ekstrom_bjorklund
Vinstjakten

Ministern på krigsstigen mot Björklund

Gymnasieminister Anna Ekström utmanar Jan Björklund före röstningen i riksdagen om att begränsa företagens vinster i skolan.
– Jag kan bara tolka det som att Liberalerna sätter företagens villkor före elevernas, säger hon till Skolvärlden.

Anna Ekströms inlägg på Facebook:

”Jag utmanar dig Jan Björklund till debatt före den 7 juni om varför du vill ha vinstjakt i skolan. Hur kan företagens rätt till obegränsade vinster gå före barnens rätt till kunskap? 

Den 7 juni röstar riksdagen om regeringens förslag att begränsa företagens vinster i skolan. Liberalerna kommer att rösta nej till förslaget – trots att en majoritet av folket vill stoppa vinstjakten. 

Jag tycker att du, Jan Björklund, är skyldig svenska folket en förklaring till hur det kan komma sig. Dela filmen om du vill se en debatt mellan mig och Jan Björklund om vinstjakten i skolan!”

Se videon här

Under onsdagen släpptes en ny studie vid Stockholms universitet som visar att fristående skolor sätter glädjebetyg i större utsträckning än kommunala. Internationella engelska skolan och Kunskapsskolan pekas ut som mest generösa i betygssättningen.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) anser att hela tilliten till betygssättningen och skolan riskerar att undergrävas om det fortsätter som det är i dag.

– Betygen i Sverige ska spegla hur mycket eleverna har lärt sig och hur mycket eleverna kan. De ska inte spegla vilken skola eleven går på, säger Anna Ekström till Skolvärlden.
Den 7 juni röstar riksdagen om regeringens förslag att begränsa företagens vinster i skolan. Inför omröstningen kampanjar Socialdemokraterna hårt under hashtaggen #stoppavinstjakten.

Anna Ekström har tagit kampen ett steg längre. Hon vill utmana Liberalernas partiledare Jan Björklund, som kommer att rösta nej till förslaget, i en debatt före röstningen om varför han vill ha vinstjakt i skolan. 

Har du fått någon respons från honom än? 

– Nej, inte vad jag vet. Men jag skulle tro att han svarar ja, för jag tror han vill debattera de här frågorna, säger Anna Ekström. 

– Jag kan bara tolka det som att Liberalerna sätter företagens villkor före elevernas villkor. Jag tror att man på riktigt tycker att det är väldigt viktigt att skolan styrs som en marknad. Där skiljer vi oss åt. Därför hoppas jag att vi får till en debatt för vi tycker väldigt olika i frågan.

Allt pekar på ett nederlag för regeringen i frågan. Detta trots att en majoritet av Sveriges befolkning vill att vinster inom skola, vård och omsorg ska begränsas, enligt en opinionsundersökning från 2017. 

– Har man grundläggande matematikkunskaper så kan man räkna ut att den här propositionen inte ser ut att gå igenom i riksdagen. Jag hoppas ändå att den gör det, men gör den inte det får vi helt enkelt komma med nya och fler förslag. Vi vill inte att det ska finnas en möjlighet att ta ut obegränsat med vinst. På skolans område är Sverige unikt, det finns inga andra länder i västvärlden som tillåter ett obegränsat vinstuttag från en offentligt finansierad skola, säger hon.

Vad hoppas du att ert kampanjande ska ge? 

– Den här frågan ska vara ordentligt diskuterad i valrörelsen. I min vardag möter jag borgligt sinnade personer som kommer fram till mig och nästan viskar: ”ge inte upp, fortsätt att kämpa”. Jag tror att det här är en fråga som svenska folket är djupt engagerat i, man vill ha en skola där barnens rätt till kunskap verkligen står i centrum, säger hon och tillägger: 

– Jag tycker att den som faktiskt vill påstå att en obegränsad rätt att ta ut vinst i skolan leder till bättre kunskapsresultat har en väldigt stor bevisbörda.

Skolvärlden har sökt Jan Björklund för en kommentar utan resultat.  

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm