mia_smith_tyska
Foto: Shutterstock
Moderna språk

Så ska fler lockas att läsa tyska

Allt färre elever läser tyska. För att öka intresset satsar Tysk-svenska handelskammaren 1,5 miljoner kronor i förhoppning om att fler elever ska lockas till språket.
– Fantastiskt! Alla satsningar på tyska språket är bra, säger tyskläraren Mia Smith.

Det är oron för att bristande språkkunskaper ska sätta käppar i hjulet för svensk-tyska handelsrelationer som ligger bakom att Tysk-svenska handelskammaren, tillsammans med Tyska Ambassaden i Stockholm, tagit initiativ till att få flera svenska ungdomar att läsa tyska.

Idag är det 17 procent av eleverna i grundskolan som läser tyska – för 20 år sedan var det 42 procent. Och på gymnasiet läser endast 3 procent av elever tyska.

– Det har kommit många rapporter som visar på hur katastrofalt få det är som läser tyska. Och det är inte bara vi tysklärare som reagerar utan det här är ett jätteproblem för det svenska näringslivet. Företagen klagar över att de inte hittar rätt kompetens, säger Mia Smith som själv är lärare i tyska och engelska.

Ju högre upp i utbildningsnivån man kommer, desto färre läser tyska, säger Mia Smith. På universitetsnivå är det ”extremt få”.

– Och hur många av dem läser till lärare? Vi måste öka andelen elever som läser tyska överlag, så att vi kan möta lärarbristen.

Samtidigt ser hon tecken på ett ökat intresse för språket i tysklärargrupper på Facebook.

– Där ser jag att en del ropar hurra över att fler vill läsa tyska, så på vissa håll tycks trenden hålla på att vända.

– Just nu hoppas vi också på att Tyskland ska vinna fotbolls-VM, skrattar Mia Smith. Sånt lockar elever att läsa tyska. Det är svårt att prata med 11-åringar om arbetsmarknaden och att det är smart att läsa tyska om man ska bli ingenjör. Men de har koll på det tyska fotbollslandslaget.

Kanske kan intresset också öka genom handelskammarens satsning. 1,5 miljoner kronor kommer delas ut under nästa läsår till skolor som planerar att genomföra projekt för att öka intresset för språket. Till exempel genom skolresor till Tyskland, vidareutbildning av lärare och elev- och lärarutbyten.

– Det är fantastiskt, allt som görs för att stärka språken är bra. Vi kommer absolut ansöka om pengar på min skola. Att resa till Tyskland blir nog svårt, eftersom våra elever inte får betala något själva men jag hoppas vi kan hitta ett lagom stort projekt, som att åka till Stockholm och gå på tysk teater. Vi vill kunna visa att om man väljer tyska så blir det roligt.

Vilka är dina bästa tips för att få barn och unga intresserade av tyska?

– Jag försöker hela tiden visa hur mycket älskar språk. Jag och en kollega brukar prata tyska med varandra så att eleverna hör – och ha det lite som ett hemligt språk om det är något eleverna inte ska förstå. Och så försöker jag visa hur det gynnat mig att kunna främmade språk, som resor till exempel. Det tror jag lockar.

Kommentera