Friskolor

Låg lärartäthet på Academedia

Academedia mörkar vinster på hundratals miljoner kronor med skatteplanering, samtidigt som lärartätheten befinner sig långt under rikssnittet, skriver Aftonbladet i en granskning av friskolekoncernen.

Aftonbladet rapporterar att Academedia för över vinster via ett supportbolag till bolag högre upp i strukturen i form av koncernbidrag. Under förra verksamhetsåret ska det ha handlat om 333 miljoner kronor, men friskolejätten hävdar att allt återinvesteras i verksamheten.

Nu skriver tidningen att Academedias lärartäthet på gymnasieskolorna var 15,4 elever per heltidsanställd lärare vilket är betydligt fler än rikssnittet på 12,1 elever. På en av koncernens skolor gick det 28,1 elever på varje lärare och på en annan 25,3 elever.

– Academedias lärartäthet varierar eftersom alla skolor har olika behov. De skolor med låg lärartäthet är i många fall också de skolor där eleverna trivs och får bra resultat. Sådant måste vägas in i bedömningen, säger Paula Hammerskog, presschef på Academedia till Aftonbladet.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson är starkt kritisk i en intervju med tidningen:

– Att Academedia har så låg lärartäthet i jämförelse med kommunala skolor är allvarligt eftersom de får samma skolpeng som alla andra skolor. Man undrar var de lägger sina pengar. Jag hoppas att de kommer att behöva ställas till svars för de här siffrorna.

Academedia, som ägs av riskkapitalbolaget EQT, omsatte 5,1 miljarder kronor under verksamhetsåret 2012/13. Sammanlagt går omkring 46 000 elever på bolagets förskolor, grundskolor och gymnasieskolor.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm