Obligatorisk sommarskola och mindre klasser

Mindre skolklasser och obligatorisk sommarskola för niondeklassare utan gymnasiebehörighet. Det är några av förslagen som rör skolan i Socialdemokraternas ekonomiska vårmotion.

Bland de mer omedelbara åtgärderna som Socialdemokraterna föreslår i sin vårbudget finns ett utbildningskontrakt för arbetslösa ungdomar som saknar gymnasieutbildning.

– Arbetslösheten bland 20- till 24-åringar utan gymnasieexamen är nästan 40 procent. Att se till att alla ungdomar får möjlighet att ta en gymnasieexamen är en av de viktigaste prioriteringarna vi kan göra för att komma åt ungdomsarbetslösheten, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomipolitiska talesperson, i ett pressmeddelande.

I vårmotionen föreslås även en obligatorisk sommarskola för niondeklassare utan gymnasiebehörighet. Det innebär att skolplikten förlängs med upp till 20 dagar under sommarlovet. Ihop med en satsning på sommargymnasium beräknas kostnaden landa på 90 miljoner kronor för 2013. I budgetförslaget för 2014 föreslås även mindre klasser för att ge lärarna mer tid med eleverna. En avgörande faktor för goda kunskapsresultat enligt Socialdemokraterna.

– Här och nu behövs omedelbara insatser för att motverka att tusentals elever slås ut, säger Magdalena Andersson. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm