ipad_karta_810px
Arbeta utomlands

Här är svenska skolor i fler länder

Många lärare funderar på att arbeta utomlands. Här är några tips.

Tips!

Hitta information om utlandstjänster på skolverket.se

Om man som Malin Axelsson är intresserad av att arbeta på en svensk skola i utlandet hittar man lediga tjänster utannonserade bland annat på Skolverkets webbplats (skolverket.se). 

I nuläget finns 18 svenska utlandsskolor som får statsbidrag i Belgien, England, Frankrike, Österrike, Portugal, Spanien, Tyskland, Ryssland, Kenya, Moçambique, och Saudiarabien.

Enlig svensk lag är det endast utlandsskolor som får stats-bidrag som har rätt att betygsätta sina elever. Utbildningarna på dessa skolor följer den svenska läroplanen och all undervisningen hålls på svenska. 

Flera svenska skolor i utlandet som inte har statsbidrag, exempelvis Sanuk på Koh Lanta, i Huay Yang och Hua Hin i Thailand, har egna webbsidor där lediga tjänster läggs ut.

Alla svenska barn och ungdomar som bor utomlands har rätt att få undervisning i svenska och även om Sverige. Vanligast är att denna undervisning ges av en skolförening. Dessa studier sker på elevens fritid och undervisningen ger inga betyg. 

Man kan även volontärarbeta som lärare. Via företaget Blueberry som ordnar volontärresor finns möjlighet att bland annat undervisa munkar i Laos eller barn i till exempel Mexiko, Indien och Costa Rica. 

Via Projects Abroad har fransk-lärare möjlighet att undervisa i franska i bland annat Rumänien, Argentina eller Etiopien. Samma företag ordnar även volontärresor där man undervisar i engelska eller IT.

Kommentera