tideman_klassrum
Utbildningspolitik

”Onödigt lagstifta om föräldrapåverkan”

Föräldrar ska inte kunna lägga sig i vad som helst, anser Liberalernas skolpolitiska arbetsgrupp, och vill därför att gränserna ska förtydligas i skollagen.
”Onödigt”, menar Svante Tideman på Lärarnas Riksförbund.

Liberalernas skolpolitiska arbetsgrupp vill att det ska tydliggöras i skollagen vad föräldrar får lägga sig i och inte. Det rapporter Dagens Nyheter.

– Det måste vara tydligt i lagen att det är lärare som har ansvaret för undervisningen, säger Christer Nylander, ordförande i gruppen till tidningen.

Förslaget, som kommer att läggas fram under Liberalernas riksmöte i helgen, är föranlett av att många lärare och rektorer upplever att föräldrapåtryckningar ökar, något Skolvärlden tidigare uppmärksammat.

Men att ett lagförtydligande skulle vara nödvändig håller inte Svante Tideman, 1:e vice förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund, med om.

– Det står redan i lagen att man ska samverka med föräldrar och de yrkesetiska principerna talar också om att vi ska ha förtroendefulla kontakter med vårdnadshavare och hem. Jag kan inte se att det behövs något förtydligande i skollagen, säger Svante Tideman och tillägger:

– Jag tänker att om vi får ett större förtroende som profession så blir det en naturlig följd att man också har ett gott förhållande till föräldrar. Det handlar om ett ömsesidigt förtroende, det ska man inte behöva lagstifta om.

Oftast fungerar föräldrarelationerna bra, menar han.

– Det kommer larmrapporter ibland men det är inte det vanliga. Det vanliga är att det fungerar bra.  

Kommentera