Corona

Rektor Semira Vikström: Vaccin i grundskolan hade skapat trygghet

vaccin-semira

Semira Vikström är rektor på F-6-skolan Visättraskolan i Huddinge söder om Stockholm.

| Foto: Magnus Glans / Shutterstock

Danmark och Finland vaccinerar sina 12-åringar men svenska myndigheter ratar LR:s uppmaning att följa efter. Rektor Semira Vikström hade gärna sett att man tillät vaccination av yngre, såväl för lärarnas som elevernas och vårdnadshavarnas skull.

Inför terminsstarten arrangerade Visättraskolan i Huddinge en studiedag där man bland annat lät lärarna prata om eventuella otrygghetskänslor inför hösten, och vad man önskar att skolan ska göra för att underlätta. Utöver fortsatt förbud för vårdnadshavare att kliva in i skolan och tillgänglighet till handsprit överallt så var det många som lyfte risken att bli smittad trots att man själv är vaccinerad. Och även risken att därmed föra smittan vidare till någon tredje person som inte är vaccinerad.

Skolans rektor Semira Vikström menar att svenska myndigheter borde göra som grannländerna och öppna för vaccinering från 12 år och uppåt.

–  Det tycker jag absolut. Det skulle kännas tryggt. Vi ser ju att smittspridningen ökar och det är klart att det skapar en oro, framför allt för lärare som arbetar i klassrum med många elever, elever som kanske varit utomlands. Vad är det vi väntar på? säger hon.

Du tror att det hade påverkat tryggheten för lärarna?

– Ja gud ja.

På måndagen gick Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén ut och uppmanade Folkhälsomyndigheten att öppna upp för vaccinering av de yngre eleverna. Men i en intervju med Skolvärlden säger myndighetens enhetschef Britta Björkholm att de inte är beredda att ta ett sådant beslut, åtminstone inte ännu.

– Vi väntar in ännu mer data på risk/nytta-avvägningen från de länderna. Just för barnvaccinationer behöver man vara extra noga med att det ha nytta för barnet. Sen ska vi komma ihåg att det är väldigt få barn om blir allvarligt sjuka. Dessutom går ju alla vaccin åt nu och 16- och 17-åringarn har ju precis börjat, säger hon.

Tills vidare hänvisar hon till de rutiner för smittreducering som skolorna har jobbat fram under det gångna året, att hålla avstånd och fortsätta vara noga med att tvätta händerna.

LÄS HELA INTERVJUN MED BRITTA BJÖRKHOLM HÄR

På Visättraskolan gör man vad man kan för att skydda personal och elever, menar Semira Vikström. Men hon är också tydlig med att det inte alltid räcker till.

– Vi fortsätter på samma sätt som vi gjorde förra året, med digitala möte, minskat häng i personalrummet och sådant. Men det är ju svårt att förhålla sig till det här avstånd på en skola. Det blir trängsel, så är det bara. Och då blir det ju problem om en elev är smittad. Jag som rektor har ju största delen av dagen på ett kontor men lärarna möter elever hela dagarna. De är ju hjältarna i det här, säger hon.

Nu önskar hon sig ett läsår där elever och personal inte drabbas lika hårt som det gångna läsåret, varken av sjukdomen i sig eller av följder i form av sjukfrånvarande elever och dubbelarbetande lärare.

– Vi har haft några i personalen som varit smittade. Blir elever smittade ger det mycket frånvaro även om man inte väldigt sjuk. Vi förväntas köra på och hålla lika hög kvalitet som alltid samtidigt som vi är i en pandemi. Jag hoppas att personal och elever får hålla sig friska och att vi har en låg frånvaro. Som alla andra vill man bara att vi ska ta oss igenom det här, säger Semira Vikström.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm