guldapplet17_finalister

Ulrihca Malmberg, Cecilia Christiansen, Emma Nääs och Hans Gustavsson.

| Foto: Bo Helmersson
Lärarpris

Här är finalisterna i Guldäpplet 2017

Fyra lärare har valts ut till finalomgången av Guldäpplet, som varje år tilldelas en lärare som förnyat lärandet och inspirerat elever och kollegor med digital teknik.

Samhället digitaliseras alltmer och allt snabbare, och skolan är i allra högsta grad med i den utvecklingen. Guldäpplet belönar de lärare som ligger i digitaliseringens framkant, och utifrån fler än hundra nominerade lärare har juryn utsett de fyra lärare som har chansen att belönas för sin digitala lärargärning i år.

Cecilia Christiansen och Ulrihca Malmberg, lärare i matematik och NO på Carlssons skola i Stockholm är utvalda tillsammans, för att de ”med stöd av IT-verktyg skapar nya lärandesituationer som förbättrar elevernas förståelse och lärande”, enligt juryns motivering.

Cecilia Christiansen.
Cecilia Christiansen. | Foto: Bo Helmersson

– Det känns riktigt roligt. Det stora med den här utmärkelsen tycker jag är att man får många nya kontakter som jobbar med digitalisering i skolan, och lärare som brinner för skolan och gör bra saker. Man får mera hopp om att skolan inte är det här negativa vi hör mycket från media, utan det är det man har i hjärtat. Det är på riktigt att lärarna satsar och eleverna vill lära sig, säger Cecilia Christiansen.

Ulrihca Malmberg.
Ulrihca Malmberg. | Foto: Bo Helmersson

– Det här är ju lite spektakel, och det är man kanske inte direkt bortskämd med som lärare. Så det är en udda känsla, vi är lite i ett parallellt universum de här dagarna på bokmässan, säger Ulrihca Malmberg.

Hans Gustavsson är bagerilärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Jenny Nyströms skola i Kalmar. Han är i finalen för att han ”ambitiöst och professionellt ta sig an möjligheterna som skapas genom användning av digitala resurser i undervisningen.”

Hans Gustavsson
Hans Gustavsson | Foto: Bo Helmersson

– Det känns fantastiskt, det är oerhört hedrande. Det känns extra roligt eftersom jag inte tror att någon bagerilärare varit finalist tidigare, och inte någon köks- eller serveringslärare heller. Det kan verka svårt att få in det digitala på ett praktiskt program, men det är inga problem alls. Med intresse och vilja så går allting, säger han.

Emma Nääs, lärare i svenska på Jonslunds skola i Essunga, nomineras för ”sitt nytänkande, innovativa, digitala och globala arbetssätt som gör hennes elever väl förberedda att använda engelska i alla sammanhang i skolan och utanför. […] Hon visar att det går att jobba globalt även om man finns på en liten skola, på en liten ort.”

Emma Nääs
Emma Nääs | Foto: Bo Helmersson

– Det som händer nu med Guldäpplet är inspirerande, spännande och ärofyllt. Det är klart att varje dag i klassrummet så jobbar man som lärare med att lyfta elever, visa att man tror på dem, pushar dem och belönar dem när det går bra. Att få samma typ av feedback som lärare genom det här Guldäpplet är ju fantastiskt. Jag tror att många i det här yrket jobbar väldig hårt och målmedvetet och gör ett fantastiskt jobb, men underifrån och i det tysta, säger Emma Nääs.

Den slutliga vinnaren av Guldäpplet 2017 liksom vinnaren av Guldäpplesjuryns Särskilda Pris 2017 presenteras måndagen den 30 oktober på Skolforum i Stockholm.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm