Lärarpris

Här är finalisterna i Guldäpplet

Lärarpriset Guldäpplet belönar lärare som utvecklar skolan med hjälp av it. Nu är årets tre finalister och vinnaren av juryns särskilda pris utsedda. Priserna delas ut på Skolforum den 27 oktober.

Guldäpplejuryns särskilda pris går till Ylva Pettersson, lärare i historia och kulturhistoria på Katedralskolan i Skara, bland annat för hennes arbete med Wikipedia i undervisningen och Wikimedia som ett öppet verktyg för Sveriges skolor.

Det särskilda priset delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.

Juryn har även enats om tre finalister av drygt ett hundratal nominerade lärare från hela landet. Det blir grundskolläraren och specialpedagogen Ulrika Jonson på Vallaskolan i Södertälje, Jacob Möllstam som är grundskollärare och IT-pedagog på Jonsereds skola i Partille och svenskläraren Karin Nygårds på Sjöstadsskolan i Hammarby Sjöstad i Stockholm som tävlar om Guldäpplet 2013.

– De nominerade till årets Guldäpple förmedlar inspiration och personligt engagemang för att lyfta eleverna med lärplattor, appar och nätresurser. Med drivande lärare i kollegialt samarbete, både lokalt och via nätet, blir digitala verktyg nycklar till framtiden, säger Peter Becker, ordförande i Stiftelsen DIU och juryn för lärarpriset Guldäpplet i ett pressmeddelande.

Ulrika Jonson är en mångsidig användare av IT, från ”skriva sig till läsning”, till blogg eller flippat klassrum. Hon arbetar med fokus på inkludering av alla elever, språkutveckling och lärande, med anknytning till läroplanen och till forskning om lärande i olika former. Så utrycker sig juryn. Motiveringen bakom nomineringen av Jacob Möllstam är att han tillsammans med kollegor i skriv- och berättarprojektet ”Partille stories” utvecklat skrivandet i kommunens skolor. Han är en av föregångarna när det gäller att använda sociala medier och sociala spel i undervisningen för att möta eleverna där de är och att göra skolarbetet mer relevant.

Karin Nygårds ger eleverna verktyg för att utveckla sitt språk och behärska sin digitala miljö. Hon har gjort stora insatser för att lyfta digitalkunskap som ett eget ämne i undervisningen, med verklighetsanknutna uppgifter.

Guldäpplet delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne i samarbete med Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet, Sveriges Kommuner och Landsting och Specialpedagogiska skolmyndigheten, Tieto Sweden Healthcare and Welfare AB, Netsmart AB, Gleerups Utbildning AB samt Stiftelsen DIU, grundare och koordinator.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm