Annons
Distansundervisning kan komma att användas för att effektivisera skolan. Foto: Maria Symchych

Oro bland lärare: Mer distansundervisning efter krisen

Publicerad 23 april 2020

Relaterat

När coronakrisen har lagt sig kommer flera skolor att fortsätta med den digitala undervisningen. Det tror Marcus Larsson, lärare och engagerad i tankesmedjan Balans, som befarar att lärare kommer behöva strida för att slippa sämre arbetsförhållanden.

Skolvärlden har tidigare belyst att man redan på vissa håll planerar för att fortsätta med distansundervisningen i någon form även efter coronakrisen. 

Marcus Larsson har väckt liv i debatten kring hur den nuvarande situationen med ökad distansundervisning på gymnasieskolan kommer att påverka läraryrket efter att viruskrisen är över.

När krisen har lagt sig tror han att de stora friskolekoncernerna, som exempelvis Academedia, kommer att fortsätta med den digitala undervisningen.

– Exakt hur skolorna kommer att göra det vet jag inte riktigt, men det skulle exempelvis kunna vara att man har fjärrundervisning en till två dagar i veckan. Det är i sådana här kriser som förändringar kan ske snabbt, säger han.

Tror du på att en sådan utveckling skulle kunna fungera? 

Marcus Larsson.

– Jag själv är inte intresserad av att arbeta i ett yrke där man inte träffar eleverna fysiskt. Men min åsikt är inte så viktig, för då är jag bara en lärare som alla andra. Jag tror inte de flesta lärarna tänker så mycket på vad den här situationen kan leda till framöver, utan de har fullt upp med att rädda undervisningssituationen. Och frågar du eleverna så tror jag att en vanlig 16-åring kommer att tycka det är attraktivt.  

I en intervju med Dagens Industri är Academedias vd Marcus Strömberg tydlig med att utbildningsjätten kommer vilja fortsätta med arbetssättet när krisen är över för att bland annat hantera lärarbristen.

– I framtiden kommer vi se en kombination av fysisk undervisning och fjärrundervisning. Det här är ett sätt att adressera lärarbristen och ett sätt att utmana den traditionella undervisningen. Skolan har legat efter digitalt, säger han till DI. 

Marcus Larsson tror att lärarnas prestation och skicklighet att ha lyckats ställa om så snabbt till den digitala undervisningen kan leda till att det blir svårargumenterat att försvara den traditionella undervisningen.

– Jag tror att det kommer att bli tufft att få igenom att gå tillbaka till det dyra läget som var innan corona. För vd-Marcus kunde inte ha varit tydligare i hur han ser på digitaliseringen och i hans perspektiv är det för att öka vinstmarginalen.

Skulle utvecklingen på de fristående skolorna bli så som han befarar kommer det att leda till konsekvenser även för den kommunala skolan, menar Marcus Larsson.

– Om Academedia går över till att undervisa digitalt en gång i veckan så kommer det att minska deras behov av lokaler och lärare. Det kommer innebära att skolorna får samma skolpeng men samtidigt ha lägre kostnader och det kommer att öka Academedias vinst, säger han och fortsätter: 

– Det system vi har i Sverige gör att den kommunala skolan hela tiden behöver anpassa sig till fristående skolors kostnader, annars skapas övervinster. Så de kommunala skolorna kommer inte att komma undan om friskolejättarna går mot mer digital undervisning. 

Det är i sådana här kriser som förändringar kan ske snabbt.

Det finns dock ett gäng elever som troligen gynnas av den digitala undervisningen och det är den växande skaran som tyvärr inte brukar ta sig till skolan, påpekar han.

– För de eleverna är det här en bra situation, nu räcker det i stället att sätta sig vid en dator och då är skolan där. Men när det här är över är risken att lärare förväntas undervisa både elever i skolan och hemma med hjälp av digital undervisning. 

Kan inte det inte finns något sunt med den utvecklingen då?

– Definitivt. Om det finns elever som mår bra av detta så är det svårt att argumentera emot det. Men om samma lärare ska göra två saker samtidigt kommer den arbetsbelastningen att öka. Så oavsett hur gott ändamålet kan vara så lär detta leda till sämre arbetsförhållanden för väldigt många lärare. 

