elev_funderar_tavla_siffror_matte
Specialpedagogik

Tiotusentals lärare ska specialutbildas

30 000–50 000 lärare ska utbildas i specialpedagogik, enligt ett beslut från regeringen. Fortbildningen ska genomföras med hjälp av kollegialt lärande.

Skolverket ska genomföra en vidareutbildning i specialpedagogik för lärare, på uppdrag av regeringen. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Ja, vi vet från de bästa skolsystemen i världen att de både har fler speciallärare och specialpedagoger, men också att man har mer specialpedagogiska verktyg hos varje lärare och det har vi saknat i lärarutbildningen i Sverige, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till Sveriges Radio.

Enligt inslaget ska Skolverket utbilda skickliga speciallärare och specialpedagoger – som i sin tur ska handleda vanliga lärare i form av kollegialt lärande. Förhoppningen är att mellan 30 000 till 50 000 lärare ska omfattas av satsningen. Enligt vårbudgetpropositionen för 2016 gäller det framförallt lärare i årskurserna 7–9. Insatsen ska ge grundläggande specialpedagogisk kompetens. 

Skolverket ska även skapa en webbplats med aktuell forskning, stöd och tips.

Myndigheten har ännu inte fått uppdraget och kan därför inte gå in på detalj om hur det ska genomföras. Men Mattias Ragert, pressansvarig på Skolverket, välkomnar initiativet.

– Det finns ett stort behov av ökad specialpedagogisk kompetens, särskilt med anledning av att skolor tar emot allt fler nyanlända elever, säger han till Skolvärlden.

Alla elever behöver en kvalificerad undervisning, menar Gustav Fridolin, enligt Sveriges Radio.

– Det är inte minst viktigt nu när vi tar emot många barn som kommer direkt från krig och flykt och då vet vi att förmågan, möjligheten och tekniken att individualisera är avgörande för att nå alla barn. Det handlar också om barn som kanske kommer till skolan med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som idag ofta har svårt att få det hjälp och stöd man behöver för att nå resultat, säger han.

Satsningen inleds under 2016 och ska pågå under fyra år. Av de 540 miljoner regeringen valt att avsätta används omkring 100 miljoner till nästa år, bland annat till vikarier för de speciallärare som deltar i satsningen.

Kommentera