derya_utan_flarp

”Vi fackföreningsaktivister i Turkiet utsätts för hårt tryck. Vissa av oss har fängslats på grund av att vi framfört våra åsikter och uttrycker vårt missnöje. Men vi ger inte upp kampen för våra rättigheter”, säger Derya.

| Foto: Maria Bohlin
Internationellt

Lågstadieläraren Derya förlorade allt men vägrar ge upp kampen

Derya Yulcu hade jobbat 20 år som lärare i lågstadiet i Turkiet när hon plötsligt blev uppsagd utan att få veta varför. Hon misstänker att det berodde på hennes fackliga engagemang och hennes kamp för kvinnors rättigheter.

Internationellt samarbete viktigt

Lärarnas Riksförbund tycker att internationell solidaritet mellan lärare är viktigt.
     – Vi får aldrig låta lärare tystas. Den dagen vi tystnar så försvagas också demokratins grund. I Sverige och i världen, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
     Från Union to Union har förbundet fått projektmedel för att belysa lärarnas fackliga kamp i Turkiet. 
     Läs mer på lr.se/internationellt 

Det progressiva fackförbundet Egitim-sen i Turkiet har medlemmar från hela utbildningsområdet. De kämpar hårt för sina fackliga rättigheter och arbetar även för demokrati, fred och alla barns rätt till utbildning av god kvalitet. 

Derya Yulcu, kan du berätta vad som hände dig?

– I slutet av vårterminen för några år sedan fick jag veta att jag med omedelbar verkan skulle förflyttas till en skola i en annan stad hundra mil bort. Jag fick inte ens säga adjö till mina elever eller ge dem deras omdömen trots att det bara var två dagar kvar på läsåret. Det gjorde mig mycket ledsen. Jag skulle börja på den nya skolan efter sommarlovet men jag hann aldrig börja arbeta där utan blev uppsagd under sommaren.

Hur fick du veta att du var uppsagd?

– Jag fick höra talas om att tusentals statsanställda hade sagts upp och att det fanns listor med alla namn på internet. Där hittade jag mitt namn. Det var väldigt många lärare bland de uppsagda, och vi kom från skolor i hela landet. Flera lärare från min gamla skola avskedades och även rektorn.

Kunde ni protestera mot uppsägningarna?

– Jag och några kollegor arrangerade en pressträff utomhus för att protestera, men då greps vi och anklagades för att ha brutit mot reglerna om att arrangera offentliga möten. Rättsprocessen mot oss pågår fortfarande.

Av vilken anledning blev du uppsagd tror du?

– Jag är övertygad om att det beror på att jag är medlem i Egitim-sen eftersom vi är öppet oppositionella till regeringen. Vi strider för fri utbildning och alla barns rätt till utbildning, för fackliga rättigheter, kvinnors rättigheter och ett fritt och demokratiskt samhälle.

Jag älskade mitt jobb men nu har allt tagits ifrån mig.

Vilka konsekvenser fick uppsägningen för dig?

– Förutom att jag förlorade mitt arbete och min inkomst så blev jag fråntagen min rätt att arbeta. Jag kan inte få jobb någonstans, alla dörrar är stängda för mig. Jag förlorade också min sjukförsäkring och jag har fått ett reseförbud som förhindrar mig att lämna landet. De tog mitt pass också. Jag anklagas av regeringen för samröre med terroristorganisationer men jag är bara en aktiv medlem i facket. Det här gör mig mycket ledsen. Jag hade en tuff barndom och har kämpat hårt för att bli lärare. Jag älskade mitt jobb men nu har allt tagits ifrån mig.

Lågstadieläraren Derya
Lågstadieläraren Derya | Foto: Maria Bohlin

Vilka möjligheter har du att få ditt jobb tillbaka?

– Det ser mörkt ut men jag kämpar vidare mot antidemokratiska beslut och för att få min anställning tillbaka. Vi fackföreningsaktivister utsätts för hårt tryck. Vissa av oss har fängslats på grund av att vi uttrycker vårt missnöje och framför våra åsikter. Men vi ger inte upp kampen för våra rättigheter. Det måste vi fortsätta bekämpa.

Vad har du för förhoppningar inför framtiden?

– Det här är en svår situation för mig som socialistisk feministisk kvinna i mellanöstern. Men inom Egitim-sen kämpar vi hårt för ett demokratiskt och fritt land. Vi är här och vi går ingenstans och vi ger inte upp kampen för våra rättigheter. Inom organisationen har vi en stark solidaritet och arbetar tillsammans för att skapa ett samhälle med mångfald. Vi arbetar för en värld där varje enskild person lever i frihet och jämlikhet.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm