sarskola_leo
Särskola

Särskolan kan byta namn – efter 14-åringens förslag

14-årige Leo uppmanade regeringen att döpa om särskolan till utvecklingsskola.
– Det finns goda motiv till att ändra namnet, säger utbildningsminister Gustav Fridolin som nu vill göra verklighet av Leos förslag.

I våras blev 14-åriga Leo Lust från Heby strax utanför Uppsala, uppmärksammad för ett namnbyte som han presenterat i skolan. Hans förslag: döp om alla särskolor till att i stället kalla de för utvecklingsskolor.

Anledningen till att Leo Lust vill genomföra namnändringen är på grund av att flera av hans klasskompisar har blivit mobbade för att de går på särskola.

– Det ska inte kännas pinsamt att säga att man går på särskola, säger Leo Lust till Aftonbladet.

Förslaget på namnbytet fick stor spridning och snart hade även riksdagspolitikernas uppmärksamhet väckts. Nu bekräftar Miljöpartiet och utbildningsminister Gustav Fridolin att man går val på 14-åringens förslag.

– Leo har arbetat med det här länge, men frågan har engagerat många verksamma i särskolan och forskare under en längre tid. Man upplever att namnet inte beskriver verksamheten som den är i dag, säger han till Skolvärlden.

Utbildningsministern menar att särskolan inte ska definieras i första hand av att vara särskild från grundskolan, då många elever i särskolan i dag läser mycket tillsammans med elever i både grund- och gymnasieskolan. 

– Det gör att det finns goda motiv till att ändra namnet, säger Gustav Fridolin.

Förutom namnbytet finns det en hel del andra punkter som Gustav Fridolin vill stärka inom skolformen, och i det större sammanhanget är det lämpligt att ändra namnet.

– Det skulle riskera att sända fel signal om man bara ändrade namnet. Vi vill göra det i ett sammanhang där vi också erbjuder de som jobbar i särskolan möjligheter till kompetensutveckling och genomföra förändringar att öka digitaliseringen och tillgången till läromedel.

Gustav Fridolin vill föra in mer statliga pengar i särskolan genom att flytta in särskolan i det system man nu bygger upp för jämlikhet i skolsystemet.

– Staten ska ta ett större ansvar för att utjämna ekonomiska skillnader och säkra att det går mest resurser till de skolor som behöver det mest. Vi vill öka pengarna i systemet och därigenom också flytta in särskolan i det. Det är inte minst viktigt för särskolan i mindre kommuner där antalet elever kan variera ganska kraftigt över år. 

När skulle vi kunna få se den här förändringen? 

– Det här skulle kunna gå i mål i slutet av nästa mandatperiod, 2022, då också behörighetsreglerna gäller fullt ut för särskolan. Det vore en rimlig tid att göra förändringen. Det vore en markering att visa att vi tar ett ytterligare steg i skolformens utveckling, säger Gustav Fridolin. 

Men det återstår dock att se exakt vilket nytt namn som särskolan kommer att få. 

– Utvecklingsskolor är ett genomtänkt förslag. Men det är klart att här behövs hela professionen och forskningen involveras för att hitta det bästa och mest träffande namnet. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm