Replik

”Vi accepterar inget annat än att betygsfusk upphör”

En röd penna och betyget "F" skrivet i en cirkel.

”Facket spelade en viktig roll i att få våra medlemmar att träda fram, att få deras berättelser och perspektiv för att stötta dessa medlemmar”, skriver Christian Liljeros på LR i en replik.

| Foto: Shutterstock

Jag förstår Magnus Ekbloms och Göran Drougges ilska och frustration. Jag stod själv med demonstrationsplakat utanför Sjölins på Södermalm i januari 2018.

Ingenstans har vi inom LR, eller kommer vi inom Sveriges Lärare att uttrycka att någon form av betygsfusk eller påtryckningar är acceptabelt. Vi står upp för det motsatta, vi står upp för att alla former och uttryck för detta är fullkomligt förkastligt och ödesdigert.

Vi kan dock tyvärr inte säga att vi är förvånade. Som Magnus och Göran pekar på är det inte första gången frågan kommer upp och en stor del av problematiken ligger just i mörkertalen.

”Facket spelade viktig roll”

I det aktuella fallet på Cybergymnasiet så har facket spelat en viktig roll i just att få våra medlemmar att träda fram, i att få deras berättelser och perspektiv för att kunna stötta dessa medlemmar. Bara genom att påvisa och hänvisa till lärarnas vittnesmål kan vi kräva åtgärder och upprättelse för våra medlemmar. Vi vet tyvärr att medarbetare kan sakna förtroende för sin arbetsgivare och därmed inte själva vågar föra fram sin kritik (det i sig är ett enormt problem som vi hanterar). Genom oss har många kunnat det.

Vi vet att företagets egen utredning presenteras 15 december. Innan det vet vi inte heller vad företaget kommer fram till eller vilka åtgärder de planerar att vidta. Det finns heller inget som säger att vi och företaget kommer hålla med varandra i detta. Men som sagt, vi accepterar inget mindre än att alla former och uttryck för betygsfusk upphör.

LR bejakade utredningen

Det behövs också ett tillrättaläggande. Det som Magnus och Göran skriver om Ilmar Reepalus utredning är nämligen fel. LR var faktiskt ett av få förbund som bejakade den utredningen. Det fanns knappt ens något LO-förbund som stod bakom den så som LR gjorde.

I det Sveriges Lärare som bildas efter årsskiftet finns det politik mot aktiebolagsskolor, vinster och likande, precis det som man efterfrågar. Vi ska driva våra medlemmars åsikter. Ni blir inte besvikna.

Christian Liljeros, vice ordförande och biträdande föreningsombud, Academedia LR-förening samt FS-ledamot

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm