ohalsa_unga_0
Elevhälsa

Vallöfte: Satsar på skolan för att mota psykisk ohälsa

Socialdemokraterna lovar att satsa 250 miljoner kronor för att öka arbetet mot ungas psykiska ohälsa. 
Vallöftena innehåller förslag om att stärka elevhälsan i skolan.

Allt fler barn och unga mår psykiskt dåligt och det beror enligt Folkhälsomyndigheten till stor del på skolan. 

Folkhälsomyndigheten senaste rapport visar att andelen 13- och 15-åringar som säger sig uppleva psykosomatiska symptom har ökat mellan 1985 och 2014. 

När Socialdemokraterna under torsdagen presenterade nya vallöften på välfärdsområdet lovade partiet flera åtgärder för att stärka arbetet mot ungas psykiska ohälsa. 

Socialdemokraterna lade fram flera förslag på satsningar, som bland annat:

– Alla ska få vård utan väntan
– Det ska finnas direkt möjlighet till stöd i mobilen
– Rätt till stöd och snabb hjälp vid självmordstankar
– Elevhälsan ska ha verktyg för att upptäcka elevers psykiska ohälsa

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) lyfter vikten av attstärka elevhälsan i skolan.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S). Foto: Björn Nordqvist
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren (S). Foto: Björn Nordqvist

– Talar man om barn och ungas hälsa så är det klart att man tänker osökt på elevhälsan som finns och ska möta alla barn och unga. Man tänker också att man behöver använda den verksamheten och se till att den fungerar på allra bästa sätt, säger hon till Skolvärlden. 

En del i satsningen är att partiet vill anställa fler i elevhälsan. Men Lena Hallengren väljer att framförallt lyfta tanken på att utvidga det nuvarande screeningprogrammet för fysiska sjukdomar, till att även täcka psykiska problem.

– Alla som har barn i skolåldern i dag vet att de mäts, vägs, vaccineras och de kollar synen. I det arbetet så menar vi att man också måste ställa frågan hur eleverna mår, säger Lena Hallengren.

Exakt hur man ska utvidga screeningprogrammet ligger på uppdrag hos Skolverket och Socialstyrelsen som gemensamt ska titta på vilka kompetenser som behövs och hur man får det att fungera bäst i skolverksamheten.

Socialdemokraterna vill totalt satsa 250 miljoner kronor på att förstärka stödet till barn och ungdomar inom vården, varav 25 miljoner handlar om att ta fram hur screeningprogram skulle kunna se ut. 

– Vi har kommit till ett läge där vi verkligen har sett och kommit fram till att när det gäller psykisk ohälsa så måste vi göra mer. Det här är ett stort och viktigt steg, säger Lena Hallengren.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm