helena_kvarnsell_web
Digitalisering

Hallå där: Helena Kvarnsell

Matte/NO-läraren Helena Kvarnsell har fått Lärarnas Riksförbunds uppdrag att utveckla IT i undervisningen. 

Helena Kvarnsell, lärare i matematik och NO i årskurs 7–9 på Björknässkolan i Nacka, har länge varit engagerad i hur man kan utveckla användningen av IT i skolan. Från och med höstterminens start, och ett år framåt, kommer hon arbeta halvtid med att utveckla IT i undervisningen på uppdrag av Lärarnas Riksförbund.

Hur känns det att ha fått uppdraget?

– Det känns som en väldigt spännande utmaning.  Och som tur är måste jag inte lämna skolan helt och hållet, det hade varit tråkigt.

Vad ska du göra?

– Det är inte riktigt klart men formellt heter det att jag ska samordna förbundets verksamhet inom IT i skolan. Det riktar sig till medlemmarna och handlar om att stärka lärarna i sin yrkesroll när det gäller IT-användning. Och i slutändan ska det förstås komma eleverna till del, berättar Helena Kvarnsell och forsätter.

– Tanken är att jag ska komma med input kring det som är viktigt när det gäller IT och digitalisering av skolan. LR vill ha en röd tråd och djup kring de här frågorna. Vi har börjat titta lite på det redan nu, vilka föreläsare som ska bjudas in och vilka frågor som ska vara i fokus till exempel.

Varför tror du att just du fick uppdraget?

– Det borde kanske någon annan än jag svara på men jag har ju varit med från stenåldern när det gäller en-till-en. Vi var med från början i Nacka och jag har testat mycket och tänkt mycket kring en-till-en. Nu har jag precis skrivit klart en bok tillsammans med pedagogikforskaren och föreläsaren Håkan Fleischer om hur man kan använda IT för fördjupad kunskapsbildning bland elever.  Det är viktigt, ibland blir datorn bara ett verktyg för färdighetsträning, men man kan göra så mycket mer än så. När vi nu har tillgång till IT i skolan så måste vi använda det till att höja och fördjupa elevernas kunskaper. 

Kommentera