robert_smith_klassrum

Robin Smith är gymnasielärare i engelska och svenska på Viktor Rydberg i Stockholm och ledamot i LR:s förbundsstyrelse.

Corona

Gymnasielärare om beskedet: ”Blir skönt att slippa det”

Snart öppnar gymnasieskolorna igen.
Gymnasieläraren Robin Smith välkomnar regeringens besked.   
– Det ska bli himla skönt att kunna bygga relationer med nya elever som man träffar för första gången, säger han.

Under fredagen meddelade utbildningsminister Anna Ekström att från och med mitten av juni kommer gymnasium, komvux och högskolor öppna igen.

– Med dagens besked kan vi från den 15 juni för gymnasieskolans räkning återgå till ordinarie undervisning i skolans lokaler. Det innebär att vi nu ger planeringsförutsättningar för sommaren och höstterminen som jag vet är viktiga för skolans möjligheter att uppfylla sitt uppdrag, sa utbildningsminister Anna Ekström.

Robin Smith, gymnasielärare i engelska och svenska på Viktor Rydberg i Stockholm och ledamot i LR:s förbundsstyrelse, tycker att beskedet kommer med en väldigt bra tajming. 

– Dels för att man ger möjlighet för de elever som behöver extra stöd att kunna få det på plats i skolan under sommaren. Det är jättebra att man redan nu kan börja planera för att vi återgår till den ordinarie verksamheten till hösten. Vi är många lärare som går in i konferensdagar nu och börjar planera för höstens verksamhet – så det känns väldigt bra.

Han ser beslutet som en tröst för alla att nu kunna se fram mot en situation som man som lärare känner igen sig i. 

– Vi har gjort en kraftsamling och det har fått kosta på. Att behöva ta sats igen för att starta upp en hösttermin, vilket är något helt annat än en vårtermin, i en digital miljö hade varit oerhört tufft. Så det blir skönt att slippa det, säger Robin Smith och fortsätter: 

– Men även om vi är tillbaka fysiskt så kan det finnas restriktioner för hur vi kan bedriva verksamheten även på plats. Där skulle man gärna som lärare vilja se att Folkhälsomyndigheten och politiken aviserar det så tidigt som möjligt. För då kan skolpersonal redan nu mentalt börja förbereda sig för detta och klura ut bra lösningar. 

Skolvärlden har tidigare under våren belyst hur lärare kan tvingas välkomna nya gymnasieklasser på distans – vilket har skapat en stor oro inom kåren.

– Det ska bli himla skönt att få kunna bygga relationer med nya elever som man träffar för första gången och att får göra det på riktigt. 

En av anledningarna till varför det har fungerat så väl som det har gjort från mars och framåt är för att så många av lärarna har skapat goda förutsättningar med att ha goda relationer med eleverna, tror Robin Smith. 

Hur skulle du sammanfatta vårterminen? Hur har det fungerat för dig?

– Det har fungerat bra tycker jag. Men jag tycker inte att jag har kunnat fånga upp elever lika bra som jag hade kunnat göra på plats annars, framförallt de eleverna som kanske flyger under radarn och som kanske har varit sjuka under året och släpar med grejer. Det har varit svårare, helt klart. 

Längtar du efter att få träffa dina elever i höst?

– Ja, det gör jag. Just nu tror jag däremot att både eleverna och jag är trötta efter ett annorlunda skolår. Sommarlovet kommer att göra oss gott. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm