flygplan_frankrike
Stipendium

Lärarkollegorna fick stipendium till Frankrike

Ola Landén och lärarkollegan Andreas Lång fick i fjol ett stipendium för att åka till La Rochelle i Frankrike.
– Att komma iväg utomlands – eller bara utanför skolan – ger en kick och öppnar ögonen, säger Ola, som kommer söka fler fortbildningsstipendier.

Ola Landén undervisar i matematik och musik och Andreas i franska och svenska på Tullbroskolan, en 6-9-skola i Falkenberg. Båda är engagerade i skolans musikprofilarbete, Scen & media.

När duon upptäckte Fransklärarföreningens och Lärarnas Riksförbunds stipendium för en tredagarskurs i La Rochelle kändes det givet att söka.

– Det var ett så ovanligt kriterium, att en fransklärare och en musiklärare kunde få stipendiet. Det var klockrent för oss. Vi har haft mycket diskussioner om språk och musik och hur det går att arbeta ihop mellan ämnena, berättar Ola Landén.

I stipendiet ingick fri resa, logi och uppehälle.  Andreas och Ola fick under dagarna i La Rochelle samarbeta med professionella artister och kunde knyta kontakter med franska musiklärare och fick en inblick i hur musikundervisningen bedrivs på franska skolor.

Det förvånade dem att man där nästan alltid jobbar i helklass, med mycket analys av låtar och körsång medan ensembleundervisning inte förekom i någon större utsträckning.

– I Frankrike finns även centralstyrda team som åker runt på skolor och med olika koncept.

Ola Landén berättar att han fortfarande har kontakt med några av musiklärarna han lärde känna i La Rochelle. Att komma iväg på en fortbildningsresa utomlands har gett honom en kick i det dagliga arbetet, säger han.

– Jag kommer att fortsätta att leta efter fler stipendier att söka.

Har du något tips till andra lärare som hoppas få ett stipendium?

– Utgå från det du gör i ditt dagliga jobb när du skriver din ansökan!

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm