fridolin_lofven
Regeringskrisen 

Rödgrön regering men alliansens skolpolitik

Löfvens expeditionsministär tvingas jobba utifrån alliansens budget fram till dess att en ny regering röstar igenom eventuella förändringar, tidigast under våren.

Oavsett hur en sådan regering kommer att se ut, kommer den sannolikt att få justera sina satsningar för att säkra majoritens stöd i riksdagen.

Skolvärlden frågade statsvetaren Jenny Madestam vad som händer nu.

– Uppenbart är att inget av de två budgetförslag som presenterats nu kommer att bli statens inriktning framöver, det måste till något annat. Och det gäller förstås också skolans område, kommentar Jenny Madestam.

Det pratas ofta om att hitta en samsyn kring skolan. Tror du att det är möjligt för de båda blocken att komma överens?

–  Ja, jag tror faktiskt det men det är klart att det kommer att krävas väldiga förhandlingar och eftergifter på olika områden. Det finns en samsyn kring minskade klasser och fler speciallärare till exempel. Däremot en fråga som att alla gymnasieprogram ska ge högskolebehörighet blir svårare att komma överens om eftersom den handlar om en tydlig ideologisk skiljelinje.  

Höjda lärarlöner, då? Regeringen vill skjuta till statliga medel för att höja lönerna medan Alliansen vill utveckla karriärlärarreformen. 

– Där finns en avgörande skillnad. Men där tror jag ändå att man skulle kunna hitta någon typ av lösning för man ser att man måste göra någonting för att höja statusen på yrket, säger Jenny Madestam och tillägger: 

– Jag skulle säga att skolområdet, på sätt och vis, faktiskt är ett av de mindre svåra områdena att hitta kompromisser om, av det skälet att alla ser att svensk skola har bekymmer och att något måste göras.  Det kommer inte bli enkelt men det finns en väldigt stark drivkraft att någonting behöver göras och det kan vara en positiv drivkraft vid förhandlingarna.

Oavsett vad som händer, när kan lärarna se verklighet av förslagen?

– Vi har ingen ny budget förrän under våren, och fram till dess gäller alliansens budget.

Kommentera