelser, något som kan vara särskilt viktigt för lärare att uppmärksamma i mötet med flerspråkiga elever.
– Likaså är det viktigt att undervisa om hur man tar sig an olika typer av texter och hur texter byggs upp. Lärarens uppgift är även att skapa motivation och intresse för det undervisningen handlar om, säger hon.
Forskarna poängterar vikten av att undervisa om olika läs- och skrivstrategier genom hela skolgången.
– Vi hoppas att den här boken kan följa med och stötta lärare i hur olika typer av språkliga utmaningar kan yttra sig och hur man kan möta dessa i läs- och skrivundervisningen.
Boken ”Läs- och skrivundervisning utifrån elevers varierade behov” ges ut på Gleerups förlag.