Annons
Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin följde läraren Robert Rasmussen under en arbetsdag på Glömstaskolan.

Politiker skuggade lärare: ”Känner inte igen mig i bilden av skolan”

Publicerad 10 september 2019

Relaterat

För att kunna ta beslut om skolans värld, måste man känna till lärares vardag, menar Lärarnas Riksförbund. Inför Skolans dag skuggade därför 17 politiker lärare runt om i Sverige. Skolvärlden tog rygg på en av dem, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin.

Skolans dag infaller i år den 10 september i samband med riksdagens öppnande. Syftet med dagen är att uppmärksamma lärarnas och skolans betydelse och inför dagen har därför Lärarnas Riksförbund i år uppmanat politiker från Riksdagens utbildningsutskott att skugga varsin lärare.

En av dem är Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin. Klockan kvart över åtta var hon på plats på den nybyggda Glömstaskolan för att följa med Robert Rasmussen som är lärare i svenska och SO.

Över dagens lunch, kyckling och ris, berättar Robert Rasmussen att han tycker att skoldebatten ofta hamnar långt från hans vardag.

– Den bilden som finns i media är ofta en vrångbild som jag inte känner igen mig. Jag ser jättemånga fina elever och jättemånga bra saker. För mig är det kanske det som är viktigast att visa politikerna, att det inte är så illa som det verkar utan att det finns en hel del lösningar på problemen, berättar Robert Rasmussen som också är biträdande ombud för Lärarnas Riksförbund i Huddinge.

Kristina Axén Olin poängterar att det är viktigt att politiker är ute i verksamheter som de fattar beslut om. 

–  Men sedan är jag inte säker på att skolan är det område som politiker generellt har dålig koll på. Min erfarenhet är att om det är något område som befolkningen har mycket synpunkter och erfarenheter kring så är det just skolan. Alla har synpunkter på skolfrågan.

Själv har Kristina Axén Olin kanske lite extra bra koll eftersom hon är utbildad musiklärare och har jobbat som rektor i flera år.

– Jag älskar att vara i skolan och det är fantastiskt att vara med en engagerad och duktig lärare som Robert. Men i klassrummet slås jag av att eleverna helt klart har koncentrationssvårigheter. Robert har stor konkurrens om uppmärksamheten. Det är otroligt splittrat, säger Kristina Axén Olin.

Om man för in något nytt i systemet måste man föra ut något, man kan inte bara lägga på en grej till

Robert Rasmussen fyller i:

– Jag förstår att ni politiker tvekar att fatta beslut kring frågan i riksdagen, för egentligen så hör den frågan inte hemma i skolan alls. Den borde vara löst på väg till skolan – av föräldrarna. Men det är en stor konkurrens med utbildningen och jag ser hellre ett beslut i riksdagen än inget alls. För jag vill ju undervisa.

En annan viktig sak som Robert Rasmussen vill lyfta med Kristina Axén Olin är det faktum att rektorer stannar allt kortare på sina arbetsplatser.

– Det är ett jätteproblem att de stannar i två-tre år. Min första chef som jag hade i fem år, sa att skolutveckling gör man på tio år och det tror jag det ligger mycket i. För det är en lång resa att vända kulturen. Det tar flera elevgenerationer.

Kristina Axén Olin håller med:

– Det tror jag att vi har pratat alldeles för lite om, för det är ofta A och O. Därför borde man höja lönerna också för rektorer. Det kan inte vara så att förstelärare tjänar mer, det blir väldigt konstigt.

Däremot är jag jätteorolig för att förstatliga nu.

Och så var det där med rimlig arbetsbörda…

– Det är en annan punkt på önskelistan. Om man för in något nytt i systemet måste man föra ut något, man kan inte bara lägga på en grej till – men så håller man hela tiden på idag, konstaterar Robert Rasmussen.

– Det du kan göra är att ge skolledningen och lärarna mera mandat att själva säga nej till saker. För när man börjar titta på vad det är för administration så kan det exempelvis ofta vara enkäter från kommunen som man inte ska behöva göra, säger Kristina Axén Olin.

– Men frågan är vem som håller den rågången. För kommuner som är ansvariga för sina medarbetare är ofta inget bra på det där, säger Robert Rasmussen.

Lärarnas Riksförbund har ju i många år drivit frågan om att det ska vara ett statligt ansvar för skolan…

– Och i den frågan är jag fortfarande tudelad. Jag förstår önskemålet om ett förstatligande och beslutet om kommunaliseringen kan ha varit felaktigt. Däremot är jag jätteorolig för att förstatliga nu. Dels så tror jag inte att det är lösningen men sedan är jag också väldigt orolig över vad en sådan gigantisk omorganisation gör, säger Kristina Axén Olin.

Själv har hon varit med i stora omorganisationer i kommunen och inte minst i Polismyndigheten.

– Jag tror inte att folk förstår hur mycket problem som uppstår bara för att du ska byta en huvudman, framförallt en massa papper och administration.

Robert Rasmussen tror ändå att förstatligandet kan vara lösningen på en del av skolans problem.

– Jag tror att det vore bra med förstatligande, inte minst för argumentet om likvärdighet. Sedan ser jag ett viktigt fackligt argument – vi får en arbetsgivare som kan sätta kraft bakom orden. För det kan inte SKL, de är värdelösa som motpart.  

Jag kan inte förklara hur man tänker.

Lokalt har mycket handlat om nedskärningar i kommunen. Vi träffade till exempel mycket folk från Huddinge som protesterade på Lärarmarschen...

– Och det är ju ännu värre nu, för nu sitter vi mitt i besparingarna, säger Robert Rasmussen.

Han vänder sig till Kristina Axén Olin.

– Vi får mer pengar om vi får fler elever, men vi får inga övriga uppräkningar. Vi får inte uppräkning för priser och inte för löner, så det betyder ett rejält sparkrav på ungefär 2,5 procent. Det är orimligt – för var ska vi ta det ifrån? Jag kan inte förklara hur man tänker.

Kristina Axén Olin har svårt att säga något på lokal nivå.

– Men det man kan säga är att skolan är grunden för hela vårt samhälle, när vi pratar om det som människor är bekymrade för nu – som kriminalitet, utanförskap och integration så är skolan grunden och en möjlighet att faktiskt förebygga och få med alla. Så i min värld borde skolan få kosta och jag tror att det är många år när vi i Sverige inte har prioriterat skolan tillräckligt väl, säger hon.

Robert börjar snegla på klockan. Lunchrasten är strax över och det är dags för ytterligare en SO-lektion. Vi skyndar genom den cylinderformade nybyggda skolan som prisats för sin arkitektur, men som också fått kritik från Skolinspektionen när det kommer till bland annat studiero och betygssättning.

– Nu är vi dock av kroken, häromdagen skrev Skolinspektionen att insatserna är tillräckliga, säger Robert Rasmussen.

Idag handlar lektionen om lag och ordning. Robert Rasmussen berättar om rättssystemet och påföljder vid brott, men först blir det frågor om Kristina Axén Olins jobb. Varför vill inte partierna i riksdagen samarbeta med SD? Och vad vill Moderaterna med sin politik?

Kristina Axén Olin svarar tålmodigt, innan hon ställer sig vid sidan och lyssnar till Robert Rasmussens undervisning. Ämnet väcker mycket diskussion, vad händer om man snattar? Vad betyder en prick i registret? Är det många som sitter i fängelse i Sverige?  

Men så smyger hon plötsligt längre bak i klassrummet, där en elev sitter och ritar på bordet. Hon tar honom på axeln, viskar något i örat. Han slutar omedelbart.

En gång lärare, alltid lärare.

*

Totalt är det 17 politiker från samtliga partier som valt att skugga en lärare.

Roza Güclu Hedin (S) besökte läraren Ulla Milstam på Lugnetgymnasiet i Falun där bland annat engelska och ensemble/körsång stod på schemat. ”Jag tror att denna ganska mångfacetterade och långa skoldag kan vara bra för en politiker att se”, menade Ulla Milstam. Roza Güclu Hedin höll med och var orolig över lärarnas ökande arbetsbörda och såg behov av avlastning. ”Det hände saker under lektionerna då jag tänkte att nu skulle man behövt en lärarassistent”, menade hon.

 

På Hamreskolan i Västerås var Roger Haddad (L) på plats för att följa Lina Lennartson. "Jag tycker det är viktigt att vara ute så här en hel dag och se hur en lärare har det. Det är tufft att vara lärare i dag och de gör ett fantastiskt bra jobb men arbetsmiljön är en fråga som är viktigt att följa upp", menade han. 

 

 

 

 

Även Vänsterpartiets Daniel Riazat följde en lärare, Victoria Vinsander på Årstaskolan i Stockholm. Han reagerade på det höga tempot under skoldagen: "Det fanns verkligen inte mycket tid för för- och efterarbete av lektioner, då blir det att jobba hemma på kvällarna."

 

 

 

 

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Nedskärningar i skolan

Facket varnar: Nya budgeten kommer drabba lärarna hårt

Besparingar

De kraftiga besparingar som väntar skolorna i Stockholm kommer att drabba lärarna hårt. 
– Det är ett allvarligt läge, säger Ragnar Sjölander, ordförande för LR Stockholm.

Annons
Annons

Ny dom: Diskriminering att förbjuda hjälpmedel vid nationella prov

Läs- och skrivsvårigheter

Örebro kommun ska betala 10 000 kronor i skadestånd till en elev med dyslexi som inte fått använda sina vanliga hjälpmedel vid nationella proven i svenska.

Annons

Hon forskar om särskilt stöd på gymnasiet: ”Finns väldigt lite kunskap”

Särskilt stöd 

Forskaren Anna Öhman genomför just nu en studie av särskilt stöd på gymnasiet.

vuxenutbildning

Lokala vuxenutbildningens projekt sprids i Europa

Vuxenutbildning

Vux Huddinges integrationsprojektet sprids till andra länder. 

Annons
Annons
Lönegranskning

Tre erfarna lärare berättar: Yngre fick högre lön än vi

Löner

När lärarstudenten var klar med sin utbildning anställdes hon på samma skola som hon gjorde sin praktik på.
– Hon fick 4 000 kronor mer i månadslön än vad jag hade. Det svider, säger Stina som var studentens handledare.

Ny statistik: Så mycket halkar erfarna lärare efter i lön

Löner

Erfarna lärare som arbetat länge på samma arbetsplats har ofta betydligt sämre löneutveckling än yngre och mindre erfarna kollegor, visar en ny analys av 20 000 lärares löner.

Annons
Forskning

Hans forskning ska lyfta skillnader mellan skolreformer

Forskning

Forskargrupper från fyra länder ska i ett nätverk jämföra forskning av utbildningsreformer.

Debatt

”Ge barn i särskolan rätt till obligatorisk förskoleklass”

Debatt

”Även barn i särskola borde ha rätt till tio års grundskola enligt likvärdighetsprincipen”, skriver debattörerna.

Kommentera

Facket vill skrota elevens val: Tiden behövs till annat

Tidsbrist

”Stoffträngseln” i skolans ämnen har blivit synlig genom debatten om nya kursplaner. Ett bra tillfälle att ta bort elevens val, menar LR.

Forskarna: Nationella proven måste omarbetas

NP

Digitala och externt rättade nationella prov står inför dörren. Men för att fungera vid betygsättning måste själva uppgifterna anpassas, menar flera forskare.

Läxförhör istället för prov – så får hon över fler elever från F till E

Bedömning

Helena Kvarnsells elever har skriftligt läxförhör varje vecka: ”Fantastiskt betygsunderlag”.

HÖK 18

6 av 10 ombud: Kommunerna lever inte upp till avtalet

Avtalet

Många kommuner lever inte upp till skrivningarna i avtalet HÖK 18, enligt Skolvärldens enkätundersökning bland fackligt aktiva lärare.