Svante Tideman, vice ordförande på Lärarnas Riksförbund (LR), poängterar att det inte är fritt fram för mer distansundervisning efter coronakrisen.

Svante Tideman.

– Ibland springer man iväg lite för snabbt och oroar sig. Man kan inte bara övergå till distans- och fjärrundervisning från en dag till en annan, det finns reglerat i skollagen hur sådan undervisning får gå till.

Så man behöver vara så orolig helt enkelt? 

– Man kanske kan vara orolig för att förespråkarna kommer att försöka få in det mer, men då är det jätteviktigt att man faktiskt säger: ”stopp och belägg”. Är det så att man vill ha mer distansundervisning i skolan måste man sätta igång med jättenoggranna utredningar och studera vad som gynnas. Jag tycker att det är fel att bara gå på den undervisningen som har skett nu under coronakrisen. 

Vad ser du för framtidsscenarier kring digital undervisning efter coronakrisen? 

– Att det kommer ett tryck från vissa håll att man ska sjösätta det här i en större skala. 

Varför tror du det? 

– Därför att vi har den marknaden vi har. Det är inte så konstigt att det är representanter från de fristående skolorna som har varit ute och sagt att det här fungerar bra utan att ha något på fötterna. Ingen kan veta om distansundervisningen är en succé eller om det är dåligt förrän man har utvärderat det oerhört noga. 

Marcus Larsson menar att det hade varit bra om lärarfacken var aningen mer långtgående i sina uttalanden i digitaliseringsfrågan.

– Jag har läst lärarfackens remisser kring digitalisering och det finns antydan till systemkritik men finns även punkter där man lyfter digitaliseringens positiva effekter – och det sistnämnda kommer nog inte att vara så positivt för medarbetarna.

Vad bör lärarfacken göra annorlunda menar du? 

– Man kan bli tydligare på att prata om att digitaliseringen är en stor fara för medlemmarnas arbetsbelastning, det är väldigt sällan det läggs till något samtidigt som något tas bort. Här kommer det att läggas till ett uppdrag att lärare även ska jobba digitalt. Facken måste uppmärksamma detta. 

Lärarnas Riksförbund uttalar sig i en remiss från 2017 att förbundets ”principiella uppfattning är att ökade möjligheter till entreprenadlösningar och fjärr- och distansundervisning är riskabla”.

Redan då beskrev LR tydligt att om ska man ha in mer fjärr- eller distansundervisning så måste man först göra en grundlig utredning, berättar Svante Tideman. 

– Sedan säger vi att innan man överhuvudtaget ger något tillstånd till distans- eller fjärrundervisning så måste Skolinspektionen ge tillstånd till det och det måste prövas i varje enskilt fall. Det måste regleras noga. 

Vad kan LR göra för att se till så att det inte går mot det hållet som lärare befarar? 

– Om man försöker luckra upp detta så kommer vi säga nej. Vi är i ett akut läge i dag, absolut, men i framtiden måste det regleras hårdare så att det inte blir vardag. Man kan inte se den digitala undervisningen som ett sätt att mota lärarbristen, absolut inte. Om distans- eller fjärrundervisningen skulle bli vardag i framtiden kommer inte många att vilja bli lärare.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

LR: ”Man monterar ner anställningstryggheten”

Fackligt 

 Utredarens förslag kan ändra arbetsrätten i grunden. ”Extremt”, ”totalt obalanserat” och ”en katastrof” är några uttalanden om regeringens las-utredning.

Annons
Annons
Debatt

”Stefan Löfven – leken med våra liv måste få ett slut”

Debatt

”Vi kräver att regering och myndigheter använder sommaren till att planera en mer hållbar strategi inför höstterminen”, skriver debattörerna.

Kommentera
Annons
Nedskärningar i skolan

Östersunds rektorer flaggar för ohållbara budgetkrav

Arbetsmiljö

Rektorerna i Östersund har gått samman och skriver i ett öppet brev att nedskärningarna som krävs för att få ihop kommunens budget inte är hållbara. 

Rektorn säger upp sig i protest mot nedskärningar

Arbetsmiljö

I höst kommer sju tjänster på Styrsöskolan i Göteborgs kommun att försvinna. Beslutet har gjort att skolans rektor Christina Ingblad sagt upp sig. 

Annons
Annons
Annons

Fler lärare kan få a-kassa i sommar

Lön och villkor

I sommar har lärare utan anställning rätt till a-kassa även om de får ferielön – men bara om anställningen avslutas rätt månad.

Coronaviruset

Lärare inte prioriterad grupp för coronatester

Coronaviruset

Lärare ingår inte i MSB:s nya prioriteringslista.

Regeringen vill covid-testa fler yrkesgrupper

Coronaviruset

Staten tar kostnaderna för testning av personer med samhällsviktiga yrken, meddelar socialminister Lena Hallengren.

LR välkomnar testning av lärare

Coronaviruset

– Det är viktigt med klarhet i den här svåra tiden, säger vice ordförande Svante Tideman.

Betyg

500 miljoner för att minimera kunskapstappet: ”Otillräckligt”

Corona

De 500 miljoner som skjuts till för att minimera risken för kunskapstapp efter coronakrisen inte är tillräckligt, anser LR:s Åsa Fahlén.

Så stöttar du elever med språkstörning

Specialpedagogik

Vad är viktigast att tänka på som lärare när man undervisar en elev med språkstörning? Specialpedagogiska skolmyndighetens rådgivare
Annelie Westlund delar med sig av de viktigaste tipsen.

Hon tilldelas prestigefyllt lärarpris

Svenska

Annika Sjödahl tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris 2020.

Här belönas slitna lärare med extra ledig dag

Arbetsmiljö

På Volgsjö skola får lärarna en extra ledig dag som belöning.

LR-kongressen 2020

Kongressen röstade för utökat stöd till lärare på friskola

LR-kongress 2020

Ett av fredagens beslut är att inleda en ny försöksverksamhet med stöd till lärare i privat sektor.

LR:s första digitala kongress – ”Det flyter på ganska bra”

LR-kongress 2020

Medlemsavgifter, föreningsanslag och stöd till medlemmar i privat sektor är några av de delar som avhandlas under kongressdag ett av två.

Åsa Fahlén: Vi har en tydlig linje i förbundet

LR-kongress 2020

Många beslut kvarstår till hösten, men ordförande Åsa Fahlén är glad över den digitala kongressen.

Här är styrelsens förslag till kongressen

Kongressen 2020

LR:s ordförande Åsa Fahlén summerar varje enskild proposition.

stor lärarenkät

Corona har skapat kunskapstapp för miljardbelopp

Kunskapskrav

En majoritet av lärarna anser att coronapandemin har en negativ påverkan på elevernas kunskapsutveckling, visar en ny undersökning.

Facken: ”Anna Ekströms löften om sänkta krav infrias inte”

Coronakonsekvenser

Lärarfackens båda ordföranden kritiserar utbildningsministern för att inte hålla vad hon lovar lärarna.

Högre frånvaro bland lärare i grundskolan än på gymnasiet

Corona

I en rapport från Skolverket, som TT tagit del av, framgår det att bland grundskolans lärare var frånvaron 20 procent högre veckan efter påsk jämfört med föregående år. Frånvaron bland gymnasielärarna var nästintill samma i år som förra året.

Debatt

Debatt: ”Facket ska jobba för läraren – inte arbetsgivaren”

Debatt

”Jag vill vara medlem i ett fack som vågar lyfta den verklighet lärare befinner sig i, som vågar vara jobbigt”, skriver Alexander Skytte i en debattartikel.

Kommentera
Arbetsmiljö

Lärarna drunknar i dokumentation: ”Hanteringen av klagomål bör ses över”

Arbetsmiljö

Statskontoret ska utreda klagomålshanteringen i skolan.

”Vi behöver en alternativ plan när det blir krisläge”

Corona

”Vi behöver ett läge där vi kan dra ner på delar av vår verksamhet för att fokusera på undervisning i krisläge”, skriver Karin Boberg.

Här är eleverna i skolan varannan vecka: ”Klokt beslut”

Corona

För att minimera smittrisken under coronakrisen är eleverna på Stenbocksskolan i Ulricehamn på plats i skolan varannan vecka. 

Lärarfacken: Skolverkets stöduppdrag är meningslöst

Kritik

På torsdagen lade Skolverket upp stödmaterial för lärare på webben. Men lärarfacken är inte imponerade.

Skolverkets blixtuppdrag: Sänk arbetsbelastningen för lärare

Coronakrisen

Senast på torsdagen ska nya stödinsatser vara igång för en hårt prövad lärarkår.

Malmö vill testa tre terminer – ser paralleller med coronakrisen

Treterminssystem

Malmö stad vill bryta upp läsåret i tre terminer på sina skolor – och ser intressanta paralleller med coronasituationen.

Lärarna tvingas jaga in elever till distanslektionerna

Distansundervisning

Elever som inte loggar in, spelar tv-spel under lektionen eller tar med sig videochatten in på toaletten. Det är exempel från ämnesläraren Eva Hjelms och hennes kollegors vardag.

Undersökning: Varannan elev har varit frånvarande

Corona

I län som varit hårdast coronadrabbade har upp till hälften av eleverna varit hemma från skolan, visar en granskning av SVT.

Ljusdal sparar på skolan – drar in 100 tjänster

Nedskärningar

För att spara pengar planerar Ljusdals kommun att mitt under coronakrisen minska antalet anställda inom skolan och förskolan.

Debatt

”Hjälp skolpersonal att hantera radikalisering”

Debatt

”Det är viktigt att ge skolor och skolpersonal kunskap om vilka tecken en ung person som håller på att radikaliseras visar upp”, skriver debattörerna. 

Kommentera

Här är magister Fridolins nya liv som lärare: ”Ringrostigt”

Intervju

Så ser Gustav Fridolins nya liv som lärare ut. ”Det var lite ringrostigt i början”, säger han när Skolvärlden hälsar på som första media.

Skolverkets tre scenarier inför höstterminen

Coronaviruset

Lärare kan tvingas välkomna nya gymnasieklasser på distans. Det är ett av Skolverkets framtidsscenarier.
– Jag får ont i magen när jag tänker på det, säger svenskläraren Filippa Mannerheim.

Debatt

”Lagförslaget om distansundervisning är redan föråldrat”

Debatt

”Låt utbildning via fjärr- och distansundervisning fortsatt få vara en möjlighet för Sveriges elever och lärare. Inte bara vid pandemier, utan även när normalläget är tillbaka”, skriver Peter Wilcke, verksamhetsansvarig på NTI-skolan.

Kommentera

Så påverkas syv av coronakrisen: ”Finns en stor oro”

SYV

Studie- och yrkesvägledare berörs hårt av coronapandemin. De som är friska och hoppar runt på flera skolor befinner sig en tuff situation, menar studie- och yrkesvägledaren David Spak.

NPF-elever hårt drabbade av krisen: ”Tuffaste situationen någonsin”

NPF

Coronakrisen har slagit hårt mot elever med NPF, enligt en ny rapport. 

Ny studie: Barn kan smitta lika mycket som vuxna

Corona

Barn som smittats av coronaviruset kan vara lika smittsamma som vuxna, uppger SVT och hänvisar till en ny tysk-brittisk studie som bygger på testresultat från Berlin.

Den avlidnes lärarkollegor: Varför skyddas vi inte?

Corona

Lärare på Stocksundsskolan som mist en anställd till covid-19 är oroliga för smittspridning.
– Det är jobbigt att gå till arbetet, säger en av dem till Skolvärlden.

Lärare avled i covid-19 – personalen stöttas i sorgen

Corona

På Kågeskolan i Skellefteå har en av de lärare som testat positivt för corona avlidit. 

Hovrätten: Försenat stöd är diskriminering

Särskilt stöd

Hovrätten fastställer domen som säger att Malmö stad ska betala 20 000 kronor till en elev i diskrimineringsersättning.

”Integrera sex- och samlevnad i alla ämnen”

Debatt

”Flera kvinnojourer flaggar för att kvinnor och barn utsätts för våld och sexualbrott som följd av corona-isoleringen. Låt utbildning vara nyckeln till att få ett stopp”, skriver gymnasieläraren Cajsa Blekemo.

Kommentera

Här får lärarna själva välja om de vill arbeta hemifrån

Corona

Coronapanedemin har delat upp lärarkåren i två läger: de som vill jobba hemifrån och de som vill fortsätta skolundervisningen som vanligt. Inom gymnasie- och vuxenutbildningen i Borås får lärarna själva välja.

