Annons
Katarina Reineck är musiklärare och blev för några år sedan hörselskadad på ena örat på grund av långvarig dålig arbetsmiljö

Katarina blev hörselskadad av jobbet

Publicerad 24 januari 2019

Relaterat

Läraren Katarina Reineck blev hörselskadad på ena örat på grund av en dålig arbetsmiljö på skolan. Nu vill hon se ett krafttag nationellt innan fler lärare drabbas.

Katarina Reineck är musiklärare och huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Uppsala med ett stort engagemang för arbetsmiljöfrågor. 

För några år sedan blev hon hörselskadad på ena örat på grund av långvarig dålig fysisk skolmiljö på arbetsplatsen.

– För mig fick det konsekvensen att mina öron aldrig fick gå ner i vila eftersom hörselcensorerna låg och darrade hela tiden och jag hörde konstant alla ljud. Till slut dog mina hörselceller och i dag är jag rejält hörselskadad på ena örat. Det är en konsekvens av den usla fysiska skolmiljön, säger Katarina Reineck. 

– Hos en människa som blir deprimerad eller utmattad kan det vara någonting annat som blir rejält skadat. Den höga stressnivån gör att du till slut svimmar av. Vi som arbetar fackligt får kännedom om nya utmattningsfall bland våra kollegor varje vecka.

Katarina Reineck vill se en stor förändring i skapandet av nya skolor. Hon tycker att det är märkligt att vuxna människor som arbetar som arkitekter, och som har glömt bort hur det är att vara barn och gå i skolan, ska rita landets nya skolbyggnader. 

– De skapar bara jättemysiga vuxenpalats som är trevliga att gå in i – med vackra entréer, glas och öppna ytor – men som samtidigt är fullständigt förödande att ha som undervisningslokaler. Skolorna är utformade utifrån att vuxna ska gå omkring och njuta av livet, säger hon.

Det mest oroväckande tycker hon är att den här typen av skolor, med stora glasväggar och öppna ytor, nu har blivit ansiktet utåt för framtidens skolor. 

– Det skrämmer mig. För de ser ju jättefina ut, men de kommer att skapa en hopplös arbetsmiljö för lärarna. Men tyvärr pekar mycket mot att fler skolor kommer att gå mot det här hållet. 

Katarina Reineck är rädd för att den fysiska lärmiljön i svensk skola inte tas på tillräckligt stort allvar i dag.

– Mitt huvudbry är egentligen vem i Sverige som bryr sig om hur skolor utformas? Det borde vara en samhällsangelägenhet, men ändå blir det sämre. Jag tycker att man från Skolverkets sida har glömt bort skolan när man tittar på arbetsmiljöns betydelse för att inlärning ska fungera, säger Katarina Reineck.

Inom andra yrken har man bra koll på hur den fysiska arbetsmiljön ska vara riggad

Ett sätt för att få förändring i arbetet kring de här frågorna skulle vara om Skolverket började samarbeta med Arbetsmiljöverket – som har mångårig erfarenhet av att titta på bullernivåer, luftväxling, med mera – för att se hur den fysiska arbetsmiljön påverkar lärarnas undervisningsförutsättningar, menar hon. 

– Inom andra yrken har man bra koll på hur den fysiska arbetsmiljön ska vara riggad. Men tittar vi på skolan så har man inte alls gått på djupet. Det är allvarligt och sorgligt.

Hur vanligt är det att lärare tvingas sluta på grund av en dålig fysisk skolmiljö?

– Det är väldigt vanligt tyvärr. Tittar du på varför lärare blir utmattade så handlar det till väldigt stor del om buller och att det inte är akustiskt utformade lokaler. Om det är dåligt utformat så spänner sig läraren och värjer sig för ljudintryck. 

Det är i sådana arbetsmiljöförhållanden som det är vanligt att lärare tvingas höja rösten och risken ökar för att man får en konstig ton på rösten. 