Åsa Fahlén: ”Jag är jättebekymrad”

HÖK 18

LR:s ordförande Åsa Fahlén är inte överraskad över kritiken mot HÖK 18.
– Situationen är i dag oerhört bekymmersam på många håll på grund av alla nedskärningar.

Digitala verktyg

Forskarens tips: Så lyfter du undervisningen med digitala verktyg

Digitala verktyg

Mattias Rundberg forskar på digitala verktyg i skolan för att se vilken effekt de har på lärandet. 

Intervju

Jörgen Tholin: Därför är det svårt att motverka glädjebetyg

Betygsutredningen

Hur upptäcker vi systematisk betygsinflation och vad kan vi göra åt den? Regeringens särskilda utredare Jörgen Tholin har ett halvår på sig att finna svar.

Debatt

”Lärare lockas inte av marknadsskolan”

Debatt

”Enda sättet att få fler att vilja bli lärare är att göra svenska skolan till den likvärdiga och högkvalitativa skola den var innan de borgerliga partiernas friskolereform genomfördes”, skriver debattörerna.

Kommentera
Lärarassistenter

En av tre utnyttjar inte extrapengar till lärarassistenter

Statsbidrag

Intresset blev inte lika stort som regeringen hoppades på.

Sökte inte bidrag: ”Var för knepigt”

Lärarassistenter

Gotland valde att inte utnyttja bidraget – Västerås sökte 5,47 miljoner.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Forskning

Agneta Gulz: Så skapar du motivation hos eleverna

Undervisning

Hur arbetar man bäst för att skapa motivation i klassrummet? Forskaren Agneta Gulz ger sina viktigaste tips.

Debatt

”Vi behöver tydligare tag hemifrån – inte hårdare tag i skolan”

Debatt

”Det är dags att på djupet rannsaka föräldrarollen för att ge skolan den chans den förtjänar och den auktoritet den behöver”, skriver debattören Peter Östling.

Kommentera

Kommuner kan bryta mot lagen för att locka friskolor

Kommunerna

Sockrade hyresavtal till enskilda aktörer strider mot kommunallagen.
– Kommunerna gör jättemycket tokigheter som strider mot lagen, säger juridikprofessor Lotta Lerwall.

Målet: Bästa sparkommun 2020

Fackligt

Lärarfackens nya kampanj: Ge oss dina bästa tips för att spara på skolan!
– Det är en travesti på det besinningslösa sparandet, säger Åsa Elfving på LR.

Isak Skogstad lämnar skoldebatten – blir politisk expert för Liberalerna

Politik

– Man kan inte vara skoldebattör hela livet, säger Isak Skogstad till Skolvärlden.

Skolutveckling

Kornhall: En bra skola är ingen slump

Skolutveckling

”På den här skolan kan vi se betydelsen av en klok skolledning och vuxna som arbetar tillsammans och aldrig ger upp”, skriver Per Kornhall.

Kommunens beslut slår mot 98 procent av skolans elever

NPF

”Smockan kommer att bli stor och vi kan inte trolla med knäna”, säger Helleborusskolans rektor Johan Danielsson.

Debatt

”Låt inte eleverna läsa vad skräp som helst”

Debatt

”När skärmar kräver så mycket av våra ungdomars tid måste vi vara modiga och våga viga mycket tid åt läsningen”, skriver svenskläraren Karin Herlitz.

Kommentera

Debatt: ”Det saknas konstruktiva förslag från LR vad gäller lärarbristen”

Debatt

”Jag vill att LR nu vaknar till liv, med all den urkraft som bra facklig verksamhet kan vara”, skriver Liane Blom, lokalombud på Bergslagens folkhögskola.

Kommentera

”Sex argument för att Bibeln ger mäktig kunskap”

Debatt

”För att kunna orientera oss i vårt kulturella rum är Bibeln viktig, men den nämns inte i klartext i Skolverkets nya kursplan för grundskolan”, skriver professor Lars Naeslund vid Stockholms universitet

Kommentera
Lärares arbetstid

Så undviker du att jobba gratis

Arbetstid

Allt för pressade scheman gör att många lärare inte hinner med jobbet på sin arbetstid och i praktiken jobbar gratis på sin fritid.

”Vi lärare måste bli bättre på att säga stopp”

Arbetsmiljö

Lärarupprorets företrädare uppmanar lärare att sluta jobba gratis i november.

Antalet fackligt anslutna på friskolejätten ökar i rekordfart

Fackligt

På friskolor är färre lärare anslutna till facket. Men inom IES växer medlemsantalet nu rekordsnabbt.

Nya siffror: Så många lärarstudenter fattas

Lärarbristen

Det kommer att vara brist på studenter inom samtliga lärarinriktningar de närmaste15 åren, och behovet växer.

Gymnasielärare prisas för arbete kring tvålärarskap

Lärarpris

Lärarna Marie Gilbertsson och Magdalena Lind tilldelas Helgepriset. 

Lågaffektivt bemötande

”Bygg undervisning på sunt förnuft – inte mirakelmetoder”

Lågaffektivt bemötande

”När debatten blir så svart eller vit som vi på senare tid har sett kring lågaffektivt bemötande missar den ofta perspektivet som kallas fronesis”, skriver Alexander Skytte.

Ordbråk efter profilernas debatt om lågaffektivt bemötande

Lågaffektivt bemötande

Efter TV-sändningen fortsatte den livliga diskussionen mellan Bo Hejlskov Elvén och Isak Skogstad.

”Nej, barn gör inte rätt om de kan”

Debatt

”Lågaffektivt bemötande är en självisk ursäkt för att slippa ta ansvar”, skriver läraren Andreas Carlsson.

Kommentera

Så arbetar Johan med lågaffektivt bemötande i klassrummet

Undervisningsmetoder

Hantera, utvärdera och förändra. Det är tre grundprinciper för lågaffektivt bemötande i klassrummet som lågstadieläraren Johan Sander arbetar utifrån.
– Det är viktigt att förstå att mitt i krisen kan jag inte lösa något, säger han.

NPF-pedagogen: ”Alla barn vill – men alla kan inte”

NPF

Sedan 1980-talet har läraren Kenth Hedevåg mött elever inom autimsspektrat. Nu föreläser han för skolpersonal runt om i landet om barn och elever som inte riktigt passar in i skolans mall.
– Jag är övertygad om att alla barn vill, men att de inte alltid kan, säger han.

5 anledningar att undervisa på komvux

Vuxenutbildning

”Studiero, ingen betygshets, erfarenhet... Är du fortfarande nyfiken, eller har du blivit bortskrämd?” David Haas slår ett slag för att bli vuxlärare.

Debatt

4 enkla sätt: Så ska skolan ge klimatfrågan högsta prioritet

Debatt

”Varje elev har rätt att få uppfatta vidden av klimatkrisen så att hen ges möjlighet att själva agera och engagera sig”, skriver NO-läraren Emma Ådahl.

Kommentera
Lärarlegitimation

Kö till lärarlegitimation – nya lärare drabbas

Lärarlegitimation

Skolverket håller inte tiden. Fler än 1 500 lärare har väntat längre än fyra månader på sin legitimation.

Debatt

”Får Skolverket hållas har vi en generation utan kunskaper”

Debatt

”Om Skolverkets förslag till nya kursplaner går igenom riskerar nästa generation stå utan viktiga begrepp om historiska epoker och kunskaper om vår världs geografi och statsskick”, skriver Gudrun Brunegård, utbildningspolitisk talesperson (KD).

Kommentera

Kornhall: Jag fick med egna ögon se vad som gjort Vårbyskolan till en så bra skola

Skolutveckling

”Mitt möte med Vårbyskolan var så intressant eftersom det blottade en del saker som jag tycker det finns anledning att belysa”, skriver Per Kornhall.

Likvärdighet

Så kan lärare lyckas med sambedömning

Sambedömning

Specialpedagogen Helena Wallberg ger sina tips på hur lärare kan lyckas med sambedömning.

Här kan tre terminer bli verklighet nästa läsår

Skolsystemet

Två kommuner vill testa ett kortare sommarlov.

Särskilt stöd

SPSM: Minskningen av särskilt stöd är naturlig

Särskilt stöd

Andelen elever som får särskilt stöd i grundskolan minskar, enligt siffror från Skolverket. Enligt SPSM är minskningen helt i sin ordning.
 

Här riskerar undervisningstiden öka när kommunen sparar

Undervisningstid

En lokal överenskommelse i Uddevalla kom till när USK:en försvann – begränsade arbetsgivarens rätt att öka lärarnas undervisningstid.

Kommunen betalade 2,6 miljoner för lärar-app som ingen vill ha

Digitalisering

Appen som ska effektivisera lärarnas arbete förbryllar facket.
– Det är pengar i sjön, säger Gunnar Hermansson på LR i Uddevalla.

Debatt

”Utveckla samarbetet mellan skola och föräldrar kring läxor”

Hemläxor

Debattören menar att ett utvecklat samarbete skulle skapa förusättningar för elever att lyckas.

Kommentera

Larm om osäker arbetsmiljö för kemilärare: ”Kan vara farlig”

Arbetsmiljö

Många kemilärare upplever en stor stress av att kemikaliehanteringen är bristfällig på skolan, menar Kemilärarnas resurscentrum.

Läslov

Ann Boglind: ”Vi måste prata om läsning med lust och magi”

Läsning

Under drygt tio år visade internationella undersökningar att svenska elevers läsförmåga försämrades. Men så kom lyftet.

Nyanställda lärare får högre lön än äldre

Lönecirkusen

Äldre lärare som säger upp sig ersätts av yngre kollegor som trots att de har mindre erfarenhet får högre lön. Det visar Skolvärldens granskning.

Hot och våld mot lärare

Misstänkt tystnadskultur bakom färre anmälningar

Hot och våld

Anmälningarna har minskat på Hjulsta grundskola och Arbetsmiljöverket har konstaterat att skolan har vidtagit tillräckliga åtgärder. Samtidigt rapporteras det om en tystnadskultur på skolan som kan ha påverkat anmälningsnedgången.

Skyddsombudet: ”Våld mot lärare börjar redan i förskoleklass”

Arbetsmiljö

Irene Ziverts, huvudskyddsombud för LR i Stockholm, upplever att våldet mot lärare har gått ner i åldrarna.

Studie- och yrkesvägledning

David Spak är ”Årets vägledare”: Det bästa är att få skapa förändring

SYV

Skolvärldens bloggare David Spak prisas för sitt engagemang.

Blogg

Per Kornhall: Rör inte våra lärarutbildningar – men gör om dem!

Skolutveckling

Skolan i Färjestaden ingår i försöksverksamheten med lärarutbildning och övningsskolor. Per Kornhall besökte skolan – och imponerades av både ledning och medarbetare. 

Sexornas betyg fortsätter falla

Betyg

Andelen elever i årskurs sex som får godkänt i alla ämnen sjönk för fjärde året i rad. Våren 2019 var det största tappet hittills.

Digitala verktyg

Tre av fyra skolor brister i digital kompetens: ”Är fortfarande rädda”

Digitala verktyg

Tre av fyra skolor följer inte läroplanens riktlinjer om digitala verktyg. 

Forskning

Forskning: Lärares egen lärprocess avgörande för att höja eleverna

Lärande

För att lyckas förbättra elevernas resultat krävs att lärare får rätt förutsättningar, det menar forskaren Sara Engvall.

Debatt

”Lärare behöver assistenter – men bara med pedagogisk utbildning”

Debatt

”Med undervisningsassistenter får den legitimerade läraren en person till i klassrummet och eleverna någon som är utbildad, någon som har läst pedagogik och ämnet och kan undervisa”, föreslår rektor Jens West.

Kommentera
Storvretskolan

Så räddades problemskolan: ”Lever upp till lagen nu”

Botkyrka

Myndigheten var på plats på Storvretskolan i åtta månader – nu lever skolan upp till lagens krav.

Utredare i färsk rapport: ”Problem sopas under mattan”

Storvretskolan

Hur kunde situationen gå så långt? Det har oberoende utredare granskat.

Likvärdighet

Prisade föreningen Tamam: ”Vi jobbar för vänskap utan gränser”

Likvärdighet

De vill göra skolungdomar till aktiva samhällsmedborgare. Nu får Tamam Lärarnas Riksförbunds likvärdighetspris. 

BEO-anmälde läraren

Kritiserade fallet med BEO-anmälde läraren prövas i HD

Lärarbefogenheter

Det uppmärksammade fallet där en lärare lyfte en elev med NPF-diagnos har nu drivits hela vägen till Högsta Domstolen som tar upp ärendet.

Lärare vann i rätten – ändå kräver BEO skadestånd

Lärarbefogenheter

Läraren som ingrep fysiskt mot en stökig elev har friats i såväl tingsrätt som hovrätt, men BEO fortsätter att driva frågan om skadestånd till eleven.

BEO-anmälde läraren berättar: ”Ingen vill utsätta sig i onödan”

Lärares befogenheter

Läraren som ingrep mot en elev och anmäldes av BEO berättar själv om händelsen för Skolvärlden.

Skolmarschen

Här möter Anna Ekström personerna bakom Skolmarschen

Nedskärningar

Här möts Skolmarschens initiativtagare och Anna Ekström för att diskutera nedskärningarna i skolan.

Sju av tio kommuner sparar på skolan 2020

Granskning

En majoritet av Sveriges kommuner lever inte upp till skollagens krav, visar Skolvärldens undersökning bland fackligt aktiva lärare.

Här protesterar hundratals mot nedskärningarna

Skolmarschen

”Hör oss vråla, sluta snåla!” Så lät det när hundratals personer samlades på Sergels torg för att protestera mot nedskärningarna. 

Skolmarschen: ”Enough is enough”

Skolmarschen

Under helgen samlades lärare, syvare och föräldrar i hela landet för att protestera mot nedskärningar i skolan.

Ny i yrket

Mentorsnätverk stöttar nyexade lärare

Ny i yrket

Lärarna Anette Malby och Eva Rosell har på egen hand startat upp ett mentorsnätverk som ska hjälpa nyutbildade lärare. 

Arbetsmiljö

Fuktskadad skola fick stänga igen: ”Halva personalen mår dåligt”

Arbetsmiljö

Andningssvårigheter, torra ögon och eksem. Den dåliga luften på särskolan i Lysekil har fått skyddsombudet att stänga verksamheten. 

”Världens bästa lärare”: Eleverna behöver höga förväntningar

Estetiska ämnen

Andria Zafirakou fick många erbjudanden efter Global Teacher Prize men har valt att jobba kvar på skolan i problemutsatta Brent. 

Kritik mot AcadeMedia

Efter kritiken: ”Annonsen speglar inte Academedias kultur”

Replik

Friskolekoncernen Academedias presschef Anders Porelius svarar på den hårda kritiken.

Kommentera

Per Kornhall: ”Vad är det för cyniskt monster vi har skapat?”

Skolsystem

Per Kornhall skriver om Academedias anställningsannons.

Anna Ekström om friskolejättens jobbannons: ”Olidligt”

Får kritik

En annons från AcadeMedia har fått många i skolans värld att rasa.

Debatt

”Dags att regeringen agerar kraftfullt mot mobbning”

Agenda 2030

Mobbningen ökar i svenska skolor, enligt SCB:s uppföljning. ”Detta är ett oacceptabelt svek”, skriver Friends.

Kommentera

”Skolmyndigheterna måste sluta peka ut lärarna som inkompetenta”

Debatt

Enligt Isak Skogstad är det systemet det är fel på – inte lärarna.

Kommentera
Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons