Lön 2015 

Linköping rekordsatsar på lärarlöner

Linköpingslärarna ser ut att bli vinnare i årets lönerevision, med en ökning på 4,3 procent.
– Politikerna har faktiskt lyssnat på oss. Men det här är bara början, säger Karin Bäckstedt, nöjd lokal LR-ordförande.

Sedan avtalet skrevs på 2012 har Lärarnas Riksförbind i Linköping aktivt uppvaktat sina lokala politiker och förklarat varför det är nödvändigt att satsa på lärarna.

– Vi har inte jobbat med att hota, utan med att övertyga, och har pratat med varje politiker oavsett färg. Vi har förklarat varför vi måste satsa både på nyanställda och befintliga lärare, och visat exempelvis hur mycket en person med likvärdig utbildning tjänar i andra länder, säger Karin Bäckstedt som alltså är ordförande för LR:s kommunförening i Linköping.

Hon tror att kampanjen har lett till att politikerna faktiskt ser vikten av att satsa på lärarna, och de har legat på runt 1,5 procent över märket under hela avtalstiden. Inför revisionen 2015 sade de till Karin Bäckstedt att ”vi lovar att du kommer bli nöjd med vårt bud”.

– Jag tänkte att ”nähejdu, nöjd kommer jag aldrig kunna bli”.  Jag hade aldrig kunnat drömma om att budet skulle ligga på 4,3 procent. Jag tror inte att någon kommun i Sverige har fått bättre. Jag tror det handlar om en övertygelse att det vi säger från fackligt håll faktiskt stämmer, säger hon.

Samtidigt som hon kostar på sig att berömma kommunen för att de tar frågan på allvar, är hon noga med att påpeka målet är långt ifrån uppnått.

– Vi kommer fortsätta, det här är bara början. Ska vi upp i de nivåer vi tycker är rimliga måste vi jobba långsiktigt. Det som är svårt att komma åt är arbetsgivarnas ”det är viktigt att ha rätt lön”. Jag menar – vad innebär det?

Exakt hur lönehöjningarna nu fördelas bland lärarna är förstås oklart.

– Tyvärr får ju inte varje medlem automatiskt 4,3 procent högre lön. Men de allra flesta hamnar på en acceptabel summa, och vi har förhållandevis bra lönekriterier i Linköping. Det vi har sett är att de har justerat upp lönerna för många yngre lärare, men även satsat på 45 plus. Så det baseras inte på ålder, utan på vilket resultat du uppnår enligt de fastlagda kriterierna.

Kommentera