Kommentar

LR: De måste förstå det viktiga ansvar de har

Lärarnas Riksförbund kommer att sätta blåslampa på de kommunala och fristående huvudmän som fortfarande inte har valt att satsa på lärarnas löner. 
​– Ljusdal är definitivt en av dem som vi kommer att sätta särskilt tryck på, säger ordförande Bo Jansson. 

HÖK 12 gäller till 2016, men det fackliga arbetet för högre lön har inte avstannat för det. 

– Det är för få som vill bli lärare, arbetsbördan är alldeles för stor och för många lärare funderar på att lämna yrket. De kommuner som inte ens kan värdera lärarna lönemässigt  – dessa ska vi på alla sätt jobba mot, säger Bo Jansson.

Han poängterar att kommunpolitikerna har ett oerhört stort ansvar.

– När löneutvecklingen inte har varit så bra tidigare borde politikerna göra allt för att reparera skadan. Ljusdals kommun kanske tror att det löser sig med lärarförsörjningen, men de kommer att få betala dyrt framöver, säger han och fortsätter:

– Vi kommer att koncentrera extra resurser mot kommuner som Ljusdal inför 2015 års lönerevision. Vi kommer att samordna våra förtroendevalda lokalt och centralt, liksom förbundets tjänstemän, för att sätta press på kommunpolitikerna. Vi måste få dem att förstå det viktiga ansvar de har. Visst kommer det att skapa irritation hos en del kommunpolitiker, men i längden ska de vara glada över att vi gör dessa punktmarkeringar. Kommunpolitiker som inte förstår att värdera sina lärare kommer att ångra sig när lärarbristen inom bara några år blir akut.

Även de fristående huvudmännen ska punktmarkeras framöver. 

– Vi kommer att identifiera skolor och skolföretag där det behövs särskilda insatser inför årets lönerevision, säger Bo Jansson.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm