vinstregn

Prisregn över Skolvärlden

Inom loppet av två veckor har Skolvärlden fått ta emot två prestigefyllda priser för sitt innehåll.
– Det är jättekul att våra artiklar och vårt arbete uppskattas. Det gör att vår ambition att skapa ännu bättre innehåll för svenska lärare och syvare fortsätter att växa, säger Skolvärldens chefredaktör Jonas Fond.

Skolvärldens reportage från gränsen till Syrien, där tre syriska lärare berättar hur de varje dag, ofta med livet som insats, kämpar för att kommande generationer ska få gå i skolan, placerade sig på andra plats när branschtidningen Resumé för två veckor sedan utsåg månadens content, innehåll som gjort extra avtryck.

I en av de tre artiklarna berättar läraren Baida al-Hassan hur hon trotsade Islamiska staten och undervisade elever i hemlighet med risk för sitt eget liv:

Så snart eleverna tagit plats i klassrummen låste hon järnporten till skolan. Flickorna tog av sig de heltäckande kläderna och Baida al-Hassan plockade fram de gamla läroböckerna ur skåpen.

– Vi tog IS läroplan, men vi lärde aldrig ut det som stod i den, berättar hon.

Artiklarna i magasinet Skolvärlden publicerades även på nyhetssajten. Dessutom producerades en så kallad explainer, som du kan se här nedan.

Ett modigt och engagerande reportage.

Juryns motivering lydde så här:

”Med relativt små medel och en stark tilltro till journalistikens egen kraft lyckas Skolvärlden förmedla bilden av lärarna som gör hjälteinsatser och sätter sitt liv på spel i en värld där behovet av kunskap är som allra störst.”

”Berörande, modiga, relevanta och välskrivna reportage om lärare mitt i brinnande krig. Väl genomfört, bra hantverk och passar perfekt för målgruppen.”

”Wow vilka lärare! Ett modigt och engagerande reportage som troligtvis har luslästs av alla lärare i målgruppen, men det borde också alla vi andra göra.”

 

– Det kändes viktigt att visa läraryrket i en annan värld där ingenting är självklart och där människor lider av förtryck och fattigdom. Det är journalistikens uppgift och Skolvärlden har en stor roll där, säger Jonas Fond.

På anrika Berns salonger hölls den årliga galan Swedish content awards där produktioner i olika kategorier prisades för sitt innehåll. Skolvärlden vann silver i klassen ”intresse- och branschorganisationer/fackförbund”.

– Vi har under det senaste året vuxit enormt i räckvidd både med magasinet och på webben. Dessutom har vi skjutit iväg som en raket på sociala medier. Under 2016 ökade vi antalet följare med 99 procent, snart är vi uppe i 11 000 gillamarkeringar och framför allt har kommentarsfältet på Facebook blivit som ett nytt interaktivt lärarrum. 

– Vi är stolta över priset som är ett bevis på att redaktionens hårda arbete är uppskattat, säger Jonas Fond.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm