kallepalm2

Kalle Palm är hjärnan bakom projektet.

Läsglädje

Skolan med skönlitterär läsning i alla ämnen

På ProCivitas i Lund inleds varje lektion med en lässtund. Initiativtagaren Kalle Palm är överraskad av den positiva responsen.

– Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv, säger han.

I syfte att uppmuntra elever till att börja läsa på ett lustfyllt sätt har gymnasieskolan ProCivitas i Lund startat ett projekt där undervisningen inleds med 10-15 minuters läsning. Eleverna får i lugn och ro läsa en valfri roman och det finns inga krav på tempo eller utföranden av andra tillhörande uppgifter. Kalle Palm som är lärare i matematik, fysik och filosofi, föreslog idén för ledningen på skolan som uppmuntrade förslaget.

– Jag upplevde brister i elevernas förmåga att skriva och läsa och ville att det skulle bli bättre de fronterna. I en tid präglad av korta stimulis från mobiltelefonerna ville jag få eleverna att vara i nuet med ett mer djupgående fokus, säger Kalle Palm.

Till en början var tanken att läsningen skulle införas i en vecka men tack vare den positiva responsen från både elever och lärare kommer projektet fortsätta fram till påsk.

– Jag och mina kollegor upplever att det så ofta förekommande mobilsneglandet under lektionstid har försvunnit och att koncentrationen överlag blivit avsevärt mycket bättre. Jag som ämneslärare i bland annat matematik kan även se positiva resultat i elevernas förmåga att räkna. Eleverna själva säger att de får mer gjort under undervisningen nu än tidigare och det är på deras initiativ som vi kommer fortsätta med läsningen, säger Kalle Palm.

Vidare betonar han att det är just läslusten som han vill väcka, att få eleverna att känna glädje inför läsningen. Han säger att det är därför det inte ställs några krav på varken valet av bok eller att eleverna i efterhand måste skriva recensioner eller reflektioner.

– Var och en läser i sin takt och de behöver inte läsa klart. Lärarna behöver inte kontrollera att eleverna läser, det räcker med att man kastar en snabb blick för att se till att alla har kommit igång. På det sättet skapas en fin tillit mellan eleverna och läraren, säger han.

Det hela har enligt Kalle Palm gått långt över förväntan och även lärarna har varit stormförtjusta.

– Man hade förväntat sig lite motstånd, men det har verkligen tagits emot med öppna armar. Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv. Succén beror mycket på kollegorna som alla har omfamnat det här, säger Kalle Palm.

Om projektet kommer att fortsätta efter påsk återstår att se, men klart står att Kalle Palm varmt rekommenderar andra skolor att införa daglig läsning av skönlitteratur i undervisningen.

– Vi har inte gjort någon formell utvärdering än, men det kommer vi så småningom att göra. Jag kan verkligen rekommendera andra skolor att pröva det här. Det räcker egentligen med att en person säger ”nu kör vi”, säger han.

Kommentera