unknown

Catharina Niwhede, LR Malmö, tycker inte att en utebliven handskakning behöver tas alltför allvarligt.

Diskriminering

Skola stäms efter utebliven handskakning

En kvinnlig lärarvikarie ville inte ta en manlig kollega i hand, och fick sparken. Därför stäms skolan i Arbetsdomstolen.
– Är det omöjligt att skaka hand så måste det accepteras , säger Catharina Niwhede, Lärarnas Riksförbund.

Den kvinnliga vikarien arbetade på en friskola i Skåne, när hon inte ville ta en manlig skolvärd i handen och i stället hälsade med handen mot hjärtat. Hon hänvisade till sin muslimska tro. Skolvärden rapporterade till rektorn, som gav henne ett ultimatum, skriver Arbetet.

Antingen fick hon skaka hand med andra medarbetare, eller så fick hon sluta. Rektorn menar att hennes agerande bryter mot skollagen och svenska värderingar.
Kvinnan bestämde sig för att lämna tjänsten och fick inte betalt för de kvarvarande passen som var inbokade.

Nu har kvinnans fackförbund Unionen bestämt sig för att dra skolan inför Arbetsdomstolen.

­– Att skaka hand är den svenska kulturen och har man flyttat hit får man försöka ta till sig det, men är det omöjligt så får måste det accepteras. Det handlar om starka känslor hos personen som känner sig tvingad, säger Catharina Niwhede, som arbetar som studie- och yrkesvägledare i Malmö och är ordinarie ledamot i Lärarnas Riksförbund.

Hon känner inte till några liknande skolfall i Malmö.

– Det händer att våra ungdomars pappor inte vill ta kvinnliga lärare i hand. Men jag vet inte om man ska bli så upprörd över det. Vi försöker lära ungdomarna något annat när vi undervisar i skolan, säger hon.

Facket anser att kvinnan utsatts för direkt diskriminering, eftersom hon inte kunde jobba på skolans villkor. Unionen ser också att det handlar om indirekt diskriminering eftersom det också innebär att alla andra med samma inställning till sin religion som kvinnan är utestängda från skolan. Facket kräver 120 000 kronor i ersättning till kvinnan.

Man anser också att det handlar om så kallad indirekt diskriminering, då ingen med liknande inställning till islam kan jobba på skolan. Unionen menar att man därför utesluter en hel grupp från arbete. Förbundet yrkar på 120 000 kronor i ersättning till kvinnan.

Kommentera