miljardsatsning
Vuxenutbildningen 

Regeringen gör miljardsatsning på vuxenutbildning

Regeringen satsar 4,3 miljarder på jobb och utbildning. Bland annat innehåller satsningen 18 000 nya utbildningsplatser inom vuxenutbildningen nästa år.
– Det är en stor satsning ur regeringens höstbudget, sa statsminister Stefan Löfven på en pressträff.

Regeringen satsar 4,3 miljarder kronor på utbildning och jobb nästa år, och att de successivt ökar till 6,4 miljarder kronor till 2020. Det meddelade statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff i Stockholm under tisdagseftermiddagen.

Statsministern berättar att man vill fortsätta satsa på vidareutbildning genom att bygga ut satsningen Kunskapslyftet med 32 000 platser fram till 2021. De största satsningarna görs på yrkesvux och yrkeshögskolan med en permanent utökning av utbildningsplatserna. Det innebär 18 000 fler platser inom vuxenutbildningen nästa år.

– Det är en stor satsning ur regeringens höstbudget. Samtidigt som att vissa grupper har svårt att komma in på arbetsmarknaden hotar också bristen på kvalificerad arbetskraft, sa statsminister Stefan Löfven på pressträffen.

– Vi har en brist på arbetskraft som riskerar att hämma den starka utveckling som vi har just nu, säger Magdalena Andersson.

Samtidigt vill man se skärpta krav på personer utanför arbetsmarknaden. Regeringen vill också lägga pengar på en utbildningsplikt för nyanlända som grundar sig på den migrationsuppgörelse man hade med alliansen hösten 2015, rapporterar SVT. Utbildningsplikten betyder att alla nyanlända som tar del av Arbetsförmedlingens etableringsinsatser, och som bedöms vara i behov av utbildning för att kunna komma i arbete, kan anvisas att söka och ta del av utbildning, annars kan ersättningen dras in.

– Det ska inte finnas några otydligheter vilka krav som finns om du kommer till Sverige, säger Magdalena Andersson, enligt SVT.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm