harryda_manifestation_topp
Foto: Patrick Ingelsten
Manifestation

Här stöttar de lärarna på nedläggningshotade skolan

En kommunal skola hotas av nedläggning för att ge plats åt en friskola. Då kliver föräldrarna in och protesterar: "Man missköter personalen".

Skolvärlden har tidigare skrivit om kommunala F-5-skolan Högadalsskolan i Härryda som hotas av nedläggning – för att ge plats åt skolkoncernen Internationella engelska skolan.

Anna Haraldsson är lärare i årskurs 2 och fackligt ombud för Lärarnas Riksförbund på skolan, och hon förstår inte alls hur politikerna tänkt.

– Det är märkligt. Alla lärare som jobbar här är utbildade och vi har goda resultat både på nationella prov och i andra mätningar. Skolan är kanske lite gammal och sliten, men den är inte mögel- eller fuktskadad eller liknande. Vi har trott att man ska fräscha upp vår skola, alternativt bygga en ny skola för oss. Så det är en jättechock för oss, sa hon till Skolvärlden då.

Nu protesterar elevers föräldrar. Under kommunfullmäktiges sammanträde på torsdagen ordnande de en manifestation för att visa kommunen att de vill ha kvar Högadalsskolan. Förutom banderoller hade de även med sig statistik över skolans resultat, trivselutvärderingar och en egen analys av tillgången till skolplatser i kommunen, som de räckte över till politiken.

– Vi ville ta tillfället i akt att visa politikerna nu när de var samlade att vi tycker att vi har en bra skola. Vi föräldrar är väldigt tacksamma över att vi har många behöriga lärare på skolan. Vår oro nu är att de bestämmer sig för att sluta när man missköter personalen. Med den lärarbrist vi har nu blir det inte svårt för dem att hitta jobb någon annanstans, säger Anne Sundgren, som är mamma till ett barn på skolan och grundare av protestgruppen ”Bevara högadalsskolan”, med fler än 300 medlemmar.

Hon är kritisk till att kommunen överväger att lägga ner en fullt fungerande skola istället för att vårda det som redan finns.

– Det känns som att det här är en lätt väg ut för att slippa renovera skolan. Den är 40 år gammal men det är ju ingen överraskning för kommunen. Fastigheter behöver underhåll och de måste ju ha en plan för det, säger Anne Sundgren.

Vad hoppas ni uppnå?

– Vi hoppas de släpper planen på att riva och istället tar reda på vilka behov skolan har, och åtgärdar dem. Vi hoppas på att kommunen ska ta sitt förnuft till fånga och utesluta vår skola ur de här planerna. Då skulle vi vara nöjda.

Kommentera