– Den konstiga rösten värjer sig elever för att lyssna på, då måste man som lärare prata ännu starkare med en ännu ”fulare” röst. Det blir inget bra alls. Det är otroligt tufft i längden att som lärare hela tiden vara tvungen att kompensera för det störningsljud som förekommer i miljön. Det är en utmattande och farlig miljö att arbeta i under en lång tid.

Förutom den fysiska lärmiljön i klassrum och skolans allmänna ytor så går även dåliga trender inne i personalrummen, menar Katarina Reineck.

– När lärare väl ska gå till sitt arbetsrum för att få en lugn stund så är det troligen dåligt ergonomiskt utformat även där. Det har blivit allt vanligare att man prioriterar bort kontorsstolar och i stället har ett system med ”flying desks” – då du ska ta din lilla hurts och placera dig på en ny plats varje gång. Det bidrar inte till arbetsro tycker lärarna. Lärare ligger på hög puls och högt blodtryck på tok för ofta och då bidrar inte sådana system till att få ner pulsen. 

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Arbetsmiljö

Kraven sänks – nu minskar dokumentationen för lärare

Arbetsmiljö

Lärarna i Lund får till hösten sänkta krav på dokumentation. Kommunen och lärarfack har nått en överenskommelse som innebär att det blir mycket färre saker som grundskolelärare måste fylla i kring sina elever.

 

Annons
Annons

Skarapolitiker vill satsa på professionell frihet – skolchef avgår

Professionell frihet

En satsning på lärares professionella frihet eller detaljstyrning av rektorer? I Skaras nya budget skriver politikerna att skolorna inte ska behandla reglerad arbetstid som arbetsplatsförlagd tid. Det fick skolchefen att säga upp sig.

Annons

Så hittade Fredrik tillbaka till läraryrket: ”Jag var nära att krascha”

Läraryrket

Fredrik Andersson lämnade läraryrket för tillverkningsindustrin – en paus som gav nytändning att jobba i skolan.

Statsbidrag

Fler huvudmän kan bli återbetalningsskyldiga

Granskning

Skolhuvudmän som tar emot statsbidrag med ena handen och skär i personalkostnader med den andra kan tvingas betala tillbaka pengarna. Nästa vecka faller de första domarna.

Annons
Annons
TALIS

Ekström om Talis: Vi måste fortsätta stärka läraryrket

Talis

Utbildningsminister Anna Ekström är nöjd med resultaten i Talis-undersökningen, men ser trenden där lärare och rektorer byter arbetsplats som oroande.

Så ser svenska lärare på sitt arbete

Talis

Hur är det att vara lärare i Sverige idag? Under onsdagen presenteras resultaten från världens största internationella lärarenkät – Talis.

Annons

”Jag orkar inte vara lärare längre”

Debatt

"Nedskärningar, dokumentation, kundtänk och täckande för kollegor har dragit all lust ur mig, det går inte längre. Efter fem år har jag nu firat min sista skolavslutning" skriver före detta läraren Douglas Rinaldo.

Kommentera

Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

Forskning

Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

Nya lagar och regler för skolan träder i kraft i sommar

Lagar

Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

"Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen"

Debatt

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Kommentera
NPF

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

NPF

Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

Nedskärningar i skolan

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Nedskärningar

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Nedskärningar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

Studie- och yrkesvägledning

Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Syv

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

Avtal

Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

Nedskärningar

Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

Arbetsmiljö

Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Debatt

”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Kommentera
Betyg

Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

Betyg

Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
– Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

”SFI behöver fackliga stödinsatser”

Debatt

Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

Kommentera

Jesper: Därför är jag lärare

Läraryrket

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

Lista

Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

TIMPLAN

Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

Timplan

Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

Moderna språk

Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

Forskning

Forskaren: Så gör du undervisningen meningsfull

Undervisning

Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

Fackligt

Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

OECD

Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
– Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

Så reste sig skolorna – mot alla odds

Reportage

Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Granskning: Lärarassistenter

Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

Granskning

En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
– Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

Lärarassistenter

Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
– Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons