WEB_INRIKES
Foto: Mons Brunius/Scanpix
Lagförslag

SD-nej till religion på skolavslutningar

Sverigedemokraterna stod tidigare bakom Alliansens förslag om att tillåta religiösa inslag på skolavslutningar. Men en borttagen formulering om det svenska kulturarvet har fått partiet att ändra sig och förslaget har inte längre majoritet i riksdagen.

Alliansen hade en förhoppning om att, med stöd av Sverigedemokraterna, få igenom en ändring i skollagen. Ändringen skulle innebära ett förtydligande i lagen, så att de skolor som vill får ha skolavslutningar i kyrkan – redan i år.

Men så blir det inte, eftersom Alliansens förslag inte längre har majoritet i riksdagen. Sverigedemokraterna stod tidigare bakom förslaget, men har nu ändrat ståndpunkt. De rödgröna partierna kan därmed stoppa lagförslaget.

Det meddelade Kristdemokraternas skolpolitiske talesperson Annika Eclund under torsdagen i samband med ett sammanträde i utbildningsutskottet, rapporterar Sveriges Radio.  

– Det beslut vi skulle ta i dag handlade ju om att skicka det till lagrådet och då börjar en process i form av texter. Men varför de vill ställa sig utanför och att skolor återigen ska känna sig otrygga i detta är för mig en gåta, säger hon till Sveriges Radio och fortsätter:

– Vi har hittat bättre formuleringar som stämmer bättre överens med den praxis som faktiskt finns.

Det var just de ändrade formuleringarna – som handlade om det svenska kulturarvet – som ligger bakom Sverigedemokraternas kovändning.

Det svenska kulturarvet är viktigt för partiet, berättar utbildningspolitiske talesperson Stefan Jakobsson (SD) för Sveriges Radio.

– Det är egentligen det som grunden baseras på, att man ska kunna fira sina avslutningar, precis så som man har, kulturellt eller så som man tidigare har gjort, och då är det viktigt att vi behåller det svenska kulturarvet i att man faktiskt har en sorts avslutning som baseras på ett svenskt kulturarv. Hur det nu är, det bestämmer varje skola och varje ort, men vi ska kunna behålla traditionerna, säger han.

Kommentera