niclas

”Gör programmering till obligatoriskt ämne”

Niklas Adalberth vill införa obligatorisk programmering på skolschemat. Han är vice vd för Klarna, som utvecklar betaltjänster för nätet – ett av alla bolag som har svårt att hitta programmeringskunnig personal.

– Vi befinner oss i teknikåldern. Vi kan göra fantastiska förändringar och effektiviseringar på många områden med hjälp av programmering och mjukvara, men det finns för få i Sverige med den kompetensen. På vår teknikavdelning har vi i dag 37 nationaliteter, säger Niklas Adalberth.

Därför tycker han att alla elever på högstadiet och gymnasiet borde läsa programmering. Annars riskeras Sveriges framtida konkurrenskraft.

– Det finns säkert många elever som har talang för programmering, men aldrig får upptäcka det. Det är också viktigt att beslutsfattare numera har kunskap om programmering för att kunna förstå vad man kan göra med teknik och hur man upphandlar den.

Niklas Adalberth tror dock att skolorna kan få svårt att rekrytera alla teknikkunniga lärare, som skulle behövas.

– De som har den här kompetensen kan ju tjäna 40 000-50 000 kronor i månaden i näringslivet. Man kanske måste utbilda eleverna med onlinekurser, som det ser ut nu.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm