vaktare_skola

Förhoppning är att de skräpat reglerna får samtliga anhöriga att stanna utomhus vid hämtning och lämning av skolans elever, säger skyddsombudet Zinab Shiervani.

| Foto: Shutterstock.com
Corona

Skola sätter in väktare – anhöriga följer inte coronareglerna

Trots strikta coronaregler fortsätter problematiken. Nu sätter Kungsladugårdsskolan in väktare för att hindra vårdnadshavare att tränga sig in i skolans lokaler.  
– Många lärare känner sig otrygga och är oroliga för att smittspridningen ska öka, säger skyddsombudet Zinab Shiervani.

 

Kungsladugårdsskolan i Göteborg har från och med i dag väktare på plats för att säkerställa att vårdnadshavare stannar utomhus. Grundskolan har sedan i höstas haft tydliga regler om att anhöriga ska lämna och hämta sina barn utanför skolans lokaler. Många har följt reglerna, men det har även uppstått situationer där vårdnadshavare trängt sig förbi personalen och in i skolan.

– Vi har haft flera fall där vårdnadshavare kommit in i våra lokaler trots att vi vädjat till dem att stanna utanför för att minska risken för trängsel och smittspridning, säger Zinab Shiervani, lärare och skyddsombud på Kungsladugårdsskolan.

Beslutet om att låta väktare vakta ingången fattades efter att skolan försökt med en rad andra åtgärder. Skyltar vid skolans entré som påminner om coronaviruset, mejl som vädjar till anhöriga att stanna utomhus och skolpersonal som vaktar ingången har dock inte gett önskad effekt. Zinab Shiervani vittnar om hur flera konfliktfyllda situationer uppstått sedan anhöriga vägrat att stanna utanför skolans lokaler.  

– Flera vårdnadshavare har struntat i reglerna och puttat personal för att komma in på skolan. De har sedan blivit arga och irriterade när de blivit ombedda att gå ut igen för att förhindra trängsel, säger hon.

Zinab Shiervani.
Zinab Shiervani. | Foto: Privat

När inte heller arbetsgivaren lyckades hindra anhöriga för att ta sig in på skolan beslutade Zinab Shiervani och regionens huvudskyddsombud att väktare var nästa steg.

– Efter att ha testat så många olika sätt för att försöka lösa problemet kom vi fram till att väktare var vår sista utväg. Efter det hade vi ett samtal med arbetsgivaren där vi berättade att arbetsmiljön är under all kritik och krävde åtgärder, säger hon.

Beslutet om väktare fattades på måndagen, och trädde i kraft under torsdagen. Åtgärden är efterlängtad och välkomnas av skolans lärare, säger Zinab Shiervani.

– Vi behöver den här hjälpen för att kunna känna oss trygga på vår arbetsplats. De senaste månaderna har gjort att många lärare är oroliga för att smittspridningen ska öka. 

Responsen från vårdnadshavare har däremot varit blandad.

– Vissa är positiva till åtgärden, andra tycker att den är överdriven. Tyvärr har jag hört att några enstaka vårdnadshavare har försökt att komma in på skolan ändå så från och med imorgon kommer vi att ha två väktare på plats istället för en.  

Förhoppningen är att de skärpta reglerna leder till att samtliga anhöriga stannar utomhus vid hämtning och lämning av skolans elever.

– Vi lärare har redan en tuff situation där vi, till skillnad från många andra yrkeskårer, inte kan jobba hemifrån. Men för att vi ska kunna fortsätta vara på plats och undervisa eleverna utan att bli sjuka behöver alla ta reglerna på allvar, säger Zinab Shiervani.

Hur länge Kungsladugårdsskolan kommer ha väktare på plats är ännu oklart. Kerstin Karlsson, rektor för årskurs F-3 har tidigare uppgett till Göteborgs-Posten att merparten av vårdnadshavarna har skött sig exemplariskt och att väktarna har fått tillgång till en lista över vårdnadshavare som är behöriga att komma in på skolan. Det kan till exempel handla om vårdnadshavare med barn med särskilda behov.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm