Annons
Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin följde läraren Robert Rasmussen under en arbetsdag på Glömstaskolan.

Politiker skuggade lärare: ”Känner inte igen mig i bilden av skolan”

Publicerad 10 september 2019

Relaterat

För att kunna ta beslut om skolans värld, måste man känna till lärares vardag, menar Lärarnas Riksförbund. Inför Skolans dag skuggade därför 17 politiker lärare runt om i Sverige. Skolvärlden tog rygg på en av dem, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin.

Skolans dag infaller i år den 10 september i samband med riksdagens öppnande. Syftet med dagen är att uppmärksamma lärarnas och skolans betydelse och inför dagen har därför Lärarnas Riksförbund i år uppmanat politiker från Riksdagens utbildningsutskott att skugga varsin lärare.

En av dem är Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin. Klockan kvart över åtta var hon på plats på den nybyggda Glömstaskolan för att följa med Robert Rasmussen som är lärare i svenska och SO.

Över dagens lunch, kyckling och ris, berättar Robert Rasmussen att han tycker att skoldebatten ofta hamnar långt från hans vardag.

– Den bilden som finns i media är ofta en vrångbild som jag inte känner igen mig. Jag ser jättemånga fina elever och jättemånga bra saker. För mig är det kanske det som är viktigast att visa politikerna, att det inte är så illa som det verkar utan att det finns en hel del lösningar på problemen, berättar Robert Rasmussen som också är biträdande ombud för Lärarnas Riksförbund i Huddinge.

Kristina Axén Olin poängterar att det är viktigt att politiker är ute i verksamheter som de fattar beslut om. 

–  Men sedan är jag inte säker på att skolan är det område som politiker generellt har dålig koll på. Min erfarenhet är att om det är något område som befolkningen har mycket synpunkter och erfarenheter kring så är det just skolan. Alla har synpunkter på skolfrågan.

Själv har Kristina Axén Olin kanske lite extra bra koll eftersom hon är utbildad musiklärare och har jobbat som rektor i flera år.

– Jag älskar att vara i skolan och det är fantastiskt att vara med en engagerad och duktig lärare som Robert. Men i klassrummet slås jag av att eleverna helt klart har koncentrationssvårigheter. Robert har stor konkurrens om uppmärksamheten. Det är otroligt splittrat, säger Kristina Axén Olin.

Om man för in något nytt i systemet måste man föra ut något, man kan inte bara lägga på en grej till

Robert Rasmussen fyller i:

– Jag förstår att ni politiker tvekar att fatta beslut kring frågan i riksdagen, för egentligen så hör den frågan inte hemma i skolan alls. Den borde vara löst på väg till skolan – av föräldrarna. Men det är en stor konkurrens med utbildningen och jag ser hellre ett beslut i riksdagen än inget alls. För jag vill ju undervisa.

En annan viktig sak som Robert Rasmussen vill lyfta med Kristina Axén Olin är det faktum att rektorer stannar allt kortare på sina arbetsplatser.

– Det är ett jätteproblem att de stannar i två-tre år. Min första chef som jag hade i fem år, sa att skolutveckling gör man på tio år och det tror jag det ligger mycket i. För det är en lång resa att vända kulturen. Det tar flera elevgenerationer.

Kristina Axén Olin håller med:

– Det tror jag att vi har pratat alldeles för lite om, för det är ofta A och O. Därför borde man höja lönerna också för rektorer. Det kan inte vara så att förstelärare tjänar mer, det blir väldigt konstigt.

Däremot är jag jätteorolig för att förstatliga nu.

Och så var det där med rimlig arbetsbörda…

– Det är en annan punkt på önskelistan. Om man för in något nytt i systemet måste man föra ut något, man kan inte bara lägga på en grej till – men så håller man hela tiden på idag, konstaterar Robert Rasmussen.

– Det du kan göra är att ge skolledningen och lärarna mera mandat att själva säga nej till saker. För när man börjar titta på vad det är för administration så kan det exempelvis ofta vara enkäter från kommunen som man inte ska behöva göra, säger Kristina Axén Olin.

– Men frågan är vem som håller den rågången. För kommuner som är ansvariga för sina medarbetare är ofta inget bra på det där, säger Robert Rasmussen.

Lärarnas Riksförbund har ju i många år drivit frågan om att det ska vara ett statligt ansvar för skolan…

– Och i den frågan är jag fortfarande tudelad. Jag förstår önskemålet om ett förstatligande och beslutet om kommunaliseringen kan ha varit felaktigt. Däremot är jag jätteorolig för att förstatliga nu. Dels så tror jag inte att det är lösningen men sedan är jag också väldigt orolig över vad en sådan gigantisk omorganisation gör, säger Kristina Axén Olin.

Själv har hon varit med i stora omorganisationer i kommunen och inte minst i Polismyndigheten.

– Jag tror inte att folk förstår hur mycket problem som uppstår bara för att du ska byta en huvudman, framförallt en massa papper och administration.

Robert Rasmussen tror ändå att förstatligandet kan vara lösningen på en del av skolans problem.

– Jag tror att det vore bra med förstatligande, inte minst för argumentet om likvärdighet. Sedan ser jag ett viktigt fackligt argument – vi får en arbetsgivare som kan sätta kraft bakom orden. För det kan inte SKL, de är värdelösa som motpart.  

Jag kan inte förklara hur man tänker.

Lokalt har mycket handlat om nedskärningar i kommunen. Vi träffade till exempel mycket folk från Huddinge som protesterade på Lärarmarschen...

– Och det är ju ännu värre nu, för nu sitter vi mitt i besparingarna, säger Robert Rasmussen.

Han vänder sig till Kristina Axén Olin.

– Vi får mer pengar om vi får fler elever, men vi får inga övriga uppräkningar. Vi får inte uppräkning för priser och inte för löner, så det betyder ett rejält sparkrav på ungefär 2,5 procent. Det är orimligt – för var ska vi ta det ifrån? Jag kan inte förklara hur man tänker.

Kristina Axén Olin har svårt att säga något på lokal nivå.

– Men det man kan säga är att skolan är grunden för hela vårt samhälle, när vi pratar om det som människor är bekymrade för nu – som kriminalitet, utanförskap och integration så är skolan grunden och en möjlighet att faktiskt förebygga och få med alla. Så i min värld borde skolan få kosta och jag tror att det är många år när vi i Sverige inte har prioriterat skolan tillräckligt väl, säger hon.

Robert börjar snegla på klockan. Lunchrasten är strax över och det är dags för ytterligare en SO-lektion. Vi skyndar genom den cylinderformade nybyggda skolan som prisats för sin arkitektur, men som också fått kritik från Skolinspektionen när det kommer till bland annat studiero och betygssättning.

– Nu är vi dock av kroken, häromdagen skrev Skolinspektionen att insatserna är tillräckliga, säger Robert Rasmussen.

Idag handlar lektionen om lag och ordning. Robert Rasmussen berättar om rättssystemet och påföljder vid brott, men först blir det frågor om Kristina Axén Olins jobb. Varför vill inte partierna i riksdagen samarbeta med SD? Och vad vill Moderaterna med sin politik?

Kristina Axén Olin svarar tålmodigt, innan hon ställer sig vid sidan och lyssnar till Robert Rasmussens undervisning. Ämnet väcker mycket diskussion, vad händer om man snattar? Vad betyder en prick i registret? Är det många som sitter i fängelse i Sverige?  

Men så smyger hon plötsligt längre bak i klassrummet, där en elev sitter och ritar på bordet. Hon tar honom på axeln, viskar något i örat. Han slutar omedelbart.

En gång lärare, alltid lärare.

*

Totalt är det 17 politiker från samtliga partier som valt att skugga en lärare.

Roza Güclu Hedin (S) besökte läraren Ulla Milstam på Lugnetgymnasiet i Falun där bland annat engelska och ensemble/körsång stod på schemat. ”Jag tror att denna ganska mångfacetterade och långa skoldag kan vara bra för en politiker att se”, menade Ulla Milstam. Roza Güclu Hedin höll med och var orolig över lärarnas ökande arbetsbörda och såg behov av avlastning. ”Det hände saker under lektionerna då jag tänkte att nu skulle man behövt en lärarassistent”, menade hon.

 

På Hamreskolan i Västerås var Roger Haddad (L) på plats för att följa Lina Lennartson. "Jag tycker det är viktigt att vara ute så här en hel dag och se hur en lärare har det. Det är tufft att vara lärare i dag och de gör ett fantastiskt bra jobb men arbetsmiljön är en fråga som är viktigt att följa upp", menade han. 

 

 

 

 

Även Vänsterpartiets Daniel Riazat följde en lärare, Victoria Vinsander på Årstaskolan i Stockholm. Han reagerade på det höga tempot under skoldagen: "Det fanns verkligen inte mycket tid för för- och efterarbete av lektioner, då blir det att jobba hemma på kvällarna."

 

 

 

 

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Lärarutbildning

Efter antagningsprov: Här minskar avhoppen

Lärarutbildningen

Var tredje svensk lärarstudent hoppar av utbildningen redan första läsåret. Men det finns ett undantag.

Annons
Annons
Höstbudgeten

Åsa Fahlén: Det bästa och sämsta med budgeten

Höstbudgeten

Det bästa med regeringens budget är att det finns ambitioner – det sämsta är att de inte är tillräckliga. Det menar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Annons

”Budgeten ger Anna Ekström bara dåliga val för skolan”

Debatt

”Finansministerns budget har satt utbildningsminister Anna Ekström i en situation där det bara finns dåliga val för skolan att välja mellan”, skriver Marcus Larsson och Åsa Plesner från tankesmedjan Balans.

Kommentera

Regeringen satsar 1 miljard på lärarassistenter

Lärarassistenter

En kvart om dagen räckte inte – nu satsar regeringen mer pengar på assistenter till lärare.

Annons
Annons

Likvärdighetsbidrag krymper med dryg miljard

Budget

Statsbidraget till likvärdig skola blir högre än under 2019, men mindre än aviserat från början.

Annons
Skolvärlden i Buenos Aires

I Argentina är lärarna krisens hjältar

Skolvärlden i Argentina

Skolvärlden åkte till Buenos Aires för att ta reda på vad som driver lärarna.

Nedläggningshot

Framgångsrik kommunal skola hotas av nedläggning – för att ge plats åt friskola

Nedläggningshot

Kommunen vill lägga ner en 40 år gammal skola med goda resultat och behöriga lärare.

Extra anpassningar eller särskilt stöd

Här får eleverna stöd i tre steg

Särskilt stöd

Gränsen mellan extra anpassningar och särskilt stöd är flytande och individuell, men likväl något som många lärare funderar över.

SPSM: ”Det finns ett ständigt behov”

Stöd

Hur ska man som lärare skilja på extra anpassningar och särskilt stöd? Specialpedagogiska skolmyndigheten reder ut.

Intervju

”Jag är jättestolt över att förknippas med disciplin”

Skoldebatt

Läraren Isak Skogstad har gjort sig ett namn i skoldebatten genom att lyfta de stora utbildningsfrågorna.

Debatt

Skolföräldraupproret: ”Vi kräver förbättrad arbetsmiljö för alla inom skolan”

Debatt

”Vi kräver förbättrad skol- och arbetsmiljö för alla barn och anställda”, skriver James Brocka, för Skolföräldraupproret i Malmö.

Kommentera

”Ökad arbetsbörda botar inte lärarbristen”

Debatt

”Ska vi börja undervisa lika många timmar som vi ”slipper” p.g.a. assistenterna, så tvingas vi göra ett sämre arbete och riskerar att bli för stressade för att arbeta kvar”, skriver läraren Jonas Nilsson.

Kommentera

Mikael Bruér: Länge leve kritikerna!

Blogg

Före detta läraren Mikael Bruér skriver om risken och fördelen med att vara öppet kritisk mot skolan.

Här testar lärarna flextid: ”Det är precis den riktningen vi vill gå”

Avtal

Karlstad kommun testar flextid för lärarna på vuxenutbildningen i ett år.

Elevassistenter

Två av tre elevassistenter försvinner: ”Slår mot eleverna”

Elevassistenter

75 elevassistenter ska bli 25 när Kiruna kommun sparar.

Jag är lärare

David: Därför är jag lärare

Läraryrket

David Hällman berättar varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Debatt

Debatt: ”Följ varje elevs klassresa”

Debatt

”Följ varje elevs klassresa – så att rätt hjälp snabbt kan komma på plats där det behövs”, skriver Kristina Axén Olin, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson.

Kommentera
Läsning

Forskaren om vikande läsning bland unga: Behöver inte vara sant

Läsning

Bara 11 procent av 18-åringarna läser böcker och tidningar dagligen.

Arbetsmiljö

Här ska lärarna kartläggas – timme för timme

Lokalt

Ulricehamns kommun vill under två veckor se vad lärarna gör med sina arbetsdagar.

Ny organisering av lärare

Åsa Fahlén: Nej, förbunden kommer inte slås ihop

Organisering

Kommenterar förvirringen kring beskedet om Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet: "Det är långt ifrån verkligheten".

Lärarförbundet: ”Ett viktigt steg i rätt riktning”

Organisering 

Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand svarar på reaktionerna på den nya organiseringen av lärare.

Lärarfacken öppnar för ny organisering av lärare

Beslut

Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet ska samtala för att hitta konturerna av en ny organisering av lärare.

Skolbibliotek

Här satsar man på skolbiblioteket: ”Läsning har blivit något spännande”

Skolbibliotek

På Elundskolan i Köping har biblioteket blivit en naturlig del av undervisningen. 

Skolans dag

Prisade modersmålsläraren: ”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”

Modersmål

Abdul Masih Aphrem på Rågsveds grundskola är Årets språkliga eldsjäl 2019.

Politiker skuggade lärare: ”Känner inte igen mig i bilden av skolan”

Skolpolitik

17 politiker skuggade lärare i klassrummen inför skolans dag.

Nationella prov

Skolinspektionen: Minskad spridning av nationella prov

Nationella prov

Skolor har blivit bättre på att hantera nationella prov, visar en ny granskning.

Arbetsmiljö

9 av 10 lärare får ingen avsatt tid för VFU: ”Ideellt arbete”

VFU

En majoritet av lärarna som agerar VFU-handledare tvingas utföra sitt uppdrag på fritiden, visar en ny undersökning. Ofta utan någon ekonomisk kompensation.

Här får lärarna både tid och betalt för att handleda studenter

VFU

I Finland driver universiteten egna övningsskolor som lärarstudenterna gör sin praktik på.
– Närheten mellan verkstadsgolvet och lärarutbildningen är oerhört värdefull, säger Bernt Klockars som är ledande rektor för Vasa övningsskola.

Hjärnsmart

Nybyggda grundskolan fokuserar på hälsa: ”Vi jobbar hjärnsmart”

Hjärnsmart

Inomhus råder skoförbud och i kafeterian finns bara nyttigheter. Det är några av de nyheter som eleverna i Skurup fått vänja sig vid efter sommarlovet.

Betyg

Rektor höjde betyg trots lärarens protest

Betygsättning

Läraren ombads höja ett F som redan var satt. Läraren vägrade, men rektorn ändrade betyget ändå. Enligt uppgifter till facket är det inte första gången.

Så hjälper de cancerdrabbade elever att klara skolan

Elever med cancer

Specialpedagog Cristina Eklund och neuropsykolog Helena Söderström hjälper cancerdrabbade barn att klara skolgången.

Tipsa oss – vad vill du läsa mer om i Skolvärlden?

Läsning

Vi på Skolvärlden vill veta vad du saknar eller vill läsa mer om i tidningen. Kanske vill du berätta om aktuella problem eller lösningar på din skola?

Arbetsmiljö

Skolflytt av hundratals elever oroar lärare: ”Får inte plats”

Arbetsmiljö

Flytten, som rör 380 högstadieelever, skulle leda till minskad trygghet och ökad risk för konflikter, menar läraren Tomas Antonsson.

Statsbidrag

Lärarjobb i fara efter att statsbidrag plötsligt togs bort

Statsbidrag

Satsning på tvålärarsystem hotas läggas ner och flera lärarjobb kan försvinna. Det kan bli utfallet av att Fagersta kommun blivit av med statsbidrag på över 5 miljoner kronor från Skolverket. 

Blogg

Kornhall: Centerns förslag om obehöriga lärare är en rysare

Blogg

”Om man menar allvar med att göra något åt lärarbristen bör man skriva en lag att staten har ansvaret för lärarkåren och rektorerna, samt att alla kommuner ska ha en statlig skolchef”, skriver Per Kornhall. 

BEO-anmälde läraren

BEO-anmälde läraren berättar: ”Ingen vill utsätta sig i onödan”

Lärares befogenheter

Läraren som ingrep mot en elev och anmäldes av BEO berättar själv om händelsen för Skolvärlden.

Lärare vann i rätten – ändå kräver BEO skadestånd

Lärarbefogenheter

Läraren som ingrep fysiskt mot en stökig elev har friats i såväl tingsrätt som hovrätt, men BEO fortsätter att driva frågan om skadestånd till eleven.

BEO kritiseras inom egna myndigheten

Lärarbefogenheter

16 utredare och jurister inom Skolinspektionen riktar stark kritik mot BEO (Barn- och elevombudet) och menar att den egna myndigheten driver skadeståndsärenden där elever har blivit kränkta alldeles för långt, rapporterar DN. 

Alexander Skytte: ”Kritiken mot BEO missar helheten”

Kritiken mot BEO

”Ser man inte helheten ur fler perspektiv än ett så förstår jag att man är kritisk till BEO:s agerande. Jag personligen tycker det känns bra att vi har ett myndighetsuppdrag vars syfte är att stå upp för barnens rätt”, skriver Alexander Skytte.

Legitimation

Skolverkets satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Karin Boberg: ”Jag är inte bäst på allt och det står jag för”

Blogg

”Ibland kan det vara så att jag helt enkelt inte lägger tid på att installera den där skrivaren eller starta om min dator”, skriver läraren Karin Boberg.

Forskare: Skolpolitiken riskerar driva elever till kriminella gäng

Värdeskapande lärande

Regeringens ensidiga fokus på kunskapskrav och disciplin riskerar att slå ut elever – och kan ytterst driva dem till kriminella gäng, menar forskaren Martin Lackéus som efterfrågar mer värdeskapande lärande. Samtidigt möts debattinlägget av kritik.

Lärare stoppas från att äta i skolmatsalen: ”Blir stökigare”

Skolmat

Lärarna i Kungälv tillåts inte längre köpa skollunch och sitta med och äta i skolmatsalen. Beslutet har väckt skarpa reaktioner bland kommunens lärare.

Lågaffektivt bemötande

LAB-experten: Vi måste bredda bilden av lågaffektivt bemötande

Lågaffektivt bemötande

Verksamhetspedagogen Jennie Linde vill bredda bilden av lågaffektivt bemötande.

Sara Bruun: Lågaffektivt bemötande har kört i diket

Blogg

Sara Bruun bloggar: ”Dessa missförstånd runt vad lågaffektivt bemötande innebär har blivit en katastrof för svensk skola.”

Likvärdighet

Så kan fler pojkar lyckas i skolan

Likvärdighet

Att pojkar som grupp presterar sämre än flickor är ingen nyhet, men skillnaderna ökar. Så hur gör man som lärare för att vända den negativa trenden i klassrummet?

Lovskola

”Är lovskolan ett nytt sätt att frisera måluppfyllelsen?”

Bedömning

Sara Bruun sågar sommarskolan:
”Ingenstans rapporteras sommarskolans resultat in och bestämmelsen om att de nationella proven i årskurs nio ska väga tyngre blev ett slag i luften. Svensk skola kan inte hålla på att jaga ökad måluppfyllelse och nöjda kunder – kunskaperna måste finnas med.”

Debatt

Idrottsläraren larmar: ”Bristen på idrottshallar är akut”

Debatt

”Ska vi skapa framtida förutsättningar för fler att få möjlighet att välja olika sporter och fritidsaktiviteter behövs en rejäl satsning på nya hallar”, skriver idrottsläraren Tommy Lénberg.

Kommentera
Arbetsmiljö

Ny statistik: Sjukfallen ökar bland lärare efter sommarlovet

Arbetsmiljö

När höstterminen startar ökar antalet nya sjukfall bland lärare kraftigt. I vecka 33 är antalet nya sjukfall tre gånger fler än en genomsnittsvecka för yrkesgruppen, visar ny statistik.

Föräldramöte

5 tips till lärare: Så lyckas du med föräldramötet

Föräldramöte

Just nu är det hög tid för föräldramöten i många skolor. Jonas Nilsson, förstelärare vid Stordammens skola i Uppsala, tycker att mötena är viktiga för att skapa samsyn kring lärandet.
Här är hans bästa tips för att få föräldramötet att flyga.

Lärarlöner

”Det är bra med stora löneskillnader”

Lön

Stora löneskillnader mellan lärare är inget problem. Det menar Ulla Hamilton som är vd på Friskolornas Riksförbund.
– Löneskillnader är bra. Det gäller alla yrken.

Friskolan betalar sämst löner – trots storvinster

Friskolelöner

Förstelärare anställda inom Internationella engelska skolan är lägst avlönade bland de största friskolekoncernerna.
Jämfört med sina kollegor inom Kunskapsskolan tjänar de i genomsnitt drygt 70 000 kronor mindre per år.

Så mycket tjänar förstelärarna – skiljer 55 000 kronor i månadslön

Löner

Det skiljer nästan 55 000 kronor i månadslön mellan Sveriges högst och lägst avlönade förstelärare, visar ny statistik som Skolvärlden tagit fram.

Forskning: Digitala lärplattformar ger summativ återkoppling

Bedömning

Återkopplingen i digitala lärplattformar tenderar att bli mer summativ än den som sker analogt. Det visar ny forskning.

Forskning

Forskningsprogram ska skapa tryggare skolmiljö och mindre stress för lärare

Forskning

I Uppsala pågår just nu ett unikt forskningsbaserat program med målet att stärka tryggheten, arbetsron och rutinerna på skolorna. 

Skola får böta för ansiktsigenkänning

Dataskydd 

Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå registrerade närvaro med ansiktsigenkännande kameror. Integritetsintrång, säger Datainspektionen, och utfärdar en sanktionsavgift på 200 000 kronor.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons