fahlen_fredriksson_hamilton

Åsa Fahlén, Peter Fredriksson, Ulla Hamilton.

| Foto: Jennifer Glans/Magnus Glans/Friskolornas Riksförbund
Kritik

Skolverkets GD hyllar LR-kritik i läckt epost

”Osmakligt”, ”skamligt” och ”feberdrömskt”. Det är några lärarreaktioner på Skolverkets generaldirektör Peter Fredrikssons e-post, skickat till Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Ett e-postmeddelande från Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton orsakar starka reaktioner. I meddelandet, som journalisten Jenny Maria Nilsson publicerat på sitt twitterkonto, står följande:

”Hej Ulla
Kan inte låta bli att skicka iväg ett mejl efter att ha läst din replik i Dagens Samhälle på LR:s oanständiga hållning. Klarspråk, verkligen! Bra rutet!
Hälsningar
Peter”

Repliken i Dagens Samhälle som hänvisas till är Friskolornas Riksförbunds svar på en debattartikel där Lärarnas Riksförbund menar att Skolverket riskerar förvärra lärarbristen när de tar fram stödmaterial till obehöriga lärare.

”Osmakligt”, ”skamligt” och ”feberdrömskt” är några av de upprörda reaktioner lärare och andra inom skolan ger uttryck för i kommentarsfältet till twitterpubliceringen av Peter Fredrikssons epostmeddelande. Upprördheten tycks delvis bero på att man inte tycker att Skolverkets högsta tjänsteman bör kritisera facklig verksamhet, och delvis om den informella tonen i brevet som vissa menar antyder ett partiskt band mellan de två tunga skolaktörerna.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén vill inte uttala sig om lämpligheten i meddelandet som nu sprids på nätet. Men hon studsar till på Peter Fredrikssons ordval.

– Jag reagerar på att han säger att vår artikel är oanständig. En generaldirektör ska hålla sig värderingsfri i förhållande till de organisationer han möter och samarbetar med. Är det här värderingsfritt? Det låter jag andra avgöra, säger hon.

Har du pratat med Peter Fredriksson sedan det här avslöjades?

– Nej.

Tänker du ta upp det med honom?

– Det vet jag inte. Det återstår att se.

Hur reagerar du på det som kommit fram?

– Jag har inte så mycket att säga om det. Jag hade inte uttryckt mig på det sättet, men jag överlåter åt andra att bedöma om det är lämpligt eller inte, säger Åsa Fahlén.

Tycker du att folk som är arga över detta överdriver?

– Det kan jag inte bedöma. Men det är klart att en generaldirektör måste ha mängder med kontakter med alla inom skolan. Jag har ju också kontakt med Peter Fredriksson.

Brukar han skicka påhejande mail till dig också när du skrivit debattartiklar?

– Det kan jag inte svara på på rak arm, säger Åsa Fahlén.

I själva sakfrågan som debattartiklarna i centrum för uppståndelsen handlar om står Lärarnas Riksförbund fast vid sin linje, och Åsa Fahlén menar att Ulla Hamiltons replik är missriktad.

– Jag har förståelse för att Skolverket fick ett uppdrag och att de behöver hitta olika sätt att utföra det på. Men vi är inte överens om den lösningen, och vi står fast vid vår kritik.

Det handlar om att värna läraryrket så att eleverna får utbildad personal. Det är en inte fråga om att skydda lärarna i sig, utan en likvärdighetsfråga för svensk skola, säger Åsa Fahlén.

Kommentera