Lärarutbildningen

Skärpta krav på lärarstudenter skjuts upp

Under valrörelsen krävde S skärpta intagningskrav till lärarutbildningen. Men nu vill regeringen vänta.

Inför valet i höstas presenterade Socialdemokraterna åtgärder för att skärpa intagningen och undvika att få studenter på utbildningen som ”inte kan förväntas nå framgång i sina studier eller vara lämpliga som lärare”, som det stod i ett dokument. De ville införa en lägsta gräns på 0,9 för den som söker via högskoleprovet, och ett betygsvärde på minst 14,0 för den som söker på sina gymnasiebetyg. Nu när partiet sitter i regeringsställning skjuts frågan på framtiden, rapporterar Sveriges radio som talat med Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

– Vi vill se det här i en helhet, vi har inga skarpa förslag nu, säger hon i en kommentar.

Samma sak gäller lämplighetsprövningen av de sökande. Just nu pågår ett försök med lämplighetsprövning på ett antal utbildningar i landet. Från början var det tänkt att samtliga lärosäten skulle delta i försöket under mandatperioden, men så ser det inte ut att bli. Helene Hellmark Knutsson vill vänta till maj 2018 innan hon ger något besked – alltså ända fram till nästa valrörelse.

– Vi kommer att vilja följa den här försöksverksamheten, och se vad det leder till och vilka utmaningar och fördelar som finns med det systemet, säger hon.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm