charlotte_marteus
Slöjddebatten

Efter kritiken: 100-tals smörknivar på posten

”Hur många smörknivar tål Sverige?” Det frågade sig Expressens ledarskribent i sin kritik mot slöjdämnet. Nu har hon fått svaret i form av mängder av smörknivar.

Här får hon smörknivarna

Se filmen där Ann-Charlotte Marteus visar alla smörknivar som kommit med posten här.

Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus tar upp ett brunt paket som kommit med posten och häller ut innehållet på skrivbordet, i ett webb-tv-inslag på Expressen. Smörknivar skickade från elever och slöjdlärare över hela landet fyller bordet till bredden.

”Du förtjänar ingenting fint” står skrivet med en lödpenna på en av knivarna. ”Tänker du med baken eller” på en annan.

Det är resultatet av ”Smörknivsupproret” – en kampanj på Facebook som engagerar över 1500 personer. Kampanjen är en reaktion mot ledarskribentens krönika ”Hur många smörknivar tål Sverige?” där hon föreslår att man tar bort slöjdämnet från skolan.

– Jag hade ingen aning om att reaktionerna skulle bli så starka som de blev, säger hon i inslaget.

På frågan om vad hon ska göra med alla knivar svarar en road Ann-Charlotte Marteus att många kollegor har visat intresse.

– Så jag ska nog dela ut en del. Andra ska jag spara och skicka en del till vänner, säger hon.

Nu kritiserar hon i en ny krönika ”Smörknivsupproret”, som hon tycker är problematisk eftersom lärare använder eleverna för att driva deras kampanj. Hon köper inte heller lärarnas argument som kommit via mejl, om att slöjd är bra till i princip allt, eller att mer av ämnet hade påverkat Pisaraset.

Avslutningsvis poängterar Ann-Charlotte Marteus dock att ”estetiska och praktiska ämnen har sin givna plats i skolschemat” även om matematik och svenska är viktigare än slöjd.

”Min tanke var, och är, att högstadieelever ska få välja mellan estetiska ämnen. De 17 slutbetyg eleverna krigar för i dag är inte inristade med lödpenna. Men det är uppenbart att den politiker som vill rucka på ämnesindelningen riskerar att stöta på stenhård patrull från lärare. Vilket är uppåt väggarna. Skolan är ju inte till för lärarna.”

charlotte_marteus_haller_ut_smorknivar
charlotte_marteus_du_fortjanar_inget_fint
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm