syrier2

Skolvärlden kan vinna Fackförbundspressens journalistpris för artiklarna om de tre syriska lärarna.

| Foto: Elisabeth Ubbe

Skolvärlden kan vinna prestigefyllt pris

Skolvärlden har nominerats till Fackförbundspressens prestigefyllda journalistpris. På torsdag kan reportaget om de syriska lärarna som trotsar Islamiska staten med livet som insats vinna.
– Vi är väldigt glada över nomineringen, den betyder framför allt att lärarna får mer uppmärksamhet för sina insatser, säger Skolvärldens chefredaktör Jonas Fond.

Röster om Skolvärldens artiklar
  • ”Berörande, modiga, relevanta och välskrivna reportage om lärare mitt i brinnande krig. Väl genomfört, bra hantverk och passar perfekt för målgruppen.”

Carin Roeraade, Make Your Mark

  • ”Med relativt små medel och en stark tilltro till journalistikens egen kraft lyckas Skolvärlden förmedla bilden av lärarna som gör hjälteinsatser och sätter sitt liv på spel i en värld där behovet av kunskap är som allra störst.”

Peter Willebrand, Lovstrom Content

  • ”Wow vilka lärare! Ett modigt och engagerande reportage som troligtvis har luslästs av alla lärare i målgruppen, men det borde också alla vi andra göra.”

Åsa Antonsson, Nice One

  • ”Skickligt utförande, intressant läsning och bra exempel på vad en kan göra med små medel.”

Julia Nordlund, Chiffer

Källa: Resume.se

I samband med Fackförbundspressens dag den 19 april presenteras vinnarna av journalistpriserna i åtta olika kategorier.

Skolvärlden är en av tre nominerade i klassen ”Bästa berättande text”. De andra nominerade texterna i samma klass är ”Vi står inte i givakt” i Dagens Arbete och ”D som i Djursholm” i Lärarnas tidning.

Det är artiklarna om de tre syriska lärarna som kämpar i flyktinglägret på den turkiska sidan av gränsen till Syrien som är nominerade. Lina Malers skrev och Elisabeth Ubbe tog bilderna.

– De här berättelserna, om de tre syriska lärarna, sticker ut och ligger långt från den svenska vardagen men om de kan få uppmärksamhet för sina uppoffringar – och lite av den uppmärksamheten kan spilla över och låta strålkastaren lysa på de svenska lärarna – så är den här nomineringen i sig ett pris, säger Jonas Fond.

Skolvärlden träffade de tre syriska lärarna Baida al-Hassan, Lamis Rahbi och Hanadi i flyktinglägret på gränsen mellan Turkiet och Syrien. De gör allt, ofta med livet som insats, för att Syriens kommande generationer ska få gå i skolan. 

I reportaget berättar Baida al-Hassan hur hon trotsade Islamiska staten och undervisade elever i hemlighet med risk för sitt eget liv:

Så snart eleverna tagit plats i klassrummen låste hon järnporten till skolan. Flickorna tog av sig de heltäckande kläderna och Baida al-Hassan plockade fram de gamla läroböckerna ur skåpen.

– Vi tog IS läroplan, men vi lärde aldrig ut det som stod i den, berättar hon för Skolvärlden.

Läraren Hanadi, som måste vara anonym av rädsla för att IS ska få veta att hon, en lärare i ett turkiskt flyktingläger, lär ut att det IS säger är falskt, berättar:

– Jag lär dem att IS religion är lögn, att den är farlig, säger Hanadi. Att islam inte säger att 16-åriga pojkar ska lämna sina familjer och dö. Det heter inte islam, det heter självmord.

Hon tror att styrkan att engagera sig i eleverna stammar från hennes starka hopp om att både de och hon en dag ska kunna lämna lägret.

– Det är det som får mig att arbeta. Om vi inte utbildar oss kommer vi aldrig att komma ut härifrån och någon gång få leva i ett hus som andra människor.

Lamis Rahbi om varför hon undervisar i lägret:

– Jag gör allt för att hålla dem kvar i skolan. Jag säger till dem: Ditt diplom är ditt vapen. Det är det som kommer öppna dörrar och se till att du har något att leva av i framtiden. Du kan bli läkare eller ingenjör, det är bättre än att sälja servetter på gatan.

Publiceringen av reportaget fick stort genomslag.

– För Skolvärlden kändes det viktigt att visa läraryrket i en annan värld där ingenting är självklart och där människor lider av förtryck och fattigdom. Det är journalistikens uppgift och Skolvärlden har en stor roll där, säger Jonas Fond.

Att reportaget är nominerat till Fackförbundspressens journalistpris ser han så klart som en glad nyhet.

– Verkligen, och det för med sig att inte bara de här lärarna i Syrien utan alla lärare får välförtjänt uppmärksamhet. Varje lärare, i Sverige eller i andra länder, är en hjälte i sig. Varje dag. Jag vet framför allt vilket arbete de gör för svenska elever, vilken arbetsbelastning och miljö de kämpar med, säger Jonas Fond.

Kommentera