Ulrika Narling

Ulrika Narling, avdelningschef för grundskolan på Barn och utbildningsförvaltningen i Eslöv.

| Foto: SVT
Skolattentat

Skolchefen: Vi har varit i kontakt med läraren

Läget för den skadade läraren är stabilt.
– Skolan har varit i kontakt med honom och det betyder mycket för både kollegor och elever att veta det, säger Ulrika Narling som är grundskolechef i Eslöv.

Det var i torsdags som en 15-årig elev attackerade en lärare med kniv. Mannen skadades allvarligt, men är nu enligt Ulrika Narling ”under rådande omständigheter okej”.

I samband med en presskonferens på fredagen tecknas en bild av insatserna under attentatet. Efter knivdådet låste samtliga elever och lärare in sig i sina klassrum.

– Sedan gick ett brandlarm, där var det en del elever som tog sig ut genom fönstret, säger Ulrika Narling, avdelningschef för grundskolan på Barn och utbildningsförvaltningen i Eslöv, till TT.

Hon berättar också om insatserna på skolan dagen efter attentatet.

Källebergsskolan höll öppet under fredagen. Först för lärare och personal som pratade med varandra och det kristeam som kallats in. Klockan tio öppnade sedan skolan för elever och föräldrar.

Polisen fanns också på plats och gick igenom händelsen och berättade vad som hänt och hur de agerat under attentatet och varför de sköt varningsskott vid gripandet av gärningsmannen.

Den 15-årige pojken som utförde attentatet är anhållen och hans försvarare Leif Persson betonar att hans klient inte hade för avsikt att döda läraren och att han är djupt ångerfull.

Med anledning av attentatet i Eslöv berättade utbildningsminister Anna Ekström i SVT:s nyhetsmorgon att regeringen verkar för en nationell plan för trygghet och studiero i skolan.

– Det ska ges ökade möjligheter att flytta på elever som är stökiga och hotfulla. Men det är viktigt att skolledning och lärare får resurser och tid för att göra sitt jobb, säger Anna Ekström.