Skåne

Malmölärare riskerar sparkas efter betygsstrid

Ledningen tyckte att han satte för många F. Sedan blev betygen istället för bra. Nu vill Malmö stad sparka David Nilsson.

Våren 2014 delade David Nilsson ut betyget F till 51 av sina 177 elever. Alldeles för många, tyckte skolledningen, som kallade in honom på samtal. Med hot om skriftlig varning och uppsägning blev han tillsagd att ”se över sin betygssättning”, rapporterar Sydsvenska dagbladet.

– Ingen i ledningen frågade om eleverna hade uppnått målen eller ej. Ingen ville se mina underlag, säger han till tidningen.

Efter att han gjort en del justeringar i betygen lugnade situationen ner sig, men efter sommaren kom det mer: David Nilsson skulle följa en skriftlig åtgärdsplan. I den ingick bland annat att genomföra kursutvärderingar med eleverna. Ledningen krävde att ”minst 80 procent av eleverna ska vara nöjda”. När han sedan lyckades uppnå det resultatet underkände ledningen hans utvärderingsformulär. Hans känsla var att skolledningen försökte bryta ner och trötta ut honom.

Våren 2015 var betygsläget det omvända. 25 av 32 elever i en klass fick betyget A. I samband med betygssättningen skickade David Nilsson ett mail till skolledningen där han erbjöd dem att ta del av betygsunderlaget, för att undvika missförstånd. Det bemöttes inte med något svar. Men för ett par veckor sedan kallades han till ett möte där det meddelades att Malmö stad vill säga upp honom för att han inte ”bidrar till en god arbetsmiljö”. Grunden för uppsägning ska vara att ”David inte förstått betygssättning”, vilket hans mail påstås vittna om.

Sydsvenska dagbladet har också intervjuat Eva Daun, rektor på S:t Petri skola där David Nilsson jobbar.

– I januari 2015 meddelade den lärare som David Nilsson använde som stöd, att han har förstått att sätta betyg på elevers enskilda uppgifter men att han brister när det kommer till den summativa (slutliga helhets-) bedömningen. I juni 2015 skrev han själv till oss att han tror att han har satt orimligt många A och B, säger hon.

David Nilsson är nu avstängd från undervisning och har erbjudits ett avgångsvederlag på 175 000 kronor. Men han vill inte ge sig.

– Hur konstigt det än låter så trivs jag på jobbet och med kollegorna, säger han till tidningen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm