modersmal

Abdul Masih Aphrem prisas på Rågsveds grundskola.

Modersmål

Prisade modersmålsläraren: ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”

Abdul Masih Aphrem på Rågsveds grundskola är Årets språkliga eldsjäl 2019.
– Jag vet att mitt arbete gör skillnad, säger han.

I samband med Skolans dag (10 september) tillkännages Årets språkliga eldsjäl. Utmärkelsen går i år till modersmålsläraren och studiehandledaren Abdul Masih Aphrem på Rågsveds grundskola. Med priset vill Lärarnas Riksförbund och ILT Inläsningstjänst uppmärksamma modersmålslärares viktiga arbete runt om i Sverige. 

När Skolvärlden når Abdul Masih Aphrem vid lunchtid är han fortfarande omtumlad av uppmärksamheten.
– Jag har inte hunnit smälta det. Det kom som en total överraskning i morse. Men jag är stolt och glad på alla sätt, säger han. 

Abdul Masih Aphrem
Abdul Masih Aphrem

Abdul Masih Aphrem, eller Abboud som han kallas av elever och kollegor, har arbetat som lärare i 30 år. I nomineringen står att läsa att han och ”brinner för elevers flerspråkiga utveckling och lärande” och även blivit ett stöd för föräldrar och vårdnadshavare. Han berättar att det händer att han blir stoppad på stan av tidigare elever som vill tacka honom.
– Jag har alltid uppmanat mina elever att följa sina drömmar. Några få ord kan göra stor skillnad, att någon ser dem och tror på dem, säger han. 

Varför är det så viktigt med undervisning i modersmål?
– Kan du ditt modersmål blir du starkare, det har med självkänslan och identiteten att göra. All forskning visar dessutom att om du kan ditt modersmål har du lättare för alla andra skolämnen, säger han. 

Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund, betonar också vikten av engagerade modersmålslärare för att nyanlända elever ska integreras i ordinarie undervisning. 
– Jag är glad att vi på det här sättet kan uppmärksamma modersmålslärarna, som ger en grund för eleverna att bygga på och skapar en förståelse för vidare språkinlärning, säger hon i ett pressmeddelande. 

Kommentera