LR: Regeringens beslut är en arbetsmiljörisk för lärare

Coronakrisen

”Flexibilitet” säger utbildningsminister Anna Ekström om att öppna för distansundervisning i grundskolan. ”Arbetsmiljörisk” menar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

”Bevara mångfalden i svensk folkbildning”

Debatt

”Slopat mobilitetsstödet hotar folkhögskolors överlevnad och i förlängningen en levande landsbygd, utjämning av utbildningsklyftor, samt riskerar att en lång tradition av kunskap går förlorad”, skriver debattörerna. 

Kommentera

Debatt: ”Lärarförbunden har spelats ut mot varandra”

Debatt

”Hur de två förbunden skall kunna samla alla lärargrupper under ett tak utan inbördes löne- och revirstrider och glömma det förflutna är en gåta”, skriver Kjell Tormod.

Kommentera
Likvärdighet

Per Kornhall: Den här utredningen säger det självklara

Likvärdighet

Skolexperten Per Kornhall om Björn Åstrands utredning för en likvärdig skola: ”Låt oss fatta dessa beslut så vi kan börja ha lite ordning och reda i skolan.”

Förslaget: Slut med kösystem till populära skolor

Förslag

Idag lämnades utredningen om likvärdig skola till regeringen.
– Staten måste ta ett större ansvar, säger utredaren Björn Åstrand.

Debatt

”IT och heltäckande läromedel är chanslösa mot läraren”

Debatt

”Även när det kommer till distansundervisning behövs en lärare som leder arbetet. Läraren är och förblir den centrala och mest behövliga aktören i all skolans undervisning”, skriver Rolf Ekelund.

Kommentera

Norges skolor öppnar – facket kritiskt till riktlinjerna

Corona

De norska skolorna öppnar igen, men frågetecken kvarstår kring formerna.

Fler vill bli lärare i coronatider

Utbildning

Fler har sökt till lärarutbildningen i höst, visar nya siffror från UHR. 

L: Inför nationella priolistor för alla lärare

Politik

Landets hårt prövade lärare och måste avlastas under coronakrisen, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Distansundervisning

Oro bland lärare: Mer distansundervisning efter krisen

Arbetsmiljö

När coronakrisen har lagt sig kommer flera skolor att fortsätta med den digitala undervisningen. Det tror Marcus Larsson, lärare och engagerad i tankesmedjan Balans.

Kommunens plan: Fortsätta undervisa på distans efter krisen

Digitalt

I Huddinge planerar man att fortsätta med distansundervisningen även efter coronapandemin. 

Coronakrisen drabbar SFI hårt: ”Förödande”

SFI

Utmaningarna inom SFI är stora och många lärare oroas över följderna av coronaviruset.

Föräldrar som corona-trotsar skolplikten riskerar böter

Corona

I Ekerö hålls friska elever hemma av oroliga vårdnadshavare. Nu hotar kommunen med vite.
– Föräldrar försämrar chansen för sina egna barn att klara skolan, säger en lärare.

Antalet skyddsombud inom LR växer

Skyddsombud

En kartläggning visar att Lärarnas Riksförbund har fler skyddsombud i dag än för åtta år sedan. 

SPSM efter stor skolenkät: Vi måste fånga de elever som faller

Debatt

Pandemin innebär en upp och nervänd värld för barn och ungdomar, och elever som redan innan krisen hade behov av stöd är en riskgrupp. Det skriver Specialpedagogiska skolmyndighetens generaldirektör Fredrik Malmberg.

Kommentera

Skolan tillverkar visirhållare till äldrevården i coronakrisen

Teknik

På Jämtlands gymnasium finns fem 3D-skrivare som eleverna vanligtvis använder i undervisningen. Nu används skrivarna i stället för att skapa visirhållare till äldrevården.

Läraren: ”Vår arbetsbörda under corona är övermäktig”

Arbetsvillkor

Sjukskrivna kollegor, vikariebrist och undervisning för elever såväl i klassrummet som hemma tär på lärarna i grundskolan.
– Det är som att vi ska vara någon sorts evigt fungerande maskiner, säger läraren Hanna Hermanson.

Fotbollsstjärnornas nya plan – ska bli lärare: ”Inspirerande”

Lärarutbildning

Samtidigt som de spelar fotboll på elitnivå håller Malin Winberg och Viktor Elm på att utbilda sig till lärare.